UncategorizedΕΥ ΖΗΝ

Η δίαιτα που εξαφανίζει το λίπος από την κοιλιά και το ήπαρ

Ποια είναι η διατροφή που όταν συνδυάζεται με την άσκηση μειώνει περισσότερο την ποσότητα του λίπους γύρω από το ήπαρ, την καρδιά και το πάγκρεας;

Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Ben-Gurion (BGU) με επικεφαλής τον καθηγητή Iris Shai δημοσίευσε μια σημαντική μελέτη σχετικά με τις συνέπειες του συνδυασμού μεσογειακής διατροφής με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και άσκησης.

Για τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Hepatology, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μαγνητικές τομογραφίες στο σώμα 278 παχύσαρκων ατόμων, χαρτογραφώντας τα αποθέματα λίπους τους, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από μια 18μηνη δοκιμαστική περίοδο, για να αναλύσουν τα αποτελέσματα των διάφορων διατροφικών επιλογών στην εναπόθεση λίπους στο σώμα.

Η μελέτη έδειξε ότι η μεσογειακή διατροφή χαμηλών υδατανθράκων μειώνει περισσότερο την ποσότητα του λίπους γύρω από το ήπαρ, την καρδιά και το πάγκρεας, σε σχέση με τις δίαιτες χαμηλών λιπαρών με παρόμοιο αριθμό θερμίδων.

Σημειώνεται ότι, η αυξημένη ποσότητα ηπατικού λίπους είναι συνδεδεμένη με το μεταβολικό σύνδρομο, τον διαβήτη τύπου 2 και τη στεφανιαία νόσο. Ωστόσο, ανάμεσα στις δύο διατροφές, η απώλεια βάρους αποδείχθηκε σχεδόν η ίδια. Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι η μέτριας έντασης σωματική άσκηση μείωσε την ποσότητα του σπλαχνικού λίπους που αποθηκεύεται στο στομάχι.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι μια σημαντική μείωση της τάξης του 30% στο ηπατικό λίπος σε συνδυασμό με μέτρια απώλεια βάρους είναι η κίνηση-κλειδί για τη μείωση των κινδύνων που συνδέονται με την παχυσαρκία σε βάθος χρόνου. Παράλληλα με τη μέτρια απώλεια βάρους των συμμετεχόντων στη μελέτη, το λίπος γύρω από την καρδιά μειώθηκε κατά 11% και το σπλαχνικό λίπος κατά 25%, ενώ το παγκρεατικό και μυϊκό λίπος μειώθηκαν κατά 1% και 2% αντίστοιχα.

«Η μείωση του ηπατικού λίπους είναι ένας καλύτερος παράγοντας πρόβλεψης για τη μακροπρόθεσμη υγεία σε σχέση με το σπλαχνικό λίπος, το οποίο μέχρι πρότινος θεωρούταν ο βασικότερος παράγοντας. Τα ευρήματα της μελέτης μας συνεισφέρουν σημαντικά στην ολοένα και καλύτερη κατανόηση του γεγονότος ότι, για πολλούς παχύσαρκους ανθρώπους, το υπερβολικό ηπατικό λίπος δεν είναι απλώς ένα σημάδι κινδύνου για την υγεία σχετιζόμενου με την παχυσαρκία, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο διαβήτης. Είναι, επίσης, και η αιτία του», σχολιάζει ο Δρ. Shai και καταλήγει:

«Τελικά, η υγιεινή διατροφή, παράλληλα με τη συνεπή, μέτρια απώλεια βάρους έχει πολύ πιο σημαντική επίδραση στα επίπεδα σωματικού λίπους που σχετίζονται με τον διαβήτη και τις καρδιαγγειακές παθήσεις σε σχέση με ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα».

Δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων: 4 σημεία-κλειδιά για να μην πεινάσετε

Δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων: 4 σημεία-κλειδιά για να μην πεινάσετε

Αν έχετε επιχειρήσει ποτέ να κόψετε τους υδατάνθρακες προκειμένου να χάσετε βάρος, θα παρατηρήσατε ίσως ότι αυτό σας προκαλεί νεύρα και είστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να καταβροχθίσετε οτιδήποτε γλυκό περνάει από μπροστά σας.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι υδατάνθρακες δεν αποτελούν μόνο βασικό κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής, αλλά παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσης.

Στο άκουσμα της λέξης «υδατάνθρακες» το μυαλό πηγαίνει πρώτα στους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά και τα μπισκότα. Όλα αυτά έχουν περισσότερες θερμίδες, αλάτι, ζάχαρη και λιπαρά, γι’ αυτό είναι και τα πρώτα που πρέπει να κόψει κάποιος αν θέλει να αδυνατίσει.

Όπως επισημαίνουν όμως οι διατροφολόγοι, κόβοντας απότομα τους υδατάνθρακες, εκτός από τη σημαντική μείωση των θερμίδων που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους, διαταράσσονται οι ορμόνες που ρυθμίζουν την πείνα και τη διάθεση.

Όταν κάποιος τρώει πολλούς υδατάνθρακες, τα πάγκρεας αναγκάζεται να αντλήσει περισσότερη ινσουλίνη. Η αποκοπή των υδατανθράκων, προκαλεί περίσσεια ινσουλίνης στο αίμα, που μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους και τρέμουλο, αλλά και συναισθηματικές αλλαγές, όπως ευερεθιστότητα και κατάθλιψη.

Επιπλέον, ο εγκέφαλος «προτιμά» την ενέργεια που του δίνουν οι υδατάνθρακες από οποιαδήποτε άλλη πηγή. Όταν τρώτε υδατάνθρακες, προκαλείται μια ορμονική αντίδραση που μεταφέρει την τρυπτοφάνη στον εγκέφαλο, η οποία στη συνέχεια μετατρέπεται σε σεροτονίνη, ένα νευροδιαβιβαστή που ενισχύει τη διάθεση και μειώνει την όρεξη. Λιγότεροι υδατάνθρακες συνεπάγονται λιγότερη σεροτονίνη, κακή διάθεση και λιγούρες.

Αν αγνοήστε την πείνα σας, απελευθερώνεται ένας νευροδιαβιβαστής που ονομάζεται νευροπεπτίδιο Υ που αυξάνει τα συναισθήματα επιθετικότητας και θυμού, καθώς και μεγαλύτερες λιγούρες.

low carb diet2

Ο εγκέφαλος χρειάζεται περίπου 130 γραμμάρια υδατάνθρακες σε καθημερινή βάση για να λειτουργήσει. Για να έχετε λοιπόν τον έλεγχο των συναισθημάτων, δείτε 4 σημεία που πρέπει να εστιάσετε την προσοχή σας:

Κάντε μικρές αλλαγές

Οι μεγάλες και απότομες διατροφικές αλλαγές, όπως η εξαφάνιση των υδατανθράκων, είναι δύσκολο να διατηρηθούν και συχνά προκαλούν δυσάρεστες παρενέργειες. Ένα καλό πρώτο βήμα είναι να κόψετε τις τροφές με κενές θερμίδες, όσες δηλαδή έχουν θερμίδες αλλά όχι θρεπτικά συστατικά. Έτσι μπορείτε σταδιακά να ελαχιστοποιήσετε τις παρενέργειες και να δώσετε στο σώμα σας χρόνο να προσαρμοστεί. Μπορείτε για παράδειγμα να ξεκινήσετε κόβοντας τη ζάχαρη από τον καφέ ή περιορίζοντας τα γλυκά σε δύο φορές την εβδομάδα.

Επιλέξτε τους σωστούς υδατάνθρακες

Επιλέξτε τροφές με υδατάνθρακες αλλά και υψηλή διατροφική αξία, όπως το καστανό αναποφλοίωτο ρύζι που είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως, τα φρούτα και τα λαχανικά. Οι φυτικές ίνες διασπώνται πιο δύσκολα στο έντερο και έτσι επιβραδύνεται η διαδικασία της πέψης, με αποτέλεσμα να αποφεύγονται οι απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα, να μην έχετε λιγούρες και να νιώθετε χορτάτοι για μεγαλύτερο διάστημα.

Σωστή κατανομή γευμάτων

Μην τρώτε όλους τους υδατάνθρακες σε ένα γεύμα, αλλά προσπαθείτε να τους κατανέμετε σε όλα τα γεύματα της ημέρας. Έτσι θα τροφοδοτείτε σταθερά τον εγκέφαλο με γλυκόζη και δεν θα έχετε μεταβολές στη διάθεσή σας.
Ο στόχος πρέπει να είναι μισό φλιτζάνι υδατάνθρακες σε κάθε γεύμα ή μια μερίδα περίπου στο μέγεθος της γροθιάς σας.

Αυξήστε την πρόσληψη τρυπτοφάνης

Η μείωση των υδατανθράκων μπορεί να προκαλέσει μείωση της τρυπτοφάνης, γι’ αυτό είναι χρήσιμο να αυξήσετε την πρόσληψη τροφίμων που περιέχουν το πολύτιμο αμινοξύ. Αυτό θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση της διάθεσης, δίνοντας στον εγκέφαλό σας τη σεροτονίνη που χρειάζεται. Δοκιμάστε να φάτε λίγη παραπάνω γαλοπούλα και τυρί και αμέσως θα καταλάβετε τη διαφορά.

ΠΗΓΗ:.onmed.gr

 

Δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων για το βάρος και το διαβήτη;

ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

Το πρότυπο διατροφής με τη «χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά» ήταν πάντα η πιο διαδεδομένη και κυρίαρχη σύσταση για την απώλεια και τον έλεγχο του βάρους. Παράλληλα όμως, δεδομένου ότι η επιδημία της παχυσαρκίας συνεχίζει να εξαπλώνεται, έχουν αναζητηθεί και προταθεί κάποιες εναλλακτικές διαιτητικές προσεγγίσεις στο μείζον θέμα της παχυσαρκίας.

Εδώ και δεκαετίες, επίσης έχει εμφανιστεί μια εναλλακτική πρόταση για ένα διαιτολόγιο “χαμηλό σε υδατάνθρακες» (Low-Carb), το οποίο αν και αρχικά δέχτηκε αυστηρή κριτική, την τελευταία χρονική περίοδο έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικό, αν όχι περισσότερο, συγκριτικά με την προσέγγιση της χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά δίαιτας, για την απώλεια βάρους και για πολλές σχετιζόμενες μεταβολικές παθήσεις, όπως είναι ο διαβήτης.

Η αποτελεσματικότητα των διαιτών χαμηλών υδατανθράκων (που είναι ταυτόχρονα υψηλές σε πρωτεΐνες) εστιάζει όχι τόσο στις θερμίδες και τον περιορισμό της ενεργειακής πρόσληψης, αλλά στα μακροθρεπτικά συστατικά και την αναλογία τους στη δίαιτα, με έμφαση στη χαμηλή κατανάλωση υδατανθρακούχων τροφίμων.

Δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων: τι εννοούμε;

Οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες έχουν γίνει γνωστές ως ένας εναλλακτικός τρόπος ταχείας απώλειας βάρους, με συχνά αβέβαια ωστόσο αποτελεσματικότητα αλλά και ασφάλεια για την υγεία.

Πρέπει να τονιστεί ότι δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρα τα ακριβή ποσοστά στα οποία πρέπει να μειώσουμε τους υδατάνθρακες ώστε να χαρακτηριστεί ένα διαιτολόγιο ως «low carb». Η δημοφιλέστερη δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες είναι η δίαιτα Atkins με μόνο το 5-10% της ενέργειας (περίπου 20 γραμμάρια ημερησίως) να προέρχεται από υδατάνθρακες και μία παράλληλη υψηλή περιεκτικότητα και πρόσληψη λίπους.

Υπάρχουν όμως αρκετές αξιόλογες μελέτες που έχουν υποδείξει ότι οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες είναι αποτελεσματικές στην απώλεια βάρους, ενώ αυτές πλέον αποτελούν και σύσταση για άλλες παθολογικές καταστάσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η λιπώδης διήθηση.

Δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων και απώλεια βάρους

Το ενδιαφέρον για τις δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες ξεκίνησε από μία μελέτη το 1996, που έδειξε ότι τα άτομα τα οποία ακολούθησαν δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες για 12 μήνες ηείχαν μεγαλύτερη απώλεια βάρους στους 3 και 6 μήνες σε σχέση με τα άτομα τα οποία ακολούθησαν δίαιτα υψηλή σε υδατάνθρακες και χαμηλή σε λίπος, χωρίς όμως αυτή η διαφορά να διατηρηθεί στους 12 μήνες.

Παράλληλα με τη μείωση του βάρους η δίαιτα αυτή οδήγησε στην αύξηση των λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας (HDL) και στη μείωση των τριγλυκεριδίων. Παρόμοια αποτελέσματα είχαν και μετέπειτα μελέτες που έδειξαν ότι δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων είχε περισσότερο επιθυμητά αποτελέσματα στην αθηρογένεση, στη δυσλιπιδαιμία και στο καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο.

Δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων και διαβήτης

Υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακες μπορεί να οδηγήσουν σε βελτίωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c). Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων μπορούν επίσης να είναι αποτελεσματικές στη διευκόλυνση της απώλειας βάρους σε ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2 σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η προσέγγιση αυτή είναι περισσότερο επιτυχής μακροπρόθεσμα από οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση. Παρόλα αυτά αποτελεί επίσημα μία από τις συστάσεις του Αμερικανικού Διαβητολογικού Συνδέσμου (ADA).

ΠΗΓΗ: Ballard KD, Quann EE, Kupchak BR, Volk BM, Kawiecki DM, Fernandez ML, Seip RL, Maresh CM, Kraemer WJ, Volek JS. Dietary carbohydrate restriction improves insulin sensitivity, blood pressure, microvascular function, and cellular adhesion markers in individuals taking statins. Nutr Res. 2013 Nov;33(11):905-12.

http://www.kalikardia.gr/diaites-xamilon-udatanthrakon-gia-to-varos-kai-to-diaviti/

 

 

πηγη:ygeiamou.gr

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button
Close