Σε σταθερή κατάσταση με σοβαρή πνευμονία νοσηλεύεται στη μονάδα αρνητικής πίεσης στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο του Ρίου το ένατο επιβεβαιωμένο κρούσμα νόσου από τον νέο κορονοϊό (ταξιδιώτης από Ισραήλ και Αίγυπτο).
Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας αυτή τη στιγμή ο ασθενής δεν είναι διασωληνωμένος και παρακολουθείται στενά από την ιατρική ομάδα του καθηγητή Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, κο Χαράλαμπο Γώγο, σε συνεργασία με τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΓΝ Πατρών.
Πολλαπλά κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν ιχνηλάτηση επαφών στην Πάτρα και στην Αμαλιάδα (τόπο προέλευσης του ασθενή) σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τους γιατρούς.
Παράλληλα, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας συνεδριάζει για την λήψη τυχόν απαραίτητων μέτρων.
Λίγο νωρίτερα το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων σε τηλεγράφημά του ανέφερε πως ο 66χρονος ασθενής νοσηλεύεται σε ειδικό θάλαμο απομόνωσης με σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού. Οι γιατροί κρίνουν, προς το παρόν, ότι δεν πρέπει να διασωληνωθεί, ώστε να υποστηριχθεί η αναπνευστική του λειτουργία, αλλά παρακολουθούν την πορεία της υγείας του και προσπαθούν να ελέγξουν την πνευμονία.
Ο ασθενής βρισκόταν σε εκδρομή στο εξωτερικό και εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα του κοροναϊού την Κυριακή. Αρχικά προσήλθε στο νοσοκομεία Αμαλιάδας απ’ όπου και παραπέμφθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, το οποίο είναι νοσοκομείο αναφοράς, όπου και παρέμεινε για νοσηλεία από το απόγευμα της Δευτέρας. Στο πλαίσιο του ελέγχου για τον κοροναϊό εντοπίστηκε θετικός, απομονώθηκε και έκτοτε παρακολουθείται. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, έχουν κληθεί να εξεταστούν αρκετοί από τους συνταξιδιώτες του, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν κολλήσει και αυτοί από τον κοροναϊό.
Σημειώνεται ότι πραγματοποιείται εκτεταμένη ιχνηλάτηση των επαφών του ασθενούς, ενώ το περιστατικό διεγνώσθη στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ. Με βάση τις πληροφορίες όλο το γκρουπ των 53 ατόμων που συμμετείχαν στην εκδρομή στο εξωτερικό θα τεθεί σε ιχνηλάτηση.
Σε απομόνωση 15 εργαζόμενοι του Νοσοκομείου
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Νοσοκομείο του Ρίου οι οποίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί ωστόσο από το υπουργείο Υγείας περίπου 15 εργαζόμενοι του Νοσοκομείου τέθηκαν σε κατ΄ οίκον απομόνωση 14 ημερών. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες αρχικά ο ασθενής διαγνώστηκε με λοίμωξη του αναπνευστικού και εισήχθη στην Παθολογική Κλινική. Μέχρι να διαγνωσθεί ότι πρόκειται για κρούσμα του κοροναϊού και να εισαχθεί στον ειδικό θάλαμο απομόνωσης είχε έρθει σε επαφή με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Το όγδοο κρούσμα
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το πρωί είχε ανακοινωθεί το όγδοο κρούσμα στη χώρα, ένας Έλληνας ο οποίος παραμένει σε απομόνωση στο ΑΧΕΠΑ. Η κλινική εικόνα του όγδοου επιβεβαιωμένου κρούσματος δεν διαφέρει από την κλινική εικόνα των άλλων κρουσμάτων που έχουν ανακοινωθεί έως σήμερα. Πρόκειται για άνδρα μέσης ηλικίας, ο οποίος είναι καλά στην υγεία του και σχετίζεται με το πέμπτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, δηλαδή τη φίλη -ουσιαστικά- της 38χρονης γυναίκας στην οποία διαγνώστηκε για πρώτη φορά ο κοροναϊός στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για άνδρα μέσης ηλικίας που είχε ελεγχθεί και είχε βρεθεί αρνητικός στον ιό.
Το περιστατικό διεγνώσθη στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ.
Πλέον, ανησυχία του υπουργείου Υγείας είναι το ενδεχόμενο να εισέλθει η εξάπλωση του κοροναϊού στην Ελλάδα στο “στάδιο δύο”, που σημαίνει διασπορά των κρουσμάτων που δεν μπορούν να ιχνηλατηθούν, ούτε να διαπιστωθεί η προέλευσή του ιού, και η μετάδοση γίνεται εκτεταμένη.
Ήδη ο εκπρόσωπος της Αριστοτέλους για τον κοροναϊό Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη χθεσινή ενημέρωση δήλωσε πως με βάση τα δεδομένα μέχρι στιγμής, “όσο περισσότερο προετοιμασμένοι είμαστε για το δεύτερο στάδιο, τόσο καλύτερα”.
“Ήδη έχουμε υιοθετήσει στρατηγικές αυτού του σεναρίου, να το αποφύγουμε όσο το δυνατόν περισσότερο χρονικά. Δεν μπορώ να κάνω πρόβλεψη αυτές τις ημέρες. Υπάρχουν συνάδελφοι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, που δουλεύουν σε μαθηματικά μοντέλα, τα οποία τις επόμενες μέρες μπορούμε να σας ανακοινώσουμε” τόνισε χαρακτηριστικά, χωρίς να αποκλείει άνοδο των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες.
“Αυτός ο ιός είναι νέος, άμα τον αφήσεις ανεξέλεγκτο, χωρίς κανένα μέτρο στην πατρίδα σου, σε μερικές μέρες θα έχεις εκατοντάδες κρούσματα. Το είδαμε στην γείτονα χώρα” συμπλήρωσε ο Καθηγητής Σ. Τσιόδρας. Σημειώνεται πως 270 επαφές στο περιβάλλον των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ελλάδα έχουν ιχνηλατηθεί, ενώ έχουν γίνει 570 διαγνωστικοί έλεγχοι για την παρουσία του νέου κοροναϊού σε ύποπτα περιστατικά.
Αυτό που ανησυχεί την Κυβέρνηση είναι πως, σε άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, διαπιστώθηκαν κρούσματα 4 με 5 εβδομάδες αργότερα από την είσοδο από ανθρώπους που έρχονταν από τις προσβεβλημένες περιοχές της Κίνας.
“Η νόσος μπορεί να σου διαφεύγει, να μην μπορείς να την περιορίσεις και να βλέπεις ξαφνικά τεράστιες αυξήσεις. Αυτές οι τεράστιες αυξήσεις δεν έρχονται σε μία εβδομάδα, έρχονται σε 3–5 εβδομάδες. Με αυτόν τον ιό αυτό βλέπουμε και βέβαια εξαρτώνται και από τα μέτρα που παίρνεις” εξήγησε ο κ. Τσιόδρας.
Σημειώνεται πάντως πως ο μέσος όρος επώασης της νόσου στις περισσότερες μελέτες είναι 5 με 7 ημέρες. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. όσες χώρες εφάρμοσαν δρακόντεια μέτρα περιορισμού της εισόδου στη χώρα τους, ατόμων τα οποία ταξίδευαν από πληττόμενες περιοχές για τον ιό, δεν τα κατάφεραν.
Προκαλεί επίσης προβληματισμό αναφορικά με τη διασπορά του κορονοϊού τις επόμενες ημέρες στην Ελλάδα, πως παρά την ανακοίνωση για ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων, καρναβαλιστές στην Πάτρα, αλλά και σε πολλές πόλεις, συμμετείχαν κανονικά στις παρελάσεις της Κυριακής.
Νέο σχέδιο σε εφαρμογή
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, υπάρχει σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της αύξησης των κρουσμάτων. Στη δεύτερη φάση, όποιος έχει ήπια συμπτώματα θα μένει στο σπίτι του. Στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού θα αναζητείται ιατρική βοήθεια, όπως γίνεται και για την γρίπη.
Το σχέδιο περιλαμβάνει τη διάθεση σε συνεργασία με ιδιωτικά θεραπευτήρια κάποιων κλινών, ιδιαίτερα κλινών ΜΕΘ, αν και εφόσον χρειαστεί. Ακόμη προβλέπεται τμήμα διαλογής των περιστατικών σε νοσοκομεία της χώρας.
Ξεκινά επιτήρηση
Παράλληλα, σύντομα, ακόμη και εντός της εβδομάδας, θα μπουν σε εφαρμογή δύο συστήματα επιτήρησης. Το ένα αφορά την εργαστηριακή επιτήρηση στα σοβαρά περιστατικά τα νοσηλευόμενα σε ΜΕΘ. Ο δεύτερος τρόπος είναι ένα σύστημα με το οποίο επιτηρείται η γρίπη στην κοινότητα, σε ένα ποσοστό των ασθενών.