Ο ύπνος είναι εξαιρετικά σημαντικός. Για του λόγου το αληθές οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι μια βραδιά καλού ύπνου είναι προτιμότερη από μια νύχτα σεξ για 8 στους 10 από μας!
Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; Τις νύχτες στριφογυρίζετε στο κρεβάτι σας; Μετά από μια νύχτα κακού ύπνου το χειρότερο που μπορεί να μας συμβεί είναι η αδυναμία συγκέντρωσης και η μειωμένη παραγωγικότητα. Όταν όμως η αϋπνία είναι χρόνια, τότε ουσιαστικά υποβάλλουμε τον εαυτό μας σε ένα χρόνιο στρες με τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται στο κυκλοφορικό μας σύστημα. Αρκετές έρευνες άλλωστε έχουν συσχετίσει την αϋπνία με την υπέρταση, έναν από τους σοβαρότερους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου.
Εάν ταλαιπωρείστε από αϋπνίες προτού καταφύγετε σε φαρμακευτική βοήθεια δοκιμάστε να κάνετε τις ακόλουθες κινήσεις:
Μην αναζητάτε λύσεις στα προβλήματά σας το βράδυ. Αυτή είναι η χειρότερη στιγμή. Όσο εσείς προβληματίζεστε, ο οργανισμός σας βρίσκεται σε υπερεγρήγορση, γεγονός που δυσχεραίνει την αναγκαία χαλάρωση που θα οδηγήσει στον ύπνο. Επιπλέον επειδή το μυαλό σας δεν είναι ξεκούραστο, αντί να βρίσκετε λύσεις στα προβλήματά σας, τα αναμασάτε. Αφήστε τα προβλήματα για το πρωί.
Ελέγξτε αν στο δωμάτιό σας επικρατούν συνθήκες που βοηθούν την έλευση του ύπνου όπως αν η θερμοκρασία είναι κατάλληλη, αν υπάρχει σκοτάδι, αλλά και αν νιώθετε ασφαλείς.
-Κρύψτε το ρολόι στο συρτάρι ή να το γυρίσουμε προς τον τοίχο γιατί όσο το κοιτάτε κατά τη διάρκεια της νύχτας και μετράτε πόσες ώρες ύπνου σας απέμειναν τόσο περισσότερο αγχώνεστε και δυσκολεύεστε να αποκοιμηθείτε.
-Αποφύγετε τα βαριά και δύσπεπτα φαγητά 1-2 ώρες πριν κοιμηθείτε. Το ίδιο ισχύει και για τον καφέ και τα αναψυκτικά τύπου κόλα επειδή έχουν διεγερτική δράση
- Πιείτε ένα χαμομήλι ή ένα ζεστό γάλα που βοηθούν τον οργανισμό να χαλαρώσει. Η λύση του χλιαρού ντους έχει φανεί ότι δεν βοηθά πάντα, μιας και αντί να σας χαλαρώσει μπορεί να σας κουράσει.
- Σβήστε την τηλεόραση στο υπνοδωμάτιο ή αν συνηθίζετε να κοιμάστε με την τηλεόραση ανοιχτή βάλτε ένα αδιάφορο πρόγραμμα ώστε να μην ξενυχτήσετε για μια ταινία
-Όσον αφορά το αλκοόλ, 1-2 ποτηράκια μπορεί να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε. Η κατάχρηση όμως μπορεί να προκαλέσει νυχτερινές αφυπνίσεις.
- Το αλκοόλ, ιδιαίτερα σε μεγάλη ποσότητα δεν είναι λύση όσον αφορά την καταπολέμηση της αϋπνίας. Οι ειδικοί εξηγούν ότι μπορεί αρχικά να κοιμηθείτε, αλλά τη νύχτα να ξυπνήσετε ή το πρωί να έχετε βαρύ κεφάλι.
- Εάν η αϋπνία συνυπάρχει με άλλα συμπτώματα, όπως η μειωμένη ενεργητικότητα, η πολύ πρωινή αφύπνιση, οι διαταραχές της όρεξης (είτε ιδιαίτερα αυξημένη, είτε μειωμένη) και η απώλεια της ερωτικής επιθυμίας, καλό είναι να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό για την περίπτωση αυτή να αποτελεί σύμπτωμα κατάθλιψης.
-Η μεσημεριανή σιέστα δεν πρέπει να ξεπερνά τη μία ώρα, αλλιώς μπορεί να διαταράξει τον βραδινό σας ύπνο.
-Αν στριφογυρίζετε στο κρεβάτι είναι προτιμότερο να σηκωθείτε και να ξαπλώσετε ξανά όταν νιώθετε αρκετά κουρασμένοι
-Η άσκηση μπορεί να διευκολύνει τον ύπνο αρκεί να μη γίνεται 2-3 ώρες πριν πέσετε στο κρεβάτι.
Προβλήματα με τον ύπνο; Υπάρχουν φυσικές λύσεις για να καταπολεμήσετε την αϋπνία
Εχθρός του ύπνου θεωρείται η καφεΐνη (βρίσκεται σε καφέ, τσάι, σοκολάτα, κακάο, κόκα κόλα κλπ.). Αποτελεί διεγερτική ουσία. Με την καφεΐνη αυξάνονται οι παλμοί της καρδιάς, παράγεται αδρεναλίνη και μειώνονται τα επίπεδα της υπναγωγού μελατονίνης. Όχι λοιπόν καφεϊνούχα προϊόντα 4-6 ώρες πριν από τον ύπνο.
Αυτά μπορούν να αντικατασταθούν με ροφήματα βοτάνων, ορισμένα μάλιστα από τα οποία έχουν χαλαρωτικές ιδιότητες, που βοηθούν την ποιότητα ενός καλού ύπνου όπως το χαμομήλι, το τίλιο, ο λυκίσκος, η βαλεριάνα και το μελισσόχορτο. Τα δύο τελευταία θεωρούνται και ως αγχολυτικά. Σε ορισμένα μάλιστα συμπληρώματα/σκευάσματα διατροφής, μπορεί να προστεθεί μελατονίνη, η οποία ονομάζεται και ορμόνη του ύπνου. Μόνον όμως περιστασιακά γιατί η προσθήκη της ουσίας, μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς τη φυσική της παραγωγή στον οργανισμό από τη σεροτονίνη (κατά τη διάρκεια της νύχτας). Φυσική μελατονίνη βρίσκεται στο τζίντζερ, τα κεράσια και ιδιαίτερα τα καρύδια.
Η σεροτονίνη (ορμόνη της ευτυχίας) ενεργοποιείται με την ηλιακή ακτινοβολία και ελέγχει τη διάθεσή μας. Έλλειψή της μπορεί να οδηγήσει σε άγχος κατάθλιψη και επιθυμία κατανάλωσης υδατανθράκων. Στην καλή ποιότητα του ύπνου συμβάλλουν ακόμα το αμινοξύ τρυπτοφάνη, που βρίσκεται σε όλες σχεδόν τις πρωτεΐνες και κυρίως στα γαλακτοκομικά προϊόντα, τη γαλοπούλα και το κοτόπουλο.
Περιστασιακά, προτείνεται (από ιατρούς ή διαιτολόγους) η χρήση διατροφικών συμπληρωμάτων με ω-3 και βιταμίνες Β1, Β2, Β6 και Β12, που απαιτούνται για τη βιοσύνθεση της σεροτονίνης και την απελευθέρωση του γ-αμινοβουτυρικού οξέος/GABA, που είναι βασικός παράγοντας για τη ρύθμιση του επιπέδου του άγχους στον εγκέφαλο.
Το οινόπνευμα, παρόλες τις χαλαρωτικές του δράσεις ή τις αντιοξειδωτικές ικανότητες π.χ. του κόκκινου κρασιού, εντείνει τον φαύλο κύκλο: διούρηση-αφυδάτωση-εφίδρωση-κατανάλωση νερού-διακοπή του ύπνου και τελικά, δεν βοηθά στη χαλάρωση και την ξεκούραση.
19 τροφές που θα σε βοηθήσουν να κοιμηθείς καλύτερα!
Κάποιες τροφές περιέχουν φυσικές ουσίες που βοηθούν στον ύπνο. Δοκίμασε τα παρακάτω τρόφιμα και ροφήματα και φρούτα πριν καταφύγεις σε χάπια και διάφορα σκευάσματα.
Ρύζι
Ψάρια
Κεράσια
Μπανάνες
Χούμους
Γιαούρτι
Γάλα
Γκρέιπφρουτ
Καρπούζι
Ενισχυμένα δημητριακά
Γλυκοπατάτες
Γαλοπούλα
Φυτικό τσάι
Φράουλες
Ανανάς
Φακές
Αμύγδαλα
Μαρούλι
Μέλι
Αν παρόλα αυτά, τίποτα από τα πάραπάνω δεν σε βοηθά, θα πρέπει να συμβουλεύτεις κάποιον ειδικό. Ο καλός ύπνος είναι το… γιατρικό της καθημερινοτητάς μας.
Πηγή: NOTES για Διατροφή @ Ευζωία, Κωνσταντίνος Σφλώμος,
ygeiamou.gr