Σημαντικές

Εργατική Πρωτομαγιά 2021 – 24ωρη Απεργία στις 4 Μάη

Σήμερα τιμά η ΓΣΕΕ την Εργατική Πρωτομαγιά

Η ανακοίνωση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας:

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας συμμετέχει στην 24ωρη Απεργία που προκήρυξε η Γ.Σ.Ε.Ε. την Τρίτη 4 Μάη, τιμώντας τους πρωτοπόρους αγωνιστές του εργατικού κινήματος, όλες και όλους εκείνους που θυσιάστηκαν διαχρονικά για τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη και την ισότητα, απευθύνοντας θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό και κάλεσμα, να σταθούμε δυνατοί και συσπειρωμένοι απέναντι στη νέα μεγάλη δοκιμασία και στις αντίξοες συνθήκες, που προκάλεσε και στη Χώρα μας η υγειονομική κρίση του covid 19.

Ο φετινός εορτασμός της Πρωτομαγιάς καθίσταται πιο επίκαιρος από ποτέ…  Ένας ολόκληρος αιώνας μετά την κατάκτηση του 8ώρου στην Ελλάδα και η σημερινή κυβέρνηση μας γυρίζει κυριολεκτικά στο μηδέν, φέρνοντας ένα νεοφιλελεύθερο εργασιακό νομοσχέδιο με τίτλο: «Εργαζόμενε… θα δουλεύεις πολύ περισσότερο και θα αμείβεσαι πολύ λιγότερο».

Ένα νομοσχέδιο που στοχεύει στην κατάργηση του 8ωρου και των συλλογικών μας συμβάσεων. Ένα νομοσχέδιο που δίνει πλήρη εξουσία και ελευθερία  στον εργοδότη να αποφασίζει αν το ωράριο μας θα είναι σπαστό ή ενιαίο, αν και πόσο θα δουλέψουμε παραπάνω από το 8ωρο χωρίς πρόσθετη αμοιβή, μετατρέποντας στην ουσία τους εργαζόμενους σε ανυπεράσπιστους όμηρους στα χέρια των εργοδοτών. Ένα νομοσχέδιο που θα νομιμοποιεί την δεκάωρη εργασία και θα εξουθενώνει τον εργαζόμενο, σε μια περίοδο μάλιστα που τα εργατικά ατυχήματα στη χώρα μας παρουσιάζουν δραματική αύξηση.

Αγωνιζόμαστε ενωμένοι απαιτώντας ουσιαστική στήριξη της μισθωτής εργασίας, διατήρηση των θέσεων εργασίας, προστασία των ανέργων, και ορθή αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.

Δηλώνουμε για μια ακόμη φορά ότι τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων δε διαπραγματεύονται.

Ενώνουμε τη φωνή μας και δίνουμε δυναμικό αγωνιστικό-απεργιακό παρόν την Τρίτη 4 Μάη στην Πλατεία Διάκου στις 10 το πρωί, για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

«Ζήτω  η Εργατική Πρωτομαγιά»

Σήμερα τιμά η ΓΣΕΕ την Εργατική Πρωτομαγιά

Με κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των 200 εκτελεσθέντων στην Καισαριανή θα τιμήσει την Πρωτομαγιά η ΓΣΕΕ, αποφεύγοντας τις συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας λόγω της πανδημίας Covid-19. Επίσης στην κινητοποίηση συμμετέχουν τα ΜΜΕ από τις 06.00 π.μ. της Τρίτης 4 Μαΐου έως τις 06.00 π.μ. της Τετάρτης 5 Μαΐου.

Εν τω μεταξύ, με απεργίες και στάσεις εργασίας συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς στις κινητοποιήσεις για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Τα μέλη του ΠΑΜΕ, της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, έχουν εξαγγείλει απεργία για την Πέμπτη, 6 Μαΐου.

Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς

Σήμερα Τρίτη 4 Μαΐου 2021 τα λεωφορεία θα κινηθούν από τις 9 το πρωί έως και τις 9 το βράδυ, αφού σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ έχουν προκηρυχθεί στάσεις εργασίας από την έναρξη της κυκλοφορίας έως τις 9:00 και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας. Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται έως τις 10:00 και τα τελευταία δρομολόγια αναμένονται από τις 20:00.

Το Μετρό γραμμές 2 και 3 θα κινηθεί από τις 9 το πρωί έως και τις 9 το βράδυ. Το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών έχει προκηρύξει στάσεις εργασίας από τις έναρξη της κυκλοφορίας ως τις 9:00 π.μ. και από τις 21:00 έως τη λήξη της κυκλοφορίας. Δεν θα εκτελούνται δρομολόγια στο τμήμα Δουκίσσης Πλακεντίας – Αεροδρόμιο.

Το τραμ θα λειτουργεί από την έναρξη της βάρδιας έως τις 12:00 και από τις 16:00 έως τη λήξη. Το Σωματείο Ηλεκτροδηγών Τραμ Αττικής έχει προκηρύξει στάση εργασίας μεταξύ 12:00 – 16:00 με αποτέλεσμα οι συρμοί να μείνουν ακινητοποημένοι σ´ αυτό το διάστημα.

Ακινητοποιημένα θα είναι τα τρένα σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας και ο προαστιακός σιδηρόδρομος. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών αποφάσισε 24ωρη απεργία. Λόγω της απεργίας θα υπάρξει σήμερα αναστολή των νυχτερινών δρομολογίων στη γραμμή της Χαλκίδας και αναστολή του δρομολογίου 3632 της γραμμής μεταξύ Θεσσαλονίκης -Σερρών.

Επίσης δεν θα πραγματοποιούνται δρομολόγια λεωφορείων που εκτελούν εσωτερικές διαδρομές εντός του σιδηροδρομικού δικτύου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Κανονικά θα εκτελούν δρομολόγια τα τρόλεϊ και ο ηλεκτρικός (γραμμή 1 Μετρό) σταθμός.

Την Πέμπτη 6 Μαΐου 2021 ακινητοποιημένα θα είναι όλη την ημέρα το Μετρό γραμμές 1 (ΗΣΑΠ) και γραμμή 2&3, τα τρόλεϊ και το τραμ λόγω της 24ωρης απεργίας που έχουν αποφασίσει τα αντίστοιχα σωματεία εργαζομένων. Κανονικά θα κινηθούν τα λεωφορεία.

Ανακοίνωση της ΓΣΕΕ

Σε αυτήν την ιδιαίτερη συγκυρία, τα συνδικάτα προτάσσουμε ξανά τις δικές μας διεκδικήσεις, οι οποίες βασίζονται στις πραγματικές ανάγκες του κόσμου της μισθωτής εργασίας” τονίζει, μεταξύ άλλων, η ΓΣΕΕ, αναφέροντας ότι οι διεκδικήσεις είναι οι εξής:

“Εργασιακά δικαιώματα για όλους:

– Σταθερή και πλήρης πενθήμερη εργασία με θωράκιση του 40ωρου, αύξηση του υποχρεωτικού χρόνου ανάπαυσης και αύξηση της αμοιβής της υπερωρίας.

– Κατάργηση όλων των ευελιξιών στο ωράριο εργασίας.

– Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων από την απόλυση και ένταξη στην εργατική προστασία των ευέλικτων εργαζομένων, μέσω ψευδο-αυτοαπασχόλησης.

– Κατοχύρωση των επαγγελματικών ειδικοτήτων και αυστηρές κυρώσεις για τις ψευδείς εργοδοτικές καταχωρίσεις.

– Κατοχύρωση του δικαιώματος αποσύνδεσης και ενίσχυση του ρυθμιστικού πλαισίου για την τηλεργασία στη βάση της πρότασης της ΓΣΕΕ.

– Απρόσκοπτη πρόσβαση των εργαζομένων σε Επιθεωρήσεις Εργασίας σε όλη την επικράτεια.

– Αυστηροποίηση των ελέγχων της αδήλωτης εργασίας και των (υπ)εργολάβων.

– Καμία κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας, χωρίς την προηγούμενη κατάργηση των απορρυθμιστικών διατάξεων.

Υγεία & Ασφάλεια στην εργασία:

– Προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, σωματικής και ψυχικής.

– ‘Αμεση λήψη κατάλληλων μέτρων για την αυστηρή τιμωρία των υπεύθυνων για τη σεξουαλική και την ηθική παρενόχληση στην εργασία και την απρόσκοπτη πρόσβαση των θυμάτων και των σωματείων τους στις Αρχές.

– Κανονισμό εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις με υποχρεωτικό κεφάλαιο για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.

– ‘Αμεσα συντονισμένα μέτρα υγείας και ασφάλειας προσαρμοσμένα στις επαγγελματικές απαιτήσεις και επαγγελματικά χαρακτηριστικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

– Δωρεάν τεστ σε όλους/ες τους/τις εργαζόμενους/ες και αυστηρούς ελέγχους στην εργοδοσία.

Συνδικαλιστικές ελευθερίες και δικαιώματα:

– Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση χωρίς κρατικό και εργοδοτικό παρεμβατισμό.

– Ενίσχυση της προστασίας της συλλογικής δράσης, της απεργίας και των εκλεγμένων εκπροσώπων των εργαζομένων.

– Κατάργηση των περιοριστικών παρεμβάσεων στο συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982 και αυστηρές κυρώσεις στους εργοδότες που παρεμποδίζουν τη συνδικαλιστική δράση.

Συλλογικές συμβάσεις εργασίας:

– Κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο με ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, καθολικό για όλους/ες τους/τις εργαζόμενους/ες στην Ελλάδα χωρίς εξαιρέσεις.

– Κατάργηση των απορρυθμιστικών παρεμβάσεων στο ν. 1876/1990 και άμεση επανεκκίνηση χωρίς εμπόδια στη διαδικασία επέκτασης των ΣΣΕ.

– Αποκατάσταση της πρόσβασης στη μονομερή Διαιτησία και καμία παρέμβαση στο ρόλο του ΟΜΕΔ ως ανεξάρτητου φορέα δωρεάν παροχής ποιοτικών υπηρεσιών μεσολάβησης και διαιτησίας για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close