Σημαντικές

Ελπίδες από το εμβόλιο της Οξφόρδης

Ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που αναπτύσσεται από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με γνωστή φαρμακευτική εταιρεία έδειξε υποσχόμενα αποτελέσματα στις πρώιμες δοκιμές σε ανθρώπους, ένα σημάδι προόδου στην ανάπτυξη άμυνας εναντίον του φονικού ιού.

Το εμβόλιο φαίνεται ασφαλές και «εκπαιδεύει» το ανοσοποιητικό σύστημα.

Μελέτες που αφορούσαν περίπου 1.077 άτομα έδειξαν ότι το εμβόλιο οδήγησε στην παραγωγή αντισωμάτων και λευκών αιμοσφαιρίων που μπορούν να καταπολεμήσουν τον κορωνοϊό.

Τα ευρήματα είναι πολύ ελπιδοφόρα, αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μάθουμε αν αυτό είναι αρκετό για να προσφέρει προστασία και βρίσκονται σε εξέλιξη μεγαλύτερες δοκιμές, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη παραγγείλει 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου.

Το εμβόλιο αύξησε τα επίπεδα τόσο των προστατευτικών εξουδετερωτικών αντισωμάτων όσο και των ανοσοποιητικών Τ-κυττάρων που στοχεύουν τον ιό, σύμφωνα με τους διοργανωτές της μελέτης. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα στο ιατρικό περιοδικό The Lancet.

«Βλέπουμε πολύ καλές ανοσολογικές αντιδράσεις, όχι μόνο για τα εξουδετερωτικά αντισώματα αλλά και για τα Τ-κύτταρα», δήλωσε ο Άντριαν Χιλ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Jenner της Οξφόρδης, σε συνέντευξή του. «Τονώνουμε και τους δύο βραχίονες του ανοσοποιητικού συστήματος».

Τα αποτελέσματα θα εξεταστούν προσεκτικά καθώς κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο επιδιώκουν να τερματίσουν την πανδημία που σκότωσε περισσότερους από 600.000 ανθρώπους και πυροδότησε οικονομική αναταραχή από την έκρηξή της στις αρχές του τρέχοντος έτους. Η Moderna Inc., ένας άλλος πρωτοπόρος, έδωσε στη δημοσιότητα αποτελέσματα την περασμένη εβδομάδα από μια δοκιμή πρώιμου σταδίου που έδειξε ότι το εμβόλιό της αύξησε τα επίπεδα αντισωμάτων που καταπολεμούν τον ιό.

Πώς λειτουργεί το εμβόλιο

Το εμβόλιο – που ονομάζεται AZD1222  (προηγουμένως ChAdOx1 nCoV-19) – αναπτύσσεται με πρωτοφανή ταχύτητα. Κατασκευάζεται από έναν γενετικά τροποποιημένο ιό που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα στους χιμπατζήδες.

Έχει τροποποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, πρώτον, ώστε να μην προκαλεί λοιμώξεις σε ανθρώπους, αλλά και να «μοιάζει» περισσότερο με κορωνοϊό.

Οι επιστήμονες το πέτυχαν αυτό μεταφέροντας τις γενετικές οδηγίες για την «ακίδα πρωτεΐνης» του κορωνοϊού- το κρίσιμο εργαλείο που χρησιμοποιεί ο ιός για να εισβάλει στα κύτταρά μας – στο εμβόλιο που ανέπτυξαν.

Αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιο «μοιάζει» με τον κορωνοϊό και το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να μάθει πώς να του επιτίθεται.

Ασφαλές το εμβόλιο στις πρώιμες δοκιμές

Δεν υπήρχαν επικίνδυνες παρενέργειες από τη λήψη του εμβολίου, ωστόσο, το 70% των ατόμων στη δοκιμή εμφάνισε πυρετό ή πονοκέφαλο. Οι ερευνητές λένε ότι αυτό θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με παρακεταμόλη.

Η καθηγήτρια Σάρα Γκίλμπερτ, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε: «Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει προτού μπορέσουμε να επιβεβαιώσουμε εάν το εμβόλιό μας θα βοηθήσει στη διαχείριση της πανδημίας COVID-19, αλλά αυτά τα πρώιμα αποτελέσματα είναι υποσχόμενα.

Εκτός από το να συνεχίσουμε να δοκιμάζουμε το εμβόλιό μας σε δοκιμές φάσης-3, πρέπει να μάθουμε περισσότερα για τον ιό – για παράδειγμα, εξακολουθούμε να μην γνωρίζουμε πόσο ισχυρή είναι μια ανοσοαπόκριση που πρέπει να προκαλέσουμε για την αποτελεσματική προστασία από τη μόλυνση Sars-Cov-2.

Εάν το εμβόλιό μας είναι αποτελεσματικό, είναι μια πολλά υποσχόμενη επιλογή καθώς αυτοί οι τύποι εμβολίων μπορούν να παρασκευαστούν σε μεγάλη κλίμακα.

Ένα επιτυχημένο εμβόλιο κατά του Sars-Cov-2 θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη λοίμωξης, ασθένειας και θανάτου σε ολόκληρο τον πληθυσμό, με πληθυσμούς υψηλού κινδύνου όπως οι νοσοκομειακοί εργαζόμενοι και οι ηλικιωμένοι να έχουν προτεραιότητα να λάβουν εμβολιασμό».

Μπόρις Τζόνσον: «Πολύ θετικά νέα»

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε «πολύ θετικά νέα» τα στοιχεία από την κλινική δοκιμή του εμβολίου.

«Αυτά είναι πολύ θετικά νέα. Ένα τεράστιο μπράβο στους λαμπρούς, παγκοσμίως κορυφαίους επιστήμονες και ερευνητές μας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης», έγραψε στο Twitter ο Βρετανός πρωθυπουργός, δίνοντας και μια παραπομπή στη μελέτη αυτή για το εμβόλιο κατά του Covid-19.

«Δεν υπάρχουν εγγυήσεις, δεν έχουν φτάσει ακόμη εκεί και θα χρειαστεί (να γίνουν) περαιτέρω δοκιμές. Αλλά είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», πρόσθεσε.

Πηγή: Bloomberg, BBC, The Guardian, ΑΠΕ

https://www.zougla.gr

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close