Συνταγές & Άλλα

Η Γνήσια Συνταγή του Μουσακά-και – Μελιτζάνες παπουτσάκια

Μουσακάς

Ας μαγειρέψουμε σήμερα αυτό το υπέροχο πιάτο !!
Για μεσαίου μεγέθους ταψί.

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:

ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
4 μεγάλες μελιτζάνες
2 κολοκύθια (εγώ δεν είχα κολοκυθάκια)
4 μεγάλες πατάτες
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι και ρίγανη
Μερικά τριμματα φρυγανιάς για το ταψί 1-2 κσ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΛΑΤΣΑ ΚΙΜΑ:
750 γραμμάρια κιμά
1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3-4 σκελίδες τριμμένου σκόρδου
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 μικρό ποτήρι κόκκινο κρασί (ξηρό)
1 κουταλιά της σούπας πουρέ ντομάτας
4-5 ντομάτες κομμένες σε μικρούς κύβους (κον κασε)
1 ξυλάκι κανέλας
2 φύλλα δάφνης
Ψιλοκομμένο μαϊντανό
λίγο τσίλι (προαιρετικό)
αλάτι και πιπέρι για γεύση

ΓΙΑ ΤΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ:
4 φλιτζάνια γάλα
1/2 φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο
1/2 φλιτζάνι απλό αλεύρι
1/2 φλιτζάνι τριμμένο τσένταρ
3 κρόκοι ελαφρώς χτυπημένοι
λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
Αλάτι & λευκή πιπεριά για γεύση.

ΜΕΘΟΔΟΣ:

1) Ανοίξτε τη κουζίνα σας και βάλτε σε μέτρια φωτιά ένα τηγάνι με λίγο λάδι. Προσθέστε τον κιμά. Σοτάρετε μέχρι να γίνει καφέ. Προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίστε το μαγείρεμα σε μέτρια φωτιά.
Προσθέστε λίγο αλάτι και πιπέρι και μετά προσθέστε το κρασί. Αφήστε το αλκοόλ να εξατμιστεί για περίπου 2 λεπτά. Προσθέστε τον πουρέ ντομάτας και μετά τις ντομάτες. Προσθέστε κανέλα και όλα τα μπαχαρικά. Αφήστε τη σάλτσα να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να απορροφηθεί το υγρό. Αφήστε το στην άκρη.

2) Κόψτε όλα τα λαχανικά και προσθέστε αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Βάλτε τα σε ένα ταψί και ψήστε στο γκριλ για περίπου 15-20 λεπτά. Κάντε το μέχρι να τελειώσουν όλα. Αφήστε στην άκρη να κρυώσουν ελαφρώς. Με αυτόν τον τρόπο τα λαχανικά δεν απορροφούν λάδι. Εάν θέλετε να τα τηγανίσετε σε λάδι, πρέπει να τα αφήσετε να στραγγίσουν καλά σε χαρτί κουζίνας. Και στη συνέχεια να τα χρησιμοποιήσετε. Ο καλύτερος τρόπος λοιπόν είναι να τα ψήσουμε για 20 λεπτά στο φούρνο να μαλακώσουν. Και μετά χρησιμοποιήστε τα απευθείας.

3) ΓΙΑ ΤΗΝ BECHAMEL:
Ζεσταίνετε το γάλα και αφήστε το στην άκρη. Σε μια κατσαρόλα, λιώστε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε με ένα ξύλινο κουτάλι έως ότου το αλεύρι απορροφηθεί από το βούτυρο. Προσθέστε το ζεστό γάλα και ανακατεύοντας γρήγορα, αφήνοντας να βράσει. Μειώστε τη φωτιά και συνεχίστε να ανακατεύετε για άλλα 2-3 λεπτά. Αφαιρέστε από τη φωτιά και σβήστε. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι και λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο. Προσθέστε τους ελαφρά χτυπημένους κρόκους αυγού και τριμμένο τυρί.

4) Πασπαλίστε ελαφρά με το τρίμμα φρυγανιάς ένα ταψί. Προσθέστε μια σειρά από πατάτες, κολοκυθάκια και πάνω προσθέστε την σάλτσα κιμά. Αφαιρέστε το ξυλάκι κανέλας και τα δάφνη από αυτό. Στη συνέχεια, βάλτε τις μελιτζάνες. Προσθέστε σάλτσα μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο τυρί.
5) Ψήστε το μουσακά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου για 40 λεπτά. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το φούρνο σας. Αφαιρέστε από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει ελαφρώς.
Στη συνέχεια κόψτε σε μερίδες και σερβίρετε με σαλάτα όπως θέλετε.

Είναι απάλαυση! Ευχαριστώ!

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ (ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΙΑ ΜΕ ΚΙΜΑ ΚΑΙ ΜΠΕΣΑΜΕΛ)

Μελιτζάνες παπουτσάκια συνταγή (Παπουτσάκια με κιμά και μπεσαμέλ)

Συνταγή για μελιτζάνες παπουτσάκια με ζουμερή σάλτσα κιμά και αφράτη μπεσαμέλ! Ένα πεντανόστιμο παραδοσιακό ελληνικό πιάτο! Και τώρα με αυτή την βήμα προς βήμα συνταγή για μελιτζάνες παπουτσάκια με κιμά και μπεσαμέλ μπορείτε και σεις να φτιάξετε το δικό σας σπιτικά παπουτσάκια εύκολα και γρήγορα!

Οι μελιτζάνες παπουτσάκια είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο με κύριο συστατικό τις μελιτζάνες και παίρνει το όνομά του από την ομοιότητα του με μικρά παπουτσάκια. Η γεύση και τα συστατικά που χρησιμοπούνται για αυτή τη συνταγή για μελιτζάνες παπουτσάκια μοιάζουν πολύ με τον παραδοσιακό μουσακά. Οπότε αν σας αρέσει ο μουσακάς, σίγουρα θα λατρέψετε και αυτή τη συνταγή! Για την ελληνική παραδοσιακή συνταγή για μελιτζάνες παπουτσάκια συνδυάζονται πλούσιες στρώσεις από γλυκές μελιτζάνες, ζουμερό κιμά, μαγειρεμένο μέσα σε σάλτσα ντομάτας, και κρεμώδη μπεσαμέλ. Και όλα αυτά συμπληρώνονται από μπαχαρικά και μυρωδικά που απογειώνουν τη γεύση και ξαφνιάζουν ευχάριστα τον ουρανίσκο σας! Εμπρός λοιπόν περιποιηθείτε τον εαυτό σας με αυτή τη μικρή αμαρτία!

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΙΑ ΣΕ 3 ΑΠΛΑ ΒΗΜΑΤΑ

Μετά από διάφορους πειραματισμούς έχουμε συγκεντρώσει τα σημεία-κλειδιά για τις καλύτερες μελιτζάνες παπουτσάκια σε τρία εύκολα βήματα για να τα πετύχετε με τη πρώτη σας προσπάθεια. Τα βήματα αυτά, που θα αναλύσουμε παρακάτω με λεπτομέρεια, είναι να προετοιμάσετε τη σάλτσα του κιμάνα φτιάξετε τη μπεσαμέλ και να φτιάξετε τη βάση με μελιτζάνες. Για κάθε βήμα θα χρειαστεί να λερώσετε μερικές κατσαρόλες και σκεύη, αλλά το τελικό αποτέλεσμα σίγουρα θα σας αποζημιώσει!

ΕΤΟΙΜΑΣΤΕ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΚΙΜΑ

Για αυτή τη συνταγή για μελιτζάνες παπουτσάκια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κιμά αρνίσιο και μοσχαρίσιο. Αν θέλετε μια πιο ελαφριά εκδοχή και δεν σας αρέσει η έντονη γεύση του αρνιού, τότε χρησιμοποιήστε μόνο μοσχαρίσιο κιμά ή ανάμεικτο με χοιρινό. Για να προετοιμάσετε τη σάλτσα του κιμά για τα παπουτσάκια σοτάρετε τον κιμά σε ελαιόλαδο, με κρεμμύδια και σκόρδο και στη συνέχεια σβήστε με κόκκινο κρασί και σιγοβράστε στη σάλτσα ντομάτας. Τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται στη σάλτσα του κιμά για αυτή τη συνταγή για μελιτζάνες παπουτσάκια, θα αρωματίσουν το κρέας και θα δώσουν πολύ χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση στα παπουτσάκια. Αφήστε τη σάλτσα του κιμά να σιγοβράσει για να ανακατευτούν όμορφα οι γέυσεις.

 ΕΤΟΙΜΑΣΤΕ ΤΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ

Η κρεμώδης και αφράτη μπεσαμέλ για τα παπουτσάκια είναι ίσως το πιο σημανικό και το πιο δύσκολο βήμα. Για τη τέλεια υφή για τη μπεσαμέλ σας, προσθέστε το γάλα, χλιαρό, λίγο λίγο και σε σταθερή ροή, ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα. Η τέλεια μπεσαμέλ για τον παπουτσάκια σας θα πρέπει να είναι λεία και κρεμώδης. Το μυστικό είναι να ανακατεύετε συνεχώς και να αφήνετε χρόνο να απορροφηθεί το γάλα, για να μην σβολιάσει. Μαγειρέψτε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά για να μην καεί η μπεσαμέλ και να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας, αλλά βράστε τη αρκετά, έτσι ώστε να μην αφήνει γεύση αλευριού.

 ΕΤΟΙΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ

Για τη βάση του πιάτου χρησιμοποιούμε μελιτζάνες, τις οποίες ξεπικρίζουμε και ψήνουμε στο φούρνο με λίγο ελαιόλαδο για περίπου 20 λεπτά. Μερικές μελιτζάνες μπορεί να πικρίζουν, οπότε είναι σημαντικό να τις ξεπικρίσετε πριν τις μαγειρέψετε. Για να ξεπικρίσετε τις μελιτζάνες, αλατίστε τες και αφήστε τες για μισή ώρα σε ένα σουρωτήρι.

Εμπρός λοιπόν, δοκιμάστε αυτή τη παραδοσιακή συνταγή για μελιτζάνες παπουτσάκια με κιμά και μπεσαμέλ και μαγέψτε τους φίλους και την οικογένειά σας με αυτό το πεντανόστιμο και χορταστικό πιάτο!

Συστατικά

    • 5 μελιτζάνες φλάσκες
    • 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
    • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
    • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
    • 1 ποτήρι κόκκινο κρασί
    • 1 πουμαρό
    • 1 στικ κανέλας
    • 1 κ.γλ. ρίγανη
    • 100γρ. κεφαλοτύρι
    • ελαιόλαδο
    • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    • 2-3 κ.σουπ. ψιλοκομμένο μαιντανό
Για τη μπεσαμέλ
  • 100 γρ. αλεύρι
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 900ml γάλα πλήρες
  • 2 κρόκους αυγών
  • μια πρέζα μοσχοκάρυδο

Οδηγίες

  1. Για να προετοιμάσετε αυτή την πεντανόστινη συνταγή για μελιτζάνες παπουτσάκια, κόψτε τις μελιτζάνες στη μέση και χαράξτε σταυρωτά τη σάρκα τους. Αλατίστε τις μελιτζάνες και τοποθετήστε σε ένα σουρωτήρι για περίπου μισή ώρα. Ξεπλύνετε τες με άφθονο νερό και στραγγίστε σε χαρτί κουζίνας.
  2. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200C. Στρώστε ένα ταψί με λαδοκολλά και τοποθετήστε πάνω τις μελιτζάνες, με τη σάρκα προς τα πάνω (όπως στις φωτογραφίες). Αλατοπιπερώστε τες και ρίξτε λίγο ελαιόλαδο. Ψήστε τα μελιτζάνες για 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Συνεχίστε με τη σάλτσα κιμά για τα παπουτσάκια. Ζεστάνετε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτετε το ελαιόλαδο. Προσθέστε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε και ανακατέψτε το σκόρδο, τον ντοματοπελτέ και τον κιμά, σπαζοντάς τον με μία ξύλινη κουτάλα και σοτάρετε καλά. Σβήστε με το κόκκινο κρασί και περιμένετε να εξατμιστεί. Προσθέστε τη σάλτσα ντομάτας, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλο, τη ρίγανη και αλατοπιπερώστε. Φέρτε σε βρασμό, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε με το καπάκι για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να δέσει και να εξατμιστούν τα ζουμιά του. Στο τέλος πρόσθεστε το τριμμένο τυρί και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. (Αφού έχει μαγειρευτεί ο κιμάς, αφαιρέστε το γαρύφαλλο και την κανέλα).
  4. Ετοιμάστε τη μπεσαμέλ για τα παπουτσάκια. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα λιώστε το βούτυρο σε χαμηλή-μέτρια φωτιά. Προσθέστε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα για να δημιουργηθεί μια πάστα. Προσθέστε το γάλα λίγο λίγο, ενώ παράλληλα ανακατεύετε με το σύρμα. Αν η μπεσαμέλ δεν είναι αρκετά πηχτή, βράστε σε χαμηλή φωτιά, ενώ συνεχίζετε να ανακατεύετε. Βγαλτε απο τη φωτιά και προσθέστε τους κρόκους, αλάτοπίπερο, μια πρέζα μοσχοκάρυδο και ανακατέψτε καλά με το σύρμα.
  5. Στη συνέχεια θα “συναρμολογήσουμε” τα παπουτσάκια. Σε ένα ταψί τοποθετήστε πρώτα τις μελιτζάνες με τη φλούδα προς τα κάτω. Αφαιρέστε λίγη από τη σάρκα από τις μελιτζάνες για να χωρέσει η γέμιση. Ρίξτε πάνω από τις μελιτζάνες λίγο τριμμένο τυρί και στη συνέχεια γεμίστε τες με τη σάλτσα του κιμά. Απλώστε πάνω από τον κιμά τη μπεσαμέλ και πασπαλίστε με τριμμένο τυρί.
  6. Ψήστε τα παπουτσάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 20 λεπτα, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
  7. Σερβίρετε τις μελιτζάνες παπουτσάκια σαν ορεκτικό ή κυρίως πιάτο. Καλή σας απόλαυση!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ:

Ακολουθείστε τις οδηγίες μας και φτιάξτε τα πιο νόστιμα παπουτσάκια με μελιτζάνες!

 

https://xrysoskoufaki.gr-https://be2news.gr

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close