Συνταγές & Άλλα

Γαλακτομπούρεκο ζεστό ζεστό!-Γαλακτομπούρεκο κανταΐφι

Συνταγή του Άκη Πετρετζίκη. Άρα εγγυημένη απολαυση!!!!

 

ΥΛΙΚΑ

Για το σιρόπι

800 γρ. ζάχαρη
450 γρ. νερό
1 στικ κανέλας
φλούδα από 1 λεμόνι
75 γρ. μέλι

Για την κρέμα

4 αυγά μεσαία
200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
500 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
500 γρ. γάλα πλήρες 3,5% λιπαρά
1 πρέζα αλάτι
1 κ.γ. βανίλια σιρόπι ή 2 βανιλίνες
170 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
100 γρ. βούτυρο
220 γρ. βούτυρο λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων
1 συσκευασία φύλλα κρούστας ή φύλλα Βυρητού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το σιρόπι

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό, 1 στικ κανέλας, τη φλούδα από το λεμόνι (όχι το λευκό μέρος), ανάβουμε τη φωτιά και περιμένουμε 1-2 λεπτά ίσα ίσα να διαλυθεί η ζάχαρη. Με το που πάρει μια βράση, κουνάμε με το κουτάλι να ελέγξουμε αν έχει διαλυθεί η ζάχαρη. Το μείγμα πρέπει να είναι διαφανές. Τότε ρίχνουμε το μέλι, αφαιρούμε από τη φωτιά, ανακατεύουμε ελαφρώς και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει το σιρόπι.

Για την κρέμα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C στον αέρα. Στον κάδο του μίξερ, βάζουμε τα αυγά και τη μισή ζάχαρη. Πρέπει το μείγμα μας να αφρατέψει καλά. Χτυπάμε για 3-4 λεπτά. Στο τέλος το μείγμα που θα έχουμε θα μοιάζει με μια ελαφριά μαρέγκα.

Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε την κρέμα  γάλακτος , το γάλα και την άλλη μισή ζάχαρη, 1 πρέζα αλάτι, 1 κ.γ. σιρόπι βανίλιας και βάζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να πάρει μία βράση.
Με το που δούμε μπουρμπουλήθρες, ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι που να πήξει καλά το μείγμα μας για 3-4 λεπτά.

Όταν το σύρμα αφήνει σημάδια στο μείγμα τότε σημαίνει ότι έχει πήξει και είναι έτοιμο.
Αφαιρούμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το σύρμα μέχρι να διαλυθεί τελείως το βούτυρο.
Με μία κουτάλα ή μαρίζ, αφαιρούμε όλο το μείγμα των αυγών και το τοποθετούμε σε ένα μπολ.

Στον ίδιο κάδο του μίξερ, τοποθετούμε το μείγμα της κατσαρόλας (την κρέμα μας) και χτυπάμε για 4-5 λεπτά για να κρυώσει καλά το μείγμα.
Σταματάμε και ελέγχουμε. Το μείγμα μας πρέπει να είναι χλιαρό.
Ρίχνουμε το μείγμα με τα αυγά στον κάδο του μίξερ και πολύ απαλά ομογενοποιούμε, ανακατεύοντας σιγά σιγά με μία κουτάλα. Το μείγμα είναι έτοιμο.

Αφήνουμε να κρυώσει και να απορροφήσει όλο το σιροπι κα σερβίρουμε.

Tip
Το σιρόπι στο γαλακτομπούρεκο πρέπει να είναι κρύο και το γλυκό καυτό!

Συντηρείται στο ψυγείο για 1 εβδομάδα.

Η ζάχαρη, η κρέμα και το γάλα στη γέμιση βοηθάει να αποτρέψουμε να πιάσει στον πάτο το μείγμα μας. Το βούτυρο είναι αυτό που δένει το μείγμα μας και δίνει την ωραία υφή στην κρέμα μας.

Πεντανόστιμο Γαλακτομπούρεκο κανταΐφι by mairh

υλικά

Υλικά

  • Κανταΐφι 2 πακέτα φύλλο
  • Γάλα 1 λίτρο
  • Ζάχαρη 110 γραμ.
  • Σιμιγδάλι 110 γραμ. ψιλό
  • Βούτυρο 1 κουταλιά
  • Βούτυρο 1 κούπα λιωμένο
  • Αυγά 4
  • Λεμόνι 1/2 ξύσμα
  • Βανίλια 2
  • Φιστίκι Αιγίνης 1 χούφτα τριμμένο

Υλικά για το σιρόπι

  • Ζάχαρη 650 γρ.
  • Νερό 400 γρ.
  • Λεμόνι Ξύσμα και χυμός μισού
  • Κανέλα 1 ξύλο

2 πακέτα φύλλο κανταΐφι
1 λίτρο γάλα
110 γραμ ζάχαρη
110 γραμ σιμιγδάλι ψιλό
1 κουταλιά βούτυρο για την κρέμα
1 κούπα βούτυρο λιωμένο για τα φύλλα κανταΐφι
4 αβγά
ξύσμα από 1/2 λεμόνι
και 2 βανίλιες
μια χούφτα τριμμένο φιστίκι Αιγίνης  που θα μπει όταν είναι ψημένα τα γαλακτομπούρεκα γιατί αν το βάλετε πριν τα ψήσετε θα σας καεί το φιστίκι!

Υλικά για το σιρόπι

650 ζάχαρη
400 νερό
ξύσμα και χυμό από μισό λεμόνι
ένα ξύλο κανέλας

εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με το ξύσμα λεμονιού και την βανίλια να ζεσταθεί
Ρίχνουμε την ζάχαρη και μετά το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να γίνει μια κρέμα!
¨Όταν είναι έτοιμη χτυπάμε τα αβγά σε ένα μπολάκι και ρίχνουμε λίγη από την ζεστή κρέμα για να πάρουν μια καλή θερμοκρασία.

Στην συνέχεια τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα που είναι η κρέμα μας και μαζί και την μια κουταλιά βούτυρο και σκεπάζουμε με μια μεμβράνη που την κολλάμε στην κρέμα να μην κάνει κρούστα!!!!
όταν είναι κρύα η κρέμα μας βάζουμε σε ένα μπολάκι αφού πρώτα τα ξεμαλλιάσουμε
λίγα λίγα τα φύλλα από το κανταΐφι να κάνουμε μια φωλίτσα

ΠΡΟΣΟΧΗ να περισσεύει φύλλο έξω από το μπολάκι!!!
βάζουμε 2 κουταλιές κρέμα μέσα στην φωλίτσα και σκεπάζουμε με τα φύλλα που περισσεύουν έξω από το μπολάκι, μόλις το κλείσουμε όλο το τουμπάρουμε σε ένα ταψί!!!!!
όταν είναι όλα τα γαλακτομπουρεκάκια μας έτοιμα λιώνουμε το βούτυρο και με ένα πινέλο τα ραντίζουμε με περίπου μια κουταλιά βούτυρο στο κάθε ένα και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσουν!!!!

εκτέλεση σιρόπι

την ώρα που περιμένουμε να κρυώσει η κρέμα κάνουμε το σιρόπι μας για να είναι και αυτό κρύο μόλις βγουν τα γαλακτομπούρεκα από τον φούρνο!!!!
βράζουμε για 10 με 15 λεπτά περίπου την ζάχαρη με το νεράκι και την κανέλα και μετά από τα 10 λεπτά ρίχνουμε και το λεμόνι και σβήνουμε την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει!!!!
καλή επιτυχία!!!!
είναι ένα υπέροχο γλυκό, μπορείτε να ψήσετε όσα θέλετε και τα υπόλοιπα να τα βάλετε άψητα στην κατάψυξη και όταν τα θελήσετε τα ρίχνετε στον φούρνο παγωμένα και στην αρχή σε σιγανή φωτιά και μετά που ξεπαγώνουν να δυναμώσετε την φωτιά!!!!

Η συνταγή είναι από την εκπληκτική σελίδα στο facebook: Γιαγιά Μαιρη εν δράσει

Πεντανόστιμο Γαλακτομπούρεκο κανταΐφι by mairhΠεντανόστιμο Γαλακτομπούρεκο κανταΐφι by mairhΠεντανόστιμο Γαλακτομπούρεκο κανταΐφι by mairh

 

 

 

https://www.daddy-cool.gr

https://www.daddy-cool.gr/Η εκτέλεση/φωτογραφίες είναι της κ. Litsa Tasos‎ – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ“.

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close