Τοπικές

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ

 

Εθελοντική Αιμοδοσία στα πλαίσια του Εορτασμού της «Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη »  διοργανώνει το πρωί της ερχόμενης Κυριακής  το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας  στην Αίθουσα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου  Φθιώτιδας  στην Πλατεία  Διάκου στην Λαμία

«Η Διοίκηση του Γ.Ν. Λαμίας, αρωγός σε κάθε εθελοντική δράση, που σκοπό έχει την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, με την  Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας και  στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη, την Κυριακή 14 Ιουνίου 2020, θα πραγματοποιήσει, στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Π.Ε. Φθιώτιδας στην Πλατεία Διάκου Λαμίας “Εορταστική Εθελοντική Αιμοδοσία” από ώρα 10:00 έως 13:00.

Η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, που έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να εορτάζεται διεθνώς στις 14 Ιουνίου, έχει σαν στόχο να τιμήσει τον ανώνυμο Εθελοντή Αιμοδότη για την ανιδιοτελή προσφορά του. Μια προσφορά που συμβάλει στην βελτίωση της υγείας των συνανθρώπων μας στην κοινότητα. Τη φετινή χρονιά η ανάγκη να τιμήσουμε όλους τους Εθελοντές Αιμοδότες είναι ακόμη μεγαλύτερη γιατί μέσα σε δύσκολες συνθήκες πανδημίας, με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης δεν δίστασαν να προσφέρουν το πολυτιμότερο δώρο στους πάσχοντες συνανθρώπους μας. Η τακτική προσφορά αίματος είναι ο μόνος τρόπος να εξασφαλίσουμε επάρκεια ασφαλούς αίματος τόσο σε κανονικές όσο και σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης .

Τη φετινή χρονιά διεθνώς ο εορτασμός είναι αναγκαστικά προσαρμοσμένος στα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται λόγω της πανδημίας του COVID-19. Για τη διεξαγωγή της αιμοδοσίας θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των εθελοντών αιμοδοτών.

Ευχαριστώντας εκ των προτέρων όλους τους ανωτέρω για το «δώρο ζωής» που προσφέρουν στο συνάνθρωπό τους, παρακαλείται, όποιος το επιθυμεί,  να συνδράμει στην προσπάθεια μας αυτή, πάντα επ’ αγαθώ  του κοινωνικού συνόλου.»

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

Η 14η Ιουνίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη με πρωτοβουλία του Παγκόσμιο Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Εθελοντών Αιμοδοτών και του Διεθνούς Οργανισμού Μετάγγισης Αίματος.

Αφορμή για τον σημερινό εορτασμό είναι η ημερομηνία γέννησης του αυστριακού ιατρού Καρλ Λαντστάινερ, που ανακάλυψε τις ομάδες αίματος και τα ρέζους και τιμήθηκε με το Νόμπελ Ιατρικής το 1930 για τις σημαντικές αυτές ανακαλύψεις του.

Την ημέρα αυτή τιμάται ο ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης και ο αλτρουισμός που επιδεικνύει προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό του, προσφέροντας δύο πολύτιμα αγαθά του χωρίς ανταμοιβή: 10 λεπτά χρόνο από τη ζωή του και 400 κ.ε. αίμα από τα 6 λίτρα που διαθέτει.

Το μήνυμα του εορτασμού της Ημέρας του Εθελοντή Αιμοδότη δεν είναι μόνο να εξαλείψει την προκατάληψη, το φόβο και την άγνοια γύρω από την αιμοδοσία, αλλά κυρίως:

  • να προσελκύσει νέους εθελοντές αιμοδότες
  • να ενθαρρύνει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να γίνουν κανονικοί αιμοδότες, δηλαδή τακτικοί εθελοντές αιμοδότες
  • να μεταγγίσει στη νέα γενιά αιμοδοτών την ιδέα της μη αμειβόμενης Εθελοντικής Αιμοδοσίας.

Κάθε χώρα, για να καλύψει τις ανάγκες της σε αίμα, χρειάζεται 60.000 φιάλες αίματος ανά 1.000.000 κατοίκους και άρα στην Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων απαιτούνται τουλάχιστον 600.000 μονάδες, από τις οποίες μόνο το 40% καλύπτεται από εθελοντές αιμοδότες.

Πηγή: https://www.sansimera.gr

© SanSimera.gr

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close