Σε πολλά μέρη της Ελλάδας βγαίνουν μικρές άγριες αγκινάρες αλλά σε κανένα δεν έχουν τη νοστιμιά και την τρυφεράδα όπως στην Πελοπόννησο. Και αυτή η συνταγή εξυμνεί την σπάνια ομορφιά τους…
Η αγκινάρα στην Πελοπόννησο είναι παράδοση. Μακρά παράδοση από όπου και η κατοχύρωση της αγκινάρας των Ιρίων, της πράσινης αργίτικης αγκινάρας, ως Προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης.
Μόνο που οι μικρές άγριες αγκινάρες έχουν άλλη τρυφεράδα. Σε πολλές περιοχές, μάλιστα, τις τρώνε ωμές με λίγο ελαιόλαδο –από το ιερό καθάριο ελαιόλαδο της Καλαμάτας- και λεμόνι.
Και με αυτές τις μικρές άγριες αγκινάρες που σπάνια έρχονται στις πόλεις –αν είστε τυχεροί τις βρίσκετε στις λαϊκές- γίνεται αυτό το ιδιαίτερο κοτόπουλο αβγολέμονο. Εννοείται ότι μπορείτε να αντικαταστήσετε και με αργίτικες αγκινάρες αλλά αν τις βρείτε μη χάσετε την ευκαιρία να τις δοκιμάσετε.
Κοτόπουλο αβγολέμονο με μικρές άγριες αγκινάρες
Yλικά
1 κοτόπουλο, κομμένο σε μερίδες
1/2 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαο
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
3 λεμόνια, το χυμό
1 φλιτζάνι μπράντι ή ξηρό άσπρο κρασί
1 κουτ. γλυκού κανέλα
6 μικρές άγριες αγκινάρες, ολόκληρες, καθαρισμένες.
2 αυγά
Διαδικασία
Αλατοπιπερώνουμε και αλευρώνουμε το κοτόπουλο. Τινάζουμε να φύγει το περισσό αλεύρι και σοτάρουμε σε ελαιόλαδο να πάρει χρώμα. Αφαιρούμε από την κατσαρόλα.
Στο ίδιο ελαιόλαδο, σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, προσθέτουμε τον πελτέ, το χυμό 1 λεμονιού, ξαναβάζουμε το κοτόπουλο, σβήνουμε με το μπράντι ή ξηρό άσπρο κρασί, προσθέτουμε την κανέλα και όσο νερό χρειάζεται για το κοτόπουλο.
Ένα τέταρτο πριν το τέλος, ρίχνουμε τις 6 μικρές άγριες αγκινάρες. Αν δεν βρούμε μπορούμε να αντικαταστήσουμε με μεγάλες πράσινες αγκινάρες καθαρισμένες και κομμένες στη μέση.
Πέντε λεπτά πριν τελειώσει το ψήσιμο, χτυπάμε τα αβγά με το χυμό από 2 λεμόνια, προσθέτουμε σιγά-σιγά λίγο από το ζωμό του κοτόπουλου και ρίχνουμε το αβγολέμονο στην κατσαρόλα. Κουνάμε να πάει παντού και σβήνουμε μετά από 5 λεπτά.

Χοιρινό με αγκινάρες αβγολέμονο
Φτιάξτε χοιρινό με αγκινάρες αβγολέμονο, όπως το κάνουν στην Τήνο και οι ευωδιές θα πλημμυρίσουν την κουζίνα σας.
Υλικά
-
- 2 κιλά χοιρινό ή αρνί μπούτι
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 ποτηράκι λευκό κρασί
- αλάτι, πιπέρι
- 15 αγκινάρες
- χυμό από 1 λεμόνι
Για το αβγολέμονο
- 2 αβγά
- 2 λεμόνια, το χυμό
Διαδικασία
Σοτάρετε το κρέας στο λάδι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Προσθέτετε αλατοπίπερο, σβήνετε με κρασί, ρίχνετε δύο φλιτζάνια νερό στην κατσαρόλα και σιγοβράζετε για μιάμιση ώρα ή όσο χρειαστεί να μαλακώσει και να ψηθεί καλά το κρέας.
Στο μεταξύ καθαρίζετε τις αγκινάρες και τις κόβετε κατά μήκος στη μέση. Τις ρίχνετε σε νερό με χυμό από ένα λεμόνι. Όταν γίνει το κρέας προσθέτετε στην κατσαρόλα τις αγκινάρες. Αν δεν έχει αρκετό ζουμάκι, προσθέτετε νερό και βράζετε για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να γίνουν τρυφερές οι αγκινάρες.
Μέσα σε ένα μπολ χτυπάτε τα αβγά πολύ καλά με αβγοδάρτη να αφρίσουν και προσθέτετε σταδιακά το χυμό του λεμονιού. Με μια κουτάλα παίρνετε το ζουμί του φαγητού από την κατσαρόλα και το ρίχνετε στα αβγά εξακολουθώντας το χτύπημα.
Ρίχνετε το αβγολέμονο στην κατσαρόλα και την τραβάτε από τη φωτιά. Γυρίζετε την κατσαρόλα κυκλικά και κουνάτε να πάει παντού το αβγολέμονο και αφήνετε την κατσαρόλα σε σβηστή φωτιά. Κόβετε ο κρέας σε φέτες και σερβίρετε.
Φωτογραφία: Αντωνία Κατή
Tips
Αντί για χοιρινό, μπορείτε να φτιάξετε το φαγητό με αρνάκι ή κατσικάκι.
Η συνταγή είναι από το βιβλίο «Κυκλάδων Γεύσεις» της μαγείρισσας-συγγραφέα Νικολέτα Δελατόλα-Φωσκόλου.
www.olivemagazine.gr