Τοπικές

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΣΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΙΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΛ

Σε “τείχος άρνησης” προσέκρουσε τελικά η προσπάθεια της δημοτικής αρχής να εξασφαλίσει μια ομόφωνη απόφαση για την έγκριση λειτουργίας αναπτυξιακής εταιρείας για την αξιοποίηση της ΠΕΛ, με αποτέλεσμα το θέμα να αναβληθεί για επόμενο δημοτικό συμβούλιο και αφού πρώτα γνωμοδοτήσει η Νομική Υπηρεσία του Δήμου για τη νομιμότητα της εισήγησης.

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος υπεραμύνθηκε των λόγων που καθιστούν αναγκαία την ίδρυση της συγκεκριμένης εταιρείας για την αξιοποίηση της Πανελλήνιας Έκθεσης. Δεν κατάφερε όμως να πείσει τις παρατάξεις των υπόλοιπων συνδυασμών που έθεσαν θέμα νομιμότητας της έγκρισης της εταιρείας και εκκαθάρισης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ΠΕΛ.

Έτσι το θέμα παραπέμφθηκε στην νομική υπηρεσία του Δήμου η οποία καλείται να γνωμοδοτήσει για τη νομιμότητα της σύστασης της αναπτυξιακής εταιρείας και το θέμα θα συζητηθεί σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο.

Την αναβολή του θέματος ζήτησαν από την αρχή οι παρατάξεις του Νίκου Σταυρογιάννη, του Βασίλη Κυριακάκη και του Θωμά Στάικου, ενώ τις επιλογές του Δημάρχου αμφισβήτησε και ο δημοτικός

σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Γιώργος Δελιχάς.
Το σκεπτικό των παρατάξεων της μείζονος και ελάσσονος μειοψηφίας ήταν ότι πρέπει πρώτα να περιμένουμε τις κινήσεις της κεντρικής εξουσίας για το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και ύστερα να κινήσει ο Δήμος τις διαδικασίες για την αξιοποίηση της ΠΕΛ.

Ο Δήμαρχος στην εισήγησή του χαρακτήρισε την Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας ως «.. μια μεγάλη πρόκληση και αναπτυξιακό πόλο για την πόλη της Λαμίας με εξαιρετικές προοπτικές…».

Μετά την παρουσίαση του ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου, master plan τον περασμένο Μάιο σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς χαρακτήρισε τη σύσταση της αναπτυξιακής εταιρείας ένα ακόμη βήμα. Πρόκειται για εταιρεία με τίτλο «Φορέας Π.Ε.Λ. Αναπτυξιακή Α.Ε. Ο.Τ.Α.», προκειμένου το ακίνητο της Έκθεσης, σύμφωνα με το άρθρο 64 του σχετικού νόμου να περιέλθει κατά χρήση και χωρίς αντάλλαγμα, για χρονικό διάστημα τριάντα (30) ετών, στο νέο φορέα.

Το αρχικό κεφάλαιο της υπό σύσταση Αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρείας ανέρχεται σε εκατόν εβδομήντα χιλιάδες (170.000,00 €) ευρώ, στο οποίο συμμετέχουν ο Δήμος Λαμιέων με ποσοστό 60% (102.000,00€ ), η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με ποσοστό 20% (34.000,00 ευρώ) και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Φθιώτιδας με ποσοστό 20% (34.000,00 ευρώ).
Αιτιολογώντας την ανάγκη σύστασης της εταιρείας ο Θύμιος Καραϊσκος υποστήριξε ότι από τη στιγμή που είναι έτοιμο το master plan, η ύπαρξη ενός φορέα θα οδηγήσει σε επίσπευση των διαδικασιών αναγκάζοντας και τα κυβερνητικά στελέχη να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους.

«Προτιμώ ο Δήμος Λαμίας να σύρει κι όχι να σύρεται από τις εξελίξεις. Δεν περιμένουμε από κανένα υπουργό καμίας κυβέρνησης να αποφασίσει για μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραΐσκος.
Παράλληλα υπογράμμισε ότι το ακίνητο της ΠΕΛ δεν ανήκει στην κυριότητα του ελληνικού δημοσίου αλλά είναι καταγεγραμμένο και στο κτηματολόγιο και στο υποθηκοφυλακείο στη μερίδα του νομικού προσώπου της ΠΕΛ.

Όπως υποστήριξε στην τοποθέτησή του δεν υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια για περαιτέρω καθυστερήσεις γιατί μέχρι τέλος Δεκεμβρίου το ταμείο ανάπτυξης θα βγάλει πρόσκληση για ανάπλαση του αστικού πρασίνου της έκθεσης, στην οποία μπορεί να ανταποκριθεί μόνο ο φορέας.

Για το ζήτημα της εκκαθάρισης του φορέα τόνισε ότι «η εκκαθάριση έπρεπε να γίνει εντός ενός μήνα από το 2019 πράγμα που δεν έγινε από το υπουργείο. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή και επιβάλλεται να εφαρμοστεί γιατί έχουμε το σχέδιο και μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την κάθε μέρα».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας Νίκος Σταυρογιάννης υπογράμμισε ότι το δημοτικό συμβούλιο καλείται να πάρει απόφαση για τη σύσταση και συμμετοχή του δήμου σε μια αναπτυξιακή εταιρεία που «προβλέπεται από συγκεκριμένο νόμο που όμως είναι ανενεργός, όπως σωστά αναφέρεται και στην εισήγηση.
Το Δημοτικό Συμβούλιο θα πάρει τη θέση της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει ένα νόμο που υπάρχει, δεν έχει καταργηθεί αλλά δεν έχει ενεργοποιηθεί; Για να συστήσουμε μια αναπτυξιακή ΑΕ των ΟΤΑ και να καταβάλλουμε το μετοχικό κεφάλαιο πρέπει να εδράζεται πάνω σε ένα νόμο που λειτουργεί. Το master plan αφορά περιουσιακά στοιχεία που δεν μας ανήκουν».

Ο κ. Σταυρογιάννης πρότεινε την αναβολή συζήτησης του θέματος και την σύγκληση σύσκεψης με τον αρμόδιο υπουργό κ. Παπαθανάση και τους βουλευτές του νομού ώστε να ξεκαθαριστεί η θέση της κυβέρνησης αφού η χρήση της έκθεσης για 30 χρόνια δεν έχει περιέλθει στο Δήμο.

Αναβολή του θέματος ζήτησε και ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Κυριακάκης υποστηρίζοντας ότι πρώτα πρέπει να γίνει εκκαθάριση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ΠΕΛ και μετά να προχωρήσει η αξιοποίηση της.

«Ποια υγιής εταιρεία αναλαμβάνει τα χρέη του προηγούμενου φορέα που δεν ξέρει πόσα είναι;» σημείωσε για να συμπληρώσει «Είτε κάνετε δημοσιονομικούς ακροβατισμούς φορτώνοντας χρέη στους δημότες είτε υπάρχει σκοπιμότητα συγκάλυψης της ευθύνης προηγούμενων κυβερνητικών στελεχών και της κακοδιαχείρισης των διοικήσεων που διόριζαν».

Ο Θωμάς Στάικος από την πλευρά του υποστήριξε ότι η έγκριση ανώνυμης εταιρείας ΟΤΑ δεν στέκει σε λογική και νομική αντιμετώπιση τη στιγμή που βρίσκεται σε ισχύ ο νόμος.

Ο κ. Στάικος ζήτησε να υπάρξει μια ομόφωνη απόφαση προς την κυβέρνηση προκειμένου να εφαρμοστεί ο νόμος και να ξεκινήσει η αξιοποίηση της ΠΕΛ από το Δήμο.

Ο Γιώργος Δελιχάς υποστήριξε ότι ο νόμος αφορά και τη σύσταση ανώνυμης εταιρείας και επομένως ο δήμος δεν μπορεί να ιδρύσει ανώνυμη εταιρεία ζητώντας συγκεκριμένες διευκρινίσεις και απόσυρση συζήτησης του θέματος.

Τέλος ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Νίκος Πάπουτσας υποστήριξε ότι η λειτουργία της εταιρείας χωρίς την έγκριση του εποπτεύοντος υπουργείου θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close