Σημαντικές

Έχει πλάκα η κατάργηση του οκταώρου, κύριε Χατζηδάκη;

ΤΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΧΟΛΕΒΑ

Ο κύριος Κωστής Χατζηδάκης είναι υπουργός Εργασίας. Δυστυχώς για τους εργαζόμενους η μόνη δουλειά που έχει κάνει στη ζωή του είναι η ενασχόλησή  του με τη πολιτική. Κάτι σαν το Κρούεζα που ήταν του κόμματος στην ταινία  ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΦΙΛΟΤΙΜΟ.

Ο κύριος Κωστής Χατζηδάκης «ακούει γελώντας» εκείνους που λένε «ότι θα καταργηθεί το οκτάωρο». Ας δούμε, λοιπόν, πόσο «πλάκα» έχει η όλη υπόθεση κι ας εξετάσουμε εάν η κυβέρνηση καταργεί το οκτάωρο. Ας το κάνουμε με τα ίδια τα λόγια του υπουργού της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Σε συνέντευξη του στο Mega είπε για το νομοσχέδιο για τα εργασιακά:

«Η κατεύθυνση που έχω δώσει στους συνεργάτες μου είναι να πάμε τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ακούω γελώντας αυτά τα οποία λένε ότι θα καταργηθεί το οκτάωρο. Δεν αμφιβάλω ότι κι όταν και όταν παρουσιαστεί το νομοσχέδιο θα υπάρχουν μερικοί κολλημένοι που θα λένε “το καταργείτε” κτλ, γιατί έχουν βγάλει το αποτέλεσμα εκ των προτέρων».  

Γιατί το λένε αυτό (οι «κολλημένοι», να προσθέσουμε εμείς) ρωτήθηκε από την δημοσιογράφο Ανθή Βούλγαρη. Και απάντησε:

«Θα φέρουμε κάποιες διατάξεις που θα αφορούν την λεγόμενη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Διευθέτηση του χρόνου εργασίας ισχύει (…) από το 2005 ή 2006. Υπάρχουν σχετικές ρυθμίσεις σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχει και στην Ελλάδα σχετική ρύθμιση με τα όποια κενά και τις όποιες ανάγκες προσαρμογές».

Το συμπέρασμα από τα λεγόμενα του κυρίου Χατζηδάκη είναι πως οι αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση (οι… δεν καταργούν το οκτάωρο) είναι θεσμοθετημένες ήδη από την «αγία» Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία είναι γνωστό ότι στέλνει ντιρεκτίβες υπέρ των εργαζομένων και κατά των αφεντικών…

Πάμε παρακάτω. Η δημοσιογράφος τον ρώτησε: Αν δουλέψω 10 ώρες θα πάρω το δίωρο το επιπλέον;

Προσέξτε τώρα τι είπε ο υπουργός Εργασίας:

«Θα πάρετε, μετά από συμφωνία με τον εργοδότη (εάν δουλέψετε 10 ώρες) μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα δουλέψετε 6 ώρες. Ο συνολικός χρόνος εργασίας δεν πρόκειται να αυξηθεί»!

Τι έγινε; Ξαφνικά καταργήθηκε το οκτάωρο; Συνεχίζει να γελάει ο κύριος Χατζηδάκης;

Μήπως δεν καταλαβαίνει ότι το 10ωρο εργασίας, όποτε θέλει ο εργοδότης, παραβιάζει το κεκτημένα δικαιώματα που χρόνια τώρα προσπαθούν να εξαφανίσουν;

Δεν αντιλαμβάνεται ο «φιλεργατικός» υπουργός ότι ακόμα και αυτές οι 6 ώρες, «μετά από ένα χρονικό διάστημα» και «μετά από συμφωνία με τον εργοδότη», διαμορφώνουν συνθήκες εκβιασμού για τον εργαζόμενο;

Ή μήπως δεν γνωρίζει ότι ο εργοδότης έχει το πάνω χέρι στους χώρους δουλειάς αφού η επιβίωση του εργαζομένου εξαρτάται από τον μισθό του;

Κι έχει και συνέχεια: Άρα δεν θα υπάρχουν πληρωμένες υπερωρίες, είπε η δημοσιογράφος με τον κύριο Χατζηδάκη να …εξηγεί:

«Άλλο είναι οι υπερωρίες, άλλο είναι η διευθέτηση χρόνου εργασίας. Οι υπερωρίες πληρώνονται εξτρά. Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας είναι σε κάποιες εποχικές δουλειές, σε κάποιες δουλειές που υπάρχει ανάγκη, δουλεύω λίγο περισσότερο τώρα και κάθομαι κάποιες άλλες μέρες και δεν δουλεύω».

Εδώ γελάμε εμείς!

Ποιος θα αποφασίζει «άριστε» κύριε υπουργέ ποιες επιπλέον ώρες εργασίας του οκταώρου (το οποίο …δεν καταργείται) θα υπολογίζονται ως υπερωρίες ή θα υπάγονται στη «διευθέτηση του χρόνου εργασίας»;

Θα σας το πούμε το «μυστικό» και ελπίζουμε να πάθετε σοκ: Ο εργοδότης θα επιλέγει, αναλόγως με το τι τον βολεύει κάθε φορά.

Κι ένα ακόμα «μυστικό», κύριε υπουργέ:

Υπάρχει και η περίπτωση οι επιπλέον ώρες εργασίας του οκτάωρου (το οποίο… δεν καταργείται) να μαζεύονται και ο εργαζόμενος να δουλεύει αρκετά 10ωρα μέχρι να συμφωνήσει ο εργοδότης να του δώσει «πίσω» τις ώρες πίσω.

 

 

 

 

 

 

https://www.koutipandoras.gr/

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close