Σπίτι

Επιστροφή στο τζάκι: Ποιο ξύλο να επιλέξετε

Ποια είδη ξύλου είναι κατάλληλα για τζάκι και πόσο κρατάει η φωτιά τους

Η κατακόρυφη αύξηση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης έστρεψε πολλά νοικοκυριά στα τζάκια ακόμα και στα αστικά κέντρα. Ποια είναι, όμως, τα πιο αποδοτικά είδη καυσόξυλου και πόσο κρατάει η φωτιά καθενός;

ΠΕΥΚΟ
Το πεύκο είναι ένα ξύλο που ανάβει εύκολα, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε ρετσίνι. Στα αρνητικά συγκαταλέγεται το γεγονός ότι καίγεται γρηγορότερα από τα υπόλοιπα ξύλα, με αποτέλεσμα η χρήση του να καθίσταται οικονομικά ασύμφορη, ενώ συνήθως πωλείται στην ίδια τιμή με τη δρυ, την οξιά και την ελιά. Χρησιμοποιείται ιδανικά ως προσάναμμα.

ΟΞΙΑ

Η καύση της διαρκεί περισσότερο από του πεύκου, γιατί πρόκειται για σκληρό ξύλο με πυκνότητα και βάρος. Παρόλα αυτά, ο χρόνος καύσης της δεν μπορεί να προσεγγίσει τον αντίστοιχο της δρυός ή της ελιάς. Έχει την ιδιότητα να μη «σκάει» τόσο πολύ και ανάβει χωρίς δυσκολία. Χρησιμοποιείται στην κυρίως καύση και όχι για προσάναμμα. Η οξιά κόβεται και σε μικρά κομμάτια, τα οποία χρησιμοποιούνται για τις ξυλόσομπες.

ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ
Είναι το ξύλο που προτιμάται περισσότερο από όσους χρησιμοποιούν τζάκι στη χώρα μας. Καίγεται πιο αργά από όλα τα άλλα ξύλα. Σημαντικό πλεονέκτημά του είναι το γεγονός ότι δεν πετάει σπίθες. Για την ακρίβεια, κατά την καύση του παράγεται μακριά και ήρεμη φλόγα, ενώ η εικόνα που παρουσιάζουν τα φλεγόμενα κομμάτια δρυός μοιάζει με αυτή του πυρωμένου σιδήρου. Η δρυς ανάβει δύσκολα και συνήθως απαιτείται η συνδρομή βοηθήματος.

ΕΛΙΑ

Το καλύτερο ξύλο για καύση στο τζάκι. Κάνει μικρή και ήρεμη φλόγα, ενώ ανάβει σχετικά εύκολα. Οι περισσότεροι μαντράδες ξυλείας συστήνουν στους καταναλωτές την ελιά ως το καλύτερο ξύλο που μπορούν να προμηθευτούν για το τζάκι τους. Καίγεται αργά, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια της φωτιάς προσφέροντας οικονομική θέρμανση στον χώρο.

ΠOΥΡΝΑΡΙ
Θεωρείται υψηλής ποιότητας καυσόξυλο, που δεν συναντάται όμως σε μεγάλες ποσότητες. Ανήκει στην κατηγορία των σκληρών ξύλων και χαρακτηρίζεται από μεγάλη θερμική απόδοση σε σχέση με τα υπόλοιπα ξύλα. Καίγεται αργά, χαρακτηριστικό που το καθιστά ιδανικό για το τζάκι.

ΠΗΓΗ:protothema.gr
Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close