Τεχνολογία

Γιατί τα γράμματα του πληκτρολογίου είναι ανακατεμένα;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα γράμματα του πληκτρολογίου είναι ανακατεμένα και τι είναι η διάταξη QWERTY;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα γράμματα του πληκτρολογίου είναι ανακατεμένα και τι είναι η διάταξη QWERTY;

Όχι, δεν το έκαναν για να μας ταλαιπωρήσουν, δεν το έκαναν γιατί δεν είχαν τίποτα καλύτερο να κάνουν, αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

Όχι, δεν ήταν ούτε παρανοϊκοί ούτε πιωμένοι όταν κατασκεύαζαν το πληκτρολόγιο.

Όλα ξεκίνησαν τον παλιό καιρό. Όταν ακόμα υπήρχαν οι γραφομηχανές.

Τα πλήκτρα ήταν σε δυο γραμμές με αλφαβητική σειρά συνδεδεμένα με μεταλλικούς βραχίονες και τα οποία συνδέονταν με τη σειρά τους στην γραφομηχανή, λίγο μετά την κυκλοφορία τους το 1868 από τον Κρίστοφερ Σολς Λάθαμ άρχισαν να παρουσιάζουν μεγάλα θέματα πρακτικότητας.

Μπλόκαραν συνέχεια και παρουσίαζαν συνεχή τεχνικά προβλήματα εξαιτίας της μεγάλης ταχύτητας των γραμματέων.

Θες να μάθεις όμως τον πραγματικό λόγο που έγινε;

Δες το παρακάτω άλμπουμ για να καταλάβεις γιατί όλοι πλέον γράφουμε με το σύστημα QWERTY:

Ο Λάθαμ τη μόνη λύση που είχε να προσφέρει ήταν να συστήσει στις δακτυλογράφους να μειώσουν… ταχύτητα. Καθώς κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό, σκέφθηκε να ανακατέψει τα γράμματα του πληκτρολογίου για να μειώσουν αναγκαστικά την ταχύτητα οι δακτυλογράφοι και να μην κολλάνε τα πλήκτρα.

×

Επίσης τα πλήκτρα δεν έχουν τοποθετηθεί ακριβώς σε οριζόντιες και κατακόρυφες γραμμές αλλά κάθε γραμμή είναι διαγωνίως μετατοπισμένη σε σχέση με την από πάνω. Αυτό έγινε λόγω των μηχανολογικών συνδέσμων, καθώς κάθε γράμμα ήταν κολλημένο σε ένα μοχλό κι έτσι η διαγώνια απόσταση επέτρεπε στους μοχλούς να πατιούνται δίχως να κτυπάει ο ένας πάνω στον άλλο και αυτή η διάταξη έχει παραμείνει και στα σημερινά ηλεκτρονικά πληκτρολόγια.

×

Η σκέψη του ήταν μεγαλειώδης καθώς το… ανακάτεμα είχε αποτελέσματα. Η ταχύτητα των γραμματέων μειώθηκε αισθητά, αφού για να σχηματίσουν πλέον μια λέξη έπρεπε να «διανύσουν» μεγαλύτερη… απόσταση με τα δάχτυλα στο πληκτρολόγιο, αλλά και να… ψάξουν λίγο παραπάνω τα γράμματα!

×

Έτσι η λύση βρέθηκε με τη διάταξη πληκτρολογίου «κουέρτι» (QWERTY). Το QWERTY είναι το πιο συνηθισμένο μοντέρνο σχήμα πληκτρολογίου για την αγγλική γλώσσα σε υπολογιστές και γραφομηχανές. Το όνομά του προέρχεται από τα πρώτα έξι γράμματα που βρίσκονται στην αριστερή μεριά της πάνω γραμμής πλήκτρων του πληκτρολογίου

 

 

.ratpack.gr

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close