ΕΥ ΖΗΝ

Ελπίδα: Ξεκινάει η θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα στο Νοσοκομείο Λαμίας

Ένα σημαντικό όπλο στην καταπολέμηση της πανδημίας έρχεται και στο Νοσοκομείο της Λαμίας.  Πρόκειται για τη θεραπεία των μονοκλωνικών  αντισωμάτων που θα αρχίσει να χορηγείται σε 10  Νοσοκομεία  της  χώρας.

Δικαιούχοι της θεραπείας θα είναι άτομα με υποκείμενα νοσήματα και η χορήγηση των μονοκλονικών αντισωμάτων θα δρα προληπτικά εντός 5 ημερών από τη στιγμή νόσησης με covid-19 και με παραπεμπτικό του θεράποντα ιατρού για την αποφυγή  εκδήλωσης σοβαρών συμπτωμάτων στους ασθενείς με βεβαρυμμένο ιατρικό ιστορικό.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες δύο είναι τα Νοσοκομεία που θα χορηγούν μονοκλωνικά σε ασθενείς covid-19 σε Στερεά και Θεσσαλία. Εκτός της Λαμίας είναι και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας. Στα δυο Νοσοκομεία θα λειτουργεί συγκεκριμένος χώρος με ειδικευμένο προσωπικό για την χορήγηση των μονοκλωνικών και  θα αφορά και σε ασθενείς που δεν νοσηλεύονται.  Ωστόσο επίσημες ανακοινώσεις και διευκρινήσεις αναμένονται από τον  Διοικητή της 5ης ΥΠΕ Φώτη Σερέτη.

Η συγκεκριμένη θεραπεία διατίθεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και θα διανεμηθεί μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) στα Νοσοκομεία Αναφοράς.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα αναγνωρίζουν την ακιδωτή πρωτεΐνη του ιού και προλαμβάνουν την αλληλεπίδρασή του με τα κύτταρα του οργανισμού. Έτσι δεν επιτρέπουν στον ιό να μπει μέσα στα κύτταρα και να τα προσβάλει. Η λειτουργία των μονοκλωνικών αντισωμάτων είναι παρόμοια με τη λειτουργία των αντισωμάτων που παράγονται στον οργανισμό μας ως αποτέλεσμα του εμβολιασμού.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close