Τεχνολογία

Οι Φιλανδοί, πρωταθλητές Ευρώπης στις ψηφιακές δεξιότητες – 25η η Ελλάδα

Oι Έλληνες, όσον αφορά τις προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες, βρίσκονται σε καλύτερη θέση μόνο έναντι των πολιτών της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Ιταλίας

Πρωταθλητές Ευρώπης στις προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες – advanced digital skills – που αποτελούν ένα ασφαλές διαβατήριο για τη σύγχρονη αγορά εργασίας, αναδεικνύονται οι Φινλανδοί. Τους “συνήθεις υπόπτους” για τις ψηφιακές τους επιδόσεις διαδέχονται, στη δεύτερη θέση, οι Σουηδοί, ενώ από κοντά ακολουθούν οι Εσθονοί, που επίσης διακρίνονται για τα προηγμένα digital skills του πληθυσμού. Για τις προηγμένες ψηφιακές τους δεξιότητες, διακρίνονται και οι Ολλανδοί, οι Βρετανοί, οι πολίτες της Μάλτας, της Δανίας, του Λουξεμβούργου, της Αυστρίας και της Γερμανίας.

Η Ελλάδα αναφορικά με τα “advanced digital skills” έχει καλύτερες επιδόσεις μόνο σε σχέση με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ιταλία. Η χώρα μας δεν καταφέρνει επί του παρόντος (στοιχεία 2019) να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον τομέα αυτό και κατατάσσεται μόλις στην 25η θέση, την ίδια θέση που κατέλαβε και το προηγούμενο έτος, παραμένοντας μία ανάσα από τη βάση της κατάταξης.

Πάντως, η Ελλάδα, αν και παραμένει ουραγός της Ευρώπης στις προηγμένες, αλλά και στις βασικές ψηφιακές δεξιότητες, σημειώνει σταδιακή πρόοδο. Το ποσοστό των Ελλήνων με τουλάχιστον βασικές δεξιότητες χρήσης λογισμικού αυξάνεται ικανοποιητικά, από 52% το 2018 σε 56 % το 2019 και μάλιστα με ρυθμό ανόδου ταχύτερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε.

Στο μεταξύ, το ποσοστό των ειδικών ΤΠΕ επί του συνόλου των εργαζομένων εξακολουθεί να βελτιώνεται με τον ίδιο ρυθμό, όπως και τα προηγούμενα τρία έτη, αλλά παραμένει χαμηλό και ειδικότερα 1,8% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ε.Ε. που είναι 3,9%. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα υστερεί και στις βασικές ψηφιακές δεξιότητες. Το 2019 το 51% των ατόμων ηλικίας 16 έως 74 ετών είχε τουλάχιστον βασικές ψηφιακές δεξιότητες (58% στην Ε.Ε.), ποσοστό, πάντως, που ισοδυναμεί με αύξηση άνω των 5 ποσοστιαίων μονάδων σε διάστημα ενός έτους, κατά πολύ υψηλότερη από τον μέσο όρο ανόδου κατά 1 ποσοστιαία μονάδα στην Ε.Ε.

Η έκθεση υπογραμμίζει τη σημασία της επανέναρξης της Ελληνικής Εθνικής Συμμαχίας για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση τον Φεβρουάριο του 2020, στην οποία μετέχουν αρκετά υπουργεία, καθώς και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ).

“Η συντονισμένη προσέγγιση, που ξεκίνησε το 2019, θα ενισχύσει τον αντίκτυπο των υφιστάμενων και των νέων πρωτοβουλιών για τον εφοδιασμό των πολιτών και των εργαζομένων με ψηφιακές δεξιότητες και τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των φύλων, ώστε να μπορέσουν όλοι να επωφεληθούν από τον εν εξελίξει ψηφιακό μετασχηματισμό”, επισημαίνει η Επιτροπή.

Πηγή: sepe.gr

https://www.newmoney.gr

 

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close