Την ταχεία ανάπτυξη και συσσώρευση ενός σώματος κινητού μάγματος στον κρατήρα του ενεργού υποθαλάσσιου ηφαιστείου του Κολούμπου της Σαντορίνης, εντόπισε νέα γεωλογική έρευνα, με τη χρήση τεχνολογίας που παράγει εικόνες υψηλής ανάλυσης ιδιοτήτων σεισμικών κυμάτων, προειδοποιώντας για τη δυνατότητα να υπάρξει έκρηξη, η οποία θα επισκίαζε ακόμη και εκείνη του ηφαιστείου της Τόνγκα στον Ειρηνικό Ωκεανό, μερικούς μήνες πριν. Το μάγμα αυτό παρέμενε μη ανιχνεύσιμο μέχρι πρόσφατα στην καρδιά της Μεσογείου.
Το Κολούμπο εξερράγη για πρώτη φορά πριν από περίπου τετρακόσια χρόνια, το 1650 μ.Χ., σκοτώνοντας 70 ανθρώπους στη Σαντορίνη. Αυτή η έκρηξη, που δεν πρέπει να συγχέεται με την καταστροφική ηφαιστειακή έκρηξη της Θήρας (Σαντορίνη) που συνέβη γύρω στο 1600 π.Χ., προκλήθηκε από την ανάπτυξη δεξαμενών μάγματος κάτω από την επιφάνεια του Κολούμπο, αναφέρει η επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Geochemistry, Geophysics, Geosystems. Τώρα οι ερευνητές λένε ότι το μάγμα στον κρατήρα του υποθαλάσσιου ηφαιστείου τείνει να αποκτήσει παρόμοιο όγκο. Η είναι η πρώτη που χρησιμοποίησε την τεχνολογία της σεισμικής απεικόνισης αντιστροφής πλήρους κυματομορφής για να αναζητήσει αλλαγές στη μαγματική δραστηριότητα κάτω από την επιφάνεια των υποθαλάσσιων ηφαιστείων κατά μήκος του Ελληνικού Τόξου, όπου βρίσκεται το Κολούμπο.
Τα χαρακτηριστικά του μαγματικού συστήματος στο Κολούμπο υποδηλώνουν μια εξαιρετικά ισχυρή έκρηξη, παρόμοια αλλά μικρότερου μεγέθους από την πρόσφατη έκρηξη του Hunga Tonga-Hunga Ha’apai στο μέλλον, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης. Αν και ο κίνδυνος δεν φαίνεται να είναι επικείμενος, μια έκρηξη στο ηφαίστειο Κολούμπο θα μπορούσε να είναι πιο καταστροφική από την έκρηξη της Τόνγκα λόγω της γειτνίασής του με το πληθυσμιακό κέντρο της Σαντορίνης, που βρίσκεται μόλις 7 χιλιόμετρα (4 μίλια) από το ηφαίστειο.
efsyn.gr