Η ρίγανη, το πιο δημοφιλές ελληνικό βότανο, χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια ως φάρμακο από τους αρχαίους Έλληνες και Κινέζους γιατρούς και θεραπευτές.
Το έλαιο ρίγανης είναι ένα φυσικό προϊόν με πολλά οφέλη για τον οργανισμό.
Η βασική δραστική ουσία του είναι η καρβακρόλη, η οποία έχει ισχυρή αντιμικροβιακή δράση και ενισχύει το ανοσοποιητικό.
Περιέχει πολλές ακόμη ενώσεις με θεραπευτικές και αντισηπτικές ιδιότητες, όπως η θυμόλη, τα τερπένια και τα φλαβονοειδή ροσμαρινικό οξύ και ναριγκίνη, τα οποία καταπολεμούν τις μυκητιάσεις, ανακουφίζουν από τα συμπτώματα δηλητηρίασης και προλαμβάνουν τα κρυολογήματα.
Δείτε αναλυτικά στις παρακάτω εικόνες τα οφέλη του ελαίου ρίγανης:

Κατά του καρκίνου: Το έλαιο ρίγανης είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, γι’ αυτό προλαμβάνει τις κυτταρικές βλάβες, μειώνει τα επίπεδα φλεγμονής και περιορίζει την ανεξέλεγκτη δράση των ελεύθερων ριζών, εμποδίζοντας τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. Σύμφωνα με μελέτες βοηθά στην πρόληψη ορισμένων τύπων καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου, του μαστού, των πνευμόνων και του προστάτη.

Αντισταμινική δράση: Ανακουφίζει από τα συμπτώματα των εποχικών αλλεργιών, των δερματικών ερεθισμών και του άσθματος.

Μειώνει τη φλεγμονή των αρθρώσεων: Ανακουφίζει από τον χρόνιο πόνο και τον πόνο των αρθρώσεων, λόγω της θερμαντικής του δράσης.

Βελτιώνει την πέψη: Βοηθά τη λειτουργία της χολής και ενισχύει την έκκριση γαστρικών υγρών, βελτιώνοντας την πέψη και αυξάνοντας την αφομοίωση των θρεπτικών ουσιών.

Μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης: Μελέτες έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωση 25ml ελαίου ρίγανης μετά το φαγητό μπορεί να μειώσει την κακή χοληστερόλη και να αυξήσει τα επίπεδα της καλής.

Βοηθά στην απώλεια βάρους: Η καρβακρόλη παρεμβαίνει στη διαδικασία που οδηγεί στη δημιουργία λιπώδους ιστού εμποδίζοντας την συσσώρευση λίπους.
To θαυμαστό λάδι ρίγανης
Μπορεί το έλαιο άγριας ρίγανης να λειτουργήσει θεραπευτικά για τις ασθένειες από τα παράσιτα ή τα τροποποιημένα τρόφιμα; Ορισμένοι γιατροί χρησιμοποιούν τα οφέλη του ελαίου άγριας ρίγανης για τη θεραπεία από τυχόν επιθέσεις βακτηρίων. Έχει αποδειχτεί ότι καταστρέφει τα ανεπιθύμητα βακτήρια, τους μύκητες, τους ζυμομύκητες, τα παράσιτα και κάποιους ιούς. Επίσης, ανακουφίζει από τα συμπτώματα της νόσου των χειμερινών εμετών, μια καινούρια πεπτική διαταραχή που ταλαιπωρεί αρκετούς ανθρώπους.
Πως να φτιάξετε έλαιο ρίγανης
Υλικά
1 κούπα ρίγανη
3 κούπες ελαιόλαδο
Παρασκευή
Βάλτε τη ρίγανη και το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα, ανακατέψτε και βάλτε το σε πολύ χαμηλή φωτιά για περίπου 5 – 6 ώρες. Είναι σημαντικό να μην ξεπεράσετε τους 100 βαθμούς διότι θα καταστρέψετε όλα τα αιθέρια έλαια του βοτάνου.
Έπειτα, σουρώστε πολύ καλά με ένα τουλπάνι. Σφίξτε δυνατά για να στραγγίξουν όλες οι πολύτιμες ουσίες. Βάλτε το λάδι σε ένα σκούρο μπουκάλι και φυλάξτε το σε σκιερό και σκοτεινό σημείο. Διατηρείται μέχρι και 12 μήνες.
Χρήσεις του ριγανέλαιου
Για ενδυνάμωση των μαλλιών
Αραιώστε το με λίγο ελαιόλαδο και βάλτε λίγη ποσότητα στο κεφάλι σας και κάντε ελαφρύ μασάζ προτού πάτε για ύπνο. Βάλτε στο μαξιλάρι σας πετσέτα για να μην λερώσετε. Το πρωί λουστείτε κανονικά.
Για πρόληψη
Μπορείτε να βάζετε ένα κουταλάκι έλαιο ρίγανης στις σαλάτες σας ή να το πίνετε κάθε πρωί ανανεμειγμένο με ένα ποτήρι νερό για 1 μήνα
Για θεραπεία
Για τη θεραπεία του Candida Ablicans ή άλλων βακτηρίων θα χρειαστείτε μεγαλύτερες πσοότητες και γι αυτό χρειάζεται να το κάνετε υπό την επίβλεψη ειδικού.
Για την ψωρίαση ή επιδερμικούς μύκητες
Αραιώστε μια κουταλιά ελαίου ρίγανης με τρεις κουταλιές ελαιόλαδου και ταμπονάρετε την περιοχή που θέλετε.
Προφυλάξεις – Παρενέργειες
Η καρβακρόλη αποτελεί φυσικό εντομοαπωθητικό. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που έχει απαίσια γεύση. Να αραιώνετε το έλαιο με κάποιο έλαιο βάσης, όπως το ελαιόλαδο ή με νερό με αναλογία ένα μέρος ελαίου σε τρία μέρη ελαίου βάσης. Αδιάλυτο μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα, τους βλεννογόνους ή τα όργανα. Η θεραπευτική χρήση του ελαίου ρίγανης πρέπει να είναι βραχυπρόθεσμη και να αποφεύγεται από παιδιά ή έγκυες γυναίκες και άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση ή καρδιαγγειακές παθήσεις. Πριν από τη χρήση οποιασδήποτε εναλλακτικής θεραπείας, συνιστάται να μιλήσετε με τον γιατρό σας.
Πηγή: healthline.com