ΔΙΑΦΟΡΑ

Επιστήμονες εντόπισαν 1,8 δισεκατομμύρια δέντρα στη Σαχάρα χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη

Ομάδα 24 επιστημόνων από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αφρική εντόπισε σχεδόν 1,8 δισεκατομμύρια δέντρα στην αφρικανική Σαχάρα με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. Η ομάδα το πέτυχε αυτό αναλύοντας δορυφορικές φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης της περιοχής με τη βοήθεια αλγόριθμων τεχνητής νοημοσύνης.

Υπάρχουν πολλά δέντρα σε αυτήν την τεράστια περιοχή, αλλά είναι δύσκολο να εντοπιστούν γιατί, ενώ μερικά σχηματίζουν δάση, άλλα είναι πιο απομονωμένα. Ωστόσο, όλα αυτά τα δέντρα είναι απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του οικοσυστήματος, παρόλο που οι επιστήμονες έχουν λίγα δεδομένα για αυτά.

Αυτά τα απομονωμένα δέντρα έχουν επιφάνεια άνω των 3 τ.μ. και βρίσκονται σε μια έκταση 1,3 εκατομμυρίων τ.χλμ. στα δυτικά της αφρικανικής Σαχάρας, στο Σαχέλ και σε άλλες ζώνες τις οποίες μελέτησαν οι επιστήμονες.

Αρχικά, οι ερευνητές συγκέντρωσαν φωτογραφίες της συγκεκριμένης περιοχής, ιδίως μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος Copernicus, το οποίο προσφέρει δωρεάν πρόσβαση σε δεδομένα από 30 περίπου δορυφόρους παρατήρησης της Γης. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες ανέλυσαν όλες αυτές τις φωτογραφίες χρησιμοποιώντας αλγόριθμους βαθιάς μάθησης, προκειμένου να διακρίνουν τα δέντρα στις φωτογραφίες.

Αυτά τα δέντρα είναι απαραίτητα επειδή αποθηκεύουν άνθρακα, παρέχουν τροφή και λειτουργούν ως καταφύγιο για τον άνθρωπο και τα άγρια ​​ζώα. Οι επιστήμονες τώρα θα μπορούν να παρακολουθούν καλύτερα την εξέλιξη αυτής της περιοχής και να υπολογίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τα ποσοστά αποψίλωσης και απερήμωσης. Το επόμενο βήμα θα είναι να χαρτογραφήσουν με ακρίβεια την τοποθεσία και το μέγεθος όλων των δέντρων και ίσως και να προσδιορίσουν το είδος τους.

Οι επιστήμονες δημοσίευσαν τα ευρήματα της μελέτης τους, την προηγούμενη εβδομάδα, στο περιοδικό «Nature».

ΠΗΓΗ: Usinedigitale

https://www.ert.gr

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close