Σημαντικές

Εξετάζουν απαγόρευση κυκλοφορίας Ι.Χ. την Ανάσταση και το Πάσχα

Επί ποδός η αστυνομία Μ. Εβδομάδα και Πάσχα

Επί ποδός η αστυνομία Μ. Εβδομάδα και Πάσχα: Περιπολίες σε λαϊκές, εκκλησίες, γειτονιές

Τρία αστυνομικά επιχειρησιακά σχέδια εναντίον κορωνοϊού και ανεύθυνων πολιτών θα εξελιχθούν κλιμακωτά την κρίσιμη, για την διασπορά του ιού, Μεγάλη Εβδομάδα με αποκορύφωμα την Κυριακή του Πάσχα.

Το πρώτο σχέδιο είναι αυτό της ασφάλειας αγορών τροφίμων για το πασχαλινό τραπέζι, το δεύτερο για την αντιμετώπιση πιθανού “αντάρτικου” σε εκκλησίες την Μεγάλη Πέμπτη και Μεγάλη Παρασκευή, με αφορμή την Θεία Κοινωνία και την περιφορά του Επιταφίου, και το τρίτο σχέδιο είναι η επιχείρηση αποτροπής μετακινήσεων και… οικογενειακού συχνωτισμού για “μαγειρίτσα” και “σουβλιστό αρνί-κοκορέτσι”!

Επιχείρηση “πασχαλινό τραπέζι”

Υπάρχει ένας σχετικός προβληματισμός και ανησυχία στους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. για το ενδεχόμενο συνωστισμού στη Βαρβάκειο Αγορά, στα συνοικιακά κρεοπωλεία, στις λαϊκές αγορές και στα σούπερ μάρκετ ενόψει εορτών του Πάσχα. Γιατί ναι μεν οι πολίτες πειθαρχούν στο μεγαλύτερο ποσοστό και δεν θα ταξιδέψουν στην επαρχία, στις περιοχές καταγωγής τους, ωστόσο θα θελήσουν να έχουν μια πασχαλινή οσμή στο σπίτι και το τραπέζι τους, και θα χρειαστούν σχετικές προμήθειες.

Στην Βαρβάκειο υπάρχει σχετικό σχέδιο το οποίο θα εφαρμοστεί μαζί με την Δημοτική Αστυνομία. Η είσοδος στην αγορά θα γίνεται ανά 10 πολίτες, από αυτή της οδού Αρμοδίου και η έξοδος από την οδό Αριστογείτονος. Όσοι βγαίνουν, τόσοι θα εισέρχονται, ενώ οι αστυνομικοί θα φροντίζουν για την τήρηση των αποστάσεων έξω από την αγορά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι φέτος η προμήθεια κρέατος από πολίτες ενδέχεται να γίνει περισσότερο ή τουλάχιστον να μειωθεί η κίνησή τους, με την διανομή κατ’ οίκον.

Έντονες θα είναι οι αστυνομικές περιπολίες σε συνοικιακά κρεοπωλεία, λαϊκές αγορές και σούπερ μάρκετ που θα αφορούν την τήρηση των αποστάσεων ανάμεσα στους πολίτες οι οποίοι ενδέχεται να συνωστιστούν έξω από αυτά, αλλά και την αποτροπή ενδεχόμενων ληστρικών επιδρομών εξαιτίας της συσσώρευσης σημαντικών χρηματικών ποσών σε καταστήματα τροφίμων και φαρμακεία

Επιχείρηση “Θεία Κοινωνία-Επιτάφιος”

Την Μεγάλη Πέμπτη οι αρμόδιοι αξιωματικοί φοβούνται το “αντάρτικο” σε εκκλησίες με την Θεία Κοινωνία πολιτών όπως αυτό που είδαμε σε Κουκάκι και Κέρκυρα, γι αυτό θα ενισχυθούν οι περιπολίες έξω από Ιερούς Ναούς, ενώ στελέχη άλλων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. παρακολουθούν διαδικτυακούς συνδέσμους όπου έχουν παρατηρηθεί μαζικά καλέσματα πιστών.

Το ίδιο θα συμβεί και την Μεγάλη Παρασκευή για την περίπτωση σπασίματος του μέτρου περιφοράς του Επιταφίου, εσωτερικά των ναών, αν κάποιοι επιχειρήσουν να το κάνουν εξωτερικά.

Επιχείρηση “Μαγειρίτσα-Σουβλιστό Αρνί”

Το Σάββατο της Ανάστασης και την Κυριακή του Πάσχα, οι περιπολίες θα αφορούν φυσικά τις γειτονιές της Αττικής, επιχείρηση “μαγειρίτσα” και “σουβλιστό αρνί και κοκορέτσι”, όπως αναφέρονται χαριτολογώντας αλλά σοβαρά στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., και την παρατήρηση μεγάλης προσέλευσης οικογενειών σε μικρούς χώρους, αυλές και ταράτσες, προκειμένου να γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο θα είναι ακόμη εντονότεροι οι έλεγχοι στους δρόμους της πρωτεύουσας για τον εντοπισμό άσκοπων μετακινήσεων, και αποτροπής εσωτερικής-αστικής πασχαλινής “εξόδου”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αλλά και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς τόνισαν σε όλους τους τόνους πως “δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων, την Ανάσταση και την Κυριακή του Πάσχα. Κανένας εφησυχασμός, καμία χαλάρωση. Κάθε παράβαση θα αντιμετωπίζεται ως απειλή κατά της ανθρώπινης ζωής”.

Διακριτική θα είναι η διαχείριση επικοινωνιών πολιτών, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ, σχετικά με καταγγελίες που θα αφορούν ενδεχόμενο εορταστικό συνωστισμό συγγενών σε οικίες, προκειμένου να αποφεύγονται αντιδικίες και αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε γείτονες και συγκάτοικους.

Σημειώνεται ότι η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, όπως έχει συνταχθεί προβλέπει πρόστιμα των 300 ευρώ σε πεζούς, σε οδηγούς και αφαίρεση άδειας και πινακίδων κυκλοφορίας, ακόμη και εντός Αττικής. Όποιοι πολίτες κινηθούν παράνομα, δηλαδή αναιτιολόγητα, εκτός περιφερειακής ενότητας του τόπου κατοικίας τους, θα τους επιβάλλεται το πρόστιμο των 300 ευρώ. Το συγκεκριμένο μέτρο, έχει στόχο να λειτουργήσει αποτρεπτικά, για μετακινήσεις ακόμη και εντός Αττικής, το κρίσιμο χρονικό διάστημα της Μεγάλης Εβδομάδας, την Κυριακή του Πάσχα, αλλά και σε Ιερούς Ναούς άλλων περιοχών.

211 πρόστιμα των 300 ευρώ-36.590 των 150 ευρώ

Οι έλεγχοι για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας του τόπου κατοικίας και άσκοπες μετακινήσεις, συνεχίζονται, και στο πλαίσιο αυτό από τις 06:00 χθες το πρωί έως τις 15:00 το μεσημέρι, βεβαιώθηκαν σε όλη την επικράτεια, 52 παραβάσεις, εκ των οποίων 25 στην Κεντρική Μακεδονία, 5 στην Αττική και 4 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη αλλά και στην Ήπειρο που καταλαμβάνουν τις τρεις “πρώτες θέσεις”.

Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 211 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα 300 ευρώ, ενώ σε 133 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για 60 ημέρες.

Στο μεταξύ χθες, από τις 06:00 έως τις 15:00, βεβαιώθηκαν 717 παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ. Από τις 23 Μαρτίου 2020 έως και χθες το μεσημέρι έχουν βεβαιωθεί συνολικά 36.590 παραβάσεις των 150 ευρώ.

thetoc

korwnoios astynomia elegxoi pasxaΤρία «αγκάθια» στο δρόμο προς την Ανάσταση. Κλειστές παραλιακές ζώνες, παράταση στην καραντίνα μέχρι την Κυριακή του Θωμά.

Λήξη καραντίνας σήμερα σε Εχίνο και Φούστανη

Τρία εμπόδια καλείται να υπερπηδήσει με επιτυχία το κυβερνητικό επιτελείο τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να μην διακινδυνεύσει το συλλογικό κεκτημένο της αντιμετώπισης της πανδημίας από τη γιορτή του Πάσχα. Μολονότι στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχει σημάνει συναγερμός σε όλα τα μέτωπα, ώστε να μην παρατηρηθεί οποιαδήποτε «χαλάρωση» τις ημέρες των γιορτών, συνεχείς παραμένουν οι εκκλήσεις για τη συμμόρφωση των πολιτών, καθώς κατοικίες, εκκλησίες και πάσης φύσεως οδοί διαφυγής προς την ύπαιθρο «κολάζουν» τους πολίτες. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορευθεί η κυκλοφορία των ΙΧ αυτοκινήτων το βράδυ της Ανάστασης (από τις 8 το Μεγάλο Σάββατο, που κλείνουν τα καταστήματα) και ανήμερα το Πάσχα.

Μόνοι στο σπίτι

Υπό το φόβο ορισμένοι να αψηφήσουν τον κίνδυνο παραβιάζοντας τα μέτρα αυτοπεριορισμού την βραδιά της Ανάστασης και την Κυριακή του Πάσχα εξαιτίας του… οβελία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας επανέλαβε χθες ότι δεν επιτρέπονται μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων «για να γιορτάσουμε την Ανάσταση ή την Κυριακή του Πάσχα», βάζοντας φρένο σε επιχειρούμενες εορταστικές συναθροίσεις και οικογενειακά γεύματα. «Ας γιορτάσουμε μερικές εβδομάδες μετά την πρώτη νίκη κατά του κορωνοϊού κι ας γιορτάσουμε του χρόνου το Πάσχα όλοι μαζί όπως προβλέπει η παράδοση και η θρησκεία μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας και για τον φόβο των… Ιουδαίων προανήγγειλε «ενδελεχείς» και εντατικούς ελέγχους σε όλες τις πύλες εξόδου.

ΕΛΑΣ επί ποδός

Η πιθανότητα ορισμένοι από τους πολίτες να επιχειρήσουν να ξεφύγουν μέσα από «εναλλακτικές» διαδρομές μελετάται διαρκώς από το κυβερνητικό επιτελείο, με την ΕΛΑΣ και το Λιμενικό να πραγματοποιούν τα τελευταία εικοσιτετράωρα συστηματικούς ελέγχους, ανεβάζοντας περισσότερο στροφές τις επόμενες ημέρες. Σε μια προσπάθεια αποτροπής πιθανής «ανταρσίας» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε χθες ότι ελέγχονται ήδη οι παλιές και νέες εθνικές οδοί, οι παράδρομοι, οι σταθμοί των ΚΤΕΛ και των τρένων, όπως και όλα τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ενδεχόμενου αδιεξόδου -συνοδευόμενο από τσουχτερά πρόστιμα- σε όσους το αποτολμήσουν να σπάσουν τους κανόνες προστασίας. Άλλωστε, 300 ευρώ, αφαίρεση πινακίδων για 60 ημέρες και επιστροφή στην αφετηρία τους περιμένει όσους κάνουν την «μεγάλη έξοδο», στην οποία θα τους εποπτεύουν με drones και άλλα μέσα οι άνδρες της ΕΛΑΣ.

Ακάθιστο… ποίμνιο

Να καθίσει στο σπίτι προτρέπουν σε όλους τους τόνους και το ποίμνιο της εκκλησίας οι ειδικοί επιστήμονες, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού και υπερμετάδοσης του ιού μεταξύ των πιστών. Οι ακολουθίες θα πραγματοποιηθούν όλη την Μεγάλη Εβδομάδα «κεκλεισμένων των θυρών» και οι εκκλησίες θα παραμείνουν κλειστές για τους πιστούς επανέλαβαν χθες τόσο ο κ. Πέτσας, όσο και ο κ. Χαρδαλιάς, ώστε να μην εξελιχθούν ξανά περιστατικά «ανυπακοής» όπως αυτά στο Κουκάκι και την Κέρκυρα, τα οποία η κυβέρνηση αποδοκίμασε δημόσια χθες. «Κάποιοι οφείλουν να αντιληφθούν επιτέλους ότι δεν είναι περισσότεροι πιστοί χριστιανοί από άλλους» ξεκαθάρισε χθες ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και «πόσο μάλλον όταν παραβιάζουν οι ίδιοι τις συστάσεις της ίδιας της Ιεράς Συνόδου και τους νόμους του ελληνικού Κράτους και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των συμπολιτών μας», πρόσθεσε.

Κλειστές οι παραλιακές ζώνες

Την ίδια ώρα, πέρα από την τριπλή απαγόρευση (συναθροίσεις σε κατοικίες, εκκλησίες και έξοδος στην ύπαιθρο), σε παράταση της καραντίνας σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο προχώρησε χθες η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να στεγανοποιήσει τους οικισμούς αυτούς, ενώ σε ισχύ για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα παραμείνει η απαγόρευση της κυκλοφορίας στις παραλιακές ζώνες και τους ανοιχτούς, δημόσιους χώρους, ώστε να μην επιχειρηθεί η «άλωσή» τους τις ημέρες των γιορτών, λόγω και των υψηλών θερμοκρασιών.

Για το λόγο αυτό, παρατείνεται ο περιορισμός κίνησης πολιτών στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης μέχρι και τις 20 Απριλίου, ενώ ανάλογος περιορισμός θα ισχύσει για αρκετά σημεία και στο παραλίμνιο μέτωπο του Δήμου Ιωαννιτών μέχρι και τις 27 Απριλίου από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 2 το μεσημέρι μέχρι τις 8 το πρωί της επομένης και όλο το 24ωρο τα Σάββατα και τις Κυριακές.

Παράταση στην καραντίνα

Για λόγους περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού, παράταση της καραντίνας στη δημοτική ενότητα Μεσοποταμίας του Δήμου Καστοριάς ανακοινώθηκε χθες και για 10 ημέρες, δηλαδή μέχρι τις 24 Απριλίου, ενώ μέχρι τις 27 Απριλίου παρατείνονται τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν από τις 31 Μαρτίου, στους Δήμους Καστοριάς, Ορεστίδος και Νεστορίου της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, αλλά και τους Δήμους Ξάνθης και Μύκης της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης. Στον αντίποδα, ολοκληρώνεται σήμερα η περίοδος καραντίνας στα χωριά Εχίνος στην Ξάνθη και Φούστανη στην Πέλλα, κλείνοντας τον κύκλο της μάχης τους με τον κορονοϊό.

protothema.gr

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close