ΥΛΙΚΑ
- 500 γρ. κανταΐφι
- 250 γρ. σαντιγί
- 1 φλ. τσαγιού καρυδόψιχα τριμμένη
- 1 βανίλια
- 250 γρ. αγελαδινό βούτυρο
Για το σιρόπι:
- 5 φλ. τσαγιού νερό
- 5 φλ. τσαγιού ζάχαρη
Για την κρέμα:
- 2 λίτρα γάλα
- 1 φλ. τσαγιού αλεύρι
- 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
- 1 φλ. τσαγιού κάστερ πάουντερ
Εκτέλεση
Για το θέμα εκμέκ σκίζουν πολλοί τα ιμάτιά τους, υποστηρίζοντας ότι έχουν την αυθεντική συνταγή και ότι αυτοί και μόνον αυτοί κατέχουν τα μυστικά του διάσημου γλυκού. Εμείς εδώ παρουσιάζουμε τη συνταγή για εκμέκ κανταΐφι γεμάτη αγάπη και μυστικά ζαχαροπλαστικής, για το άλλο με το ψωμάκι επιφυλασσόμεθα..
Χτυπάμε στο γουδί καρύδι με βανίλια. Στρώνουμε το μισό κανταΐφι σε λαδωμένο ταψάκι, απλώνουμε το τριμμένο και το κοπανισμένο μας καρύδι και μετά από πάνω το υπόλοιπο κανταΐφι. Το περιχύνουμε με το φρέσκο μοσχοβολιστό βούτυρο που έχουμε λιώσει και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μισή ώρα.
Βράζουμε το 1½ λίτρο γάλα και στο υπόλοιπο διαλύουμε το αλεύρι, το κάστερ πάουντερ και τη ζάχαρη, ανακατεύοντας συνεχώς για να μη σβολιάσει. Μόλις το γάλα φουσκώσει, ρίχνουμε μέσα σιγά-σιγά το υπόλοιπο (με το κάστερ πάουντερ) ανακατεύοντας συνεχώς για να μη σβολιάσει.
Αφού ετοιμάσουμε το σιρόπι, σιροπιάζουμε το κανταΐφι και το αφήνουμε να κρυώσει, μπορούμε να βάλουμε από πάνω και την κρέμα. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει, βάζουμε από πάνω τη σαντιγί, λίγο καρυδάκι και είναι έτοιμο.
Καλή όρεξη!
Απίθανα σοκολατάκια με μπισκότα και ζαχαρούχο γάλα
COFFEE TIME | Συνταγή για εύκολα σοκολατάκια με κακάο ή κουβερτούρα, ζαχαρούχο γάλα και μπισκότα
Συνταγή για εύκολα σοκολατάκια να συνοδεύσετε το καφεδάκι σας. Γίνονται είτε με κουβερτούρα είτε με κακάο και θέλουν ζαχαρούχο γάλα. Αν δεν προορίζονται για παιδιά μπορείτε να προσθέσετε στο μείγμα και λίγο από το λικέρ της αρεσκείας σας.
Υλικά: 2 φλιτζάνια κουβερτούρα σε σταγόνες ή 3-4 κουταλιές της σούπας κακάο χωρίς ζάχαρη, 100 γρ. μπισκότα τύπου digestive ή πτι μπερ τριμμένα, 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο γεμάτη, 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα, επιπλέον κουβερτούρα (κλασική, γάλακτος ή λευκή) αν σκοπεύετε να τα καλύψετε, αλλιώς τα κυλάτε στο κακάο
Εκτέλεση: Σε κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά αναμειγνύετε την κουβερτούρα ή το κακάο, το βούτυρο και το ζαχαρούχο γάλα. Ανακατεύετε συνεχώς για περίπου 10 λεπτά μέχρι να πήξει το μείγμα. Κατεβάζετε απ’ τη φωτιά και αφήνετε το μείγμα να κρυώσει. Προσθέτετε το τριμμένο μπισκότο. Όταν το μείγμα κρυώσει πολύ καλά για να πλάθεται (μπορείτε να το βάλετε στο ψυγείο), πλάθετε μικρές μπαλίτσες, τις περνάτε από το κακάο και τις βάζετε σε χάρτινες θήκες ή σε επίπεδο σκεύος στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Διατηρούνται πάντα στο ψυγείο.
Αν θέλετε σοκολατένια επικάλυψη: Λιώνετε οποιουδήποτε τύπου κουβερτούρα σε μπεν μαρί θα χρειαστείτε τουλάχιστον 500 γρ.) Στρώνετε σε μία πιατέλα αντικολλητικό χαρτί. Βουτάτε ένα – ένα τα σοκολατάκια στη λιωμένη κουβερτούρα και τα τοποθετείτε στην πιατέλα. Τοποθετείτε τα σοκολατάκια στο ψυγείο.