Συνταγές & Άλλα

Μεγάλη Πέμπτη-βάφουμε τα κόκκινα αυγά και ζυμώνουμε τα πασχαλινά τσουρέκια. Όλες οι εκδοχές…

Και Αφράτο τσουρέκι χωρίς βούτυρο

Μεγάλη Πέμπτη-βάφουμε τα κόκκινα αυγά και ζυμώνουμε τα πασχαλινά τσουρέκια.

Μεγάλη Πέμπτη

Τη Μεγάλη Πέμπτη γίνεται ο Μυστικός Δείπνος, όπου ο Ιησούς κοινωνάει τους μαθητές του δίνοντάς τους από ένα κομμάτι ψωμί που συμβολίζει το σώμα Του και κρασί που συμβολίζει το αίμα Του. Το βράδυ ψάλλονται τα Δώδεκα Ευαγγέλια και στην εκκλησία περιφέρεται ο Σταυρός με τον Ιησού. Αφού τελειώσουν τα 12 Ευαγγέλια, κοπέλες αναλαμβάνουν να στολίσουν τον Επιτάφιο με γιρλάντες από λευκά λουλούδια, έτσι ώστε το πρωί της επόμενης μέρας να είναι έτοιμος να δεχθεί το σώμα του Χριστού κατά την Αποκαθήλωση.
Τη Μεγάλη Πέμπτη βάφουμε τα κόκκινα αυγά και ζυμώνουμε τα πασχαλινά τσουρέκια.
Αυτήν την ημέρα οι νοικοκυρές δεν πλένουν, δεν απλώνουν ούτε κάνουν άλλες δουλειές στο σπίτι.

Η συνταγή για τα τσουρέκια της Βέφας Αλεξιάδου, παρουσιάστηκε στην τηλεοπτική της εκπομπή στις 26 Μαρτίου 2007, και είχα ευλαβικά καταγράψει όλα τα μυστικά για τα τσουρέκια της. Το δικό μου πείραγμα ήταν:

  • να μειώσω λίγο τη μαγιά (90 αντί 100γρ)
  • να μειώσω τη ζάχαρη (280 αντί 350γρ)
  • να αφαιρέσω το σπορέλαιο (1 κουταλιά σούπας), που δεν κατάλαβα ποιό σκοπό υπηρετεί (ΥΓ: Το σπορέλαιο κρατά μαλακό το τσουρέκι).

Προσθέστε τα για να ακολουθήσετε πιστά την συνταγή.

© header photo by: Γεώργιος Δέτσης

τσουρέκια της Βέφας

Το τσουρέκι της Βέφας Αλεξιάδου – τα στάδια παρασκευής

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια ( 100γρ στη μαγιά και 900γρ στο ζυμάρι)
  • 90 γρ. μαγιά νωπή ή 27γρ. ξερή
  • 1/2 κούπα νερό χλιαρό (40 βαθμών Κελσίου)
  • 280 γρ ζάχαρη ( 1 και 1/4 κούπας)
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1 κουταλιά σούπας μαχλέπι
  • 1 κουταλιά γλυκού σποράκια από πράσινο κάρδαμο
  • 1/2 κούπα καυτό γάλα
  • 5 αυγά, θερμοκρασία δωματίου
  • 250γρ βούτυρο, λιωμένο ζεστό
  • αυγό αραιωμένο με λίγο νερό για άλειμμα
  • αμύγδαλα φιλέ ή τριμμένα, παραρουνόσπορος, σουσάμι

Μέθοδος εκτέλεσης

Το προζύμι

Σ’ ένα μπολ, βάλτε το χλιαρό νερό, τη μαγιά και 100γρ αλεύρι ώστε να γίνει ένας πηχτός χυλός. Σκεπάστε με μεμβράνη και αφήστε το μίγμα σε ζεστό και υγρό μέρος, ώσπου να διπλασιασθεί σε όγκο και να κάνει μεγάλες φούσκες. Χρειάζεται περίπου 30′. Το έβαλα στο φούρνο -που είχα ανάψει για λίγο και είχα σβήσει- με ένα μπολάκι νερό. Μέσα στο φούρνο, κρεμάω ένα θερμόμετρο που μου επιτρέπει να παρακολουθώ την πραγματική θερμοκρασία που έχει ο φούρνος.

Η προετοιμασία

Υπερβολικό ή όχι, εγω ζέστανα την πήλινη λεκάνη! Κι επειδή είναι τόσο μεγάλη που δεν χωρά στο φούρνο, βρήκα κόλπο: άναψα τις δύο εστίες στο πιο χαμηλό, έβαλα πάνω μια σχάρα του φούρνου με ποδαράκια και ακούμπησα πάνω τη λεκάνη. Έστρωσα μια κουβέρτα πάνω στο τραπέζι και την ακούμπησα πάνω της. Έτσι ήταν ζεστή να δεχτεί όλα τα υλικά και να επισπεύσει τη διαδικασία.

Το άλλο σημείο που άλλαξα στη συνταγή είναι να προσθέσω τα κοπανισμένα μυρωδικά μέσα στο καυτό γάλα, να το αφήσω για 20 λεπτά να πάρει τα αρώματα και να το σουρώσω. Έτσι δεν μπήκαν μέσα στη λευκή ζύμη, μαύρα σποράκια από τον κάρδαμο, ούτε πετυχαίνεις στο δόντι τυχόν χοντροσπασμένο κομμάτι μαχλέπι. Μόνο ζεστό, αρωματικό γάλα!

Το ζύμωμα

Βάλτε τη ζάχαρη, το αλάτι και το καυτό γάλα και ανακατέψτε λίγο. Το γάλα κρυώνει με τη ζάχαρη και το ανοικτό σκεύος και μπορείτε να βάλετε τα δάχτυλά σας.

Προσθέστε τ’ αυγά και δουλέψτε το μίγμα ελαφρά με τα χέρια, σπάζοντας τα κροκάδια των αυγών. Προσθέστε τη μαγιά και ανακατέψτε το μίγμα με τα χέρια.

Ρίξτε το αλεύρι σε δύο δόσεις, χωρίς να ζυμώνετε αλλά τσιμπώντας το μίγμα ώσπου να υγρανθεί όλο το αλεύρι. Όσο αλεύρι δεν απορροφάται μη το ζυμώνετε, γιατί σφίγγει το ζυμάρι και μετά θα σας ζορίσει μέχρι να αρχίσει να αναλύει, με το ζεστό βούτυρο.

 Προσθέστε λίγο λίγο το ζεστό βούτυρο πάνω στη ζύμη. Δεν ζυμώνουμε όπως το ψωμί παρά μόνο τραβάμε και διπλώνουμε τη ζύμη μέχρι να τελειώσει όλο το βούτυρο. Μην περιμένετε ν’ απορροφηθεί εντελώς το βούτυρο, πριν ρίξετε το επόμενο.

Το τράβηγμα και το δίπλωμα δίνει αφράτα και κορδονάτα τσουρέκια. Η ζύμη γίνεται απαλή, μαλακή και αποκτά όγκο. Το βούτυρο απορροφάται, καθώς η ζύμη φουσκώνει.

Το α’ φούσκωμα

Σκεπάστε πρώτα με μεμβράνη κι ύστερα τυλίξτε τη λεκάνη σε μια κουβέρτα. Αφήστε τη να φουσκώσει, ώσπου να διπλασιασθεί σε όγκο.

Η κυρία Βέφα συμβουλεύει να μην την βάλουμε στο φούρνο και αν θέλουμε να καθυστερήσουμε τη διαδικασία και την βάλουμε στο ψυγείο, θα φουσκώσει πιο αργά αλλά θα γίνει ακόμα πιο νόστιμο.

Χρειάζονται περίπου 3 ώρες. Ένα τεστ για να δείτε ότι το ζυμάρι έχει φουσκώσει όσο παίρνει, είναι να βυθίσετε το δάχτυλό σας στη ζύμη. Αν παραμείνει η τρύπα και δεν ξανασηκώνεται το ζυμάρι σημαίνει ότι έχει φουσκώσει όσο παίρνει.

Το πλάσιμο

Χωρίς να ξαναζυμώσετε τη ζύμη, χωρίστε τη σε 12 μέρη. Η Βέφα έπιανε κορδόνια από το ζυμάρι με τα δυό της χέρια και κάποιος άλλος τα έκοβε με το ψαλίδι. Εγώ τα ζύγισα για να βγάλω ισόπαχα κορδόνια και ομοιόμορφα φουσκωμένα τσουρέκια.

Πλάστε τα κομμάτια της ζύμης απαλά σε κορδόνια και πλέξτε τα σε πλεξίδες με 2, 3, 4, 5 ή 6 κορδόνια (ναι, γίνεται!). Ακουμπήστε το κάθε τσουρέκι στο δικό του αντικολλητικό χαρτί. Είναι πιο εύκολο να τα μετακινήσετε έτσι και ακόμα αν χωρούν να ψηθούν δύο μαζί το χαρτί τα χωρίζει σε περίπτωση που φουσκώσουν επικίνδυνα πολύ.

Το β’ φούσκωμα

Βάλτε τα τσουρέκια με τα χαρτιά τους, πάνω σε σχάρα ή λαμαρίνα, μέσα στο φούρνο ξεσκέπαστα (ελαφρά ζεστός 40 βαθμούς Κελσίου, με ένα μπολάκι νερό) και αφήστε μέχρι να διπλασιασθούν σε όγκο.

Βγάλτε τα ταψιά από το φούρνο, ανάψτε τη θερμοκρασία στους 200βαθμούς αντιστάσεις και μέχρι να ζεσταθεί, αλείψτε μόνο το/τα τσουρέκια που θα ψήσετε πρώτο/α, με αυγό αραιωμένο με λίγο νερό. Αλείψτε πολύ προσεκτικά, να μην τρυπήσετε την κρούστα. Αν συμβεί αυτό θα ξεφουσκώσουν. Αλείψτε δεύτερη φορά με αυγό και πασπαλίστε με ασπρισμένα αμύγδαλα, ή ό,τι άλλο θέλετε, όσο είναι νωπό.

Το ψήσιμο

Η Βέφα λέει να ψήσουμε τα τσουρέκια στους 200 βαθμούς Κελσίου για 10′ και μετά στους 180 βαθμούς Κελσίου για άλλα 10′. Έτσι έψησα την στρογγυλή κουλούρα στην φωτογραφία.

Δοκίμασα στους 190 βαθμούς για 10′ και στους 180 βαθμούς για άλλα 10′ – έτσι έψησα την κοτσίδα με το αυγό. Η κοτσίδα με τα κουμ κουάτ ψήθηκε στους 180 βαθμούς για 20′. Όλα βγήκαν με τραγανή κρούστα και ήταν μαλακά εσωτερικά μόνο την ίδια μέρα.

Την επόμενη μέρα ήταν νόστιμα αλλά στεγνά, αν και τα είχα τυλίξει με μεμβράνη μόλις κρύωσαν.

Τρία μυστικά καλής εμφάνισης του τσουρεκιού

1. Αλείψτε με αυγό αραιωμένο με λίγο νερό, αφήστε να στεγνώσει και ξανα-αλείψτε νέα στρώση.

2. Πασπαλίστε με αμύγδαλο, όχι όπου να’ναι, αλλά κατά μήκος των κορδονιών, όπως διπλώνονται, για να τονίσετε το σχήμα τους. Τον παπαρουνόσπορο -που είναι πολύ ψιλός- βρέξτε το δάχτυλό σας βουτήξτε το στο σπόρο και ακουμπήστε το πάνω στο τσουρέκι, στο σχήμα που θέλετε.

3. Το κόκκινο αυγό μην το βάζετε από την αρχή στο τσουρέκι αλλά αφού το ψήσετε. Μόλις βγει από το φούρνο, τρυπήστε με το πίσω μέρος μια ξύλινης κουτάλας στο σημείο που θέλετε να βάλετε το αυγό και προσεκτικά βυθίστε το αυγό. Το ζεστό τσουρέκι υποχωρεί και αγκαλιάζει το αυγό. Όταν κρυώσει σφίγγει γύρω του. Και να θέλετε δεν μπορείτε να το βγάλετε!

www.tastefull.gr

Αφράτο τσουρέκι χωρίς βούτυρο: Η απόλυτη λιχουδιά της εποχής στην πιο ελαφριά εκδοχή της

Το αγαπημένο «άγλυκο γλυκό» διώχνει τα περιττά λιπαρά και φλερτάρει με την όρεξή μας.

Συστατικά

  • 600 γρ αλεύρι
  • 200 ml γάλα
  • 50 ml σπορέλαιο
  • 2 αυγά
  • 1 ξηρή μαγιά
  • 1 κουταλιά ζάχαρη
  • 300 γρ μαρμελάδα
  • 100 γρ μπισκότα ή καρύδια
  • 1 κουταλάκι μαχλέπι
  • ½ κουταλάκι κακουλέ
  • Λίγη μαστίχα

 

Οδηγίες

  1. Αναμειγνύουμε την μαγιά με την ζάχαρη και το χλιαρό γάλα.
  2. Βάζουμε τα αυγά και ανακατεύουμε.
  3. Προσθέτουμε το μισό αλεύρι, αλάτι, μαχλέπι, κακουλέ, μαστίχα και ανακατεύουμε.
  4. Ενσωματώνουμε σιγά σιγά το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι που να γίνουν ζύμη.
  5. Την ανοίγουμε και βάζουμε λίγο σπορέλαιο.
  6. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία ακόμα 2 φορές.
  7. Όταν είναι έτοιμη την βάζουμε σε λαδωμένο σκεύος, την σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
  8. Την πλάθουμε ελαφρώς και την ανοίγουμε σε φύλλο.
  9. Απλώνουμε την μαρμελάδα φράουλα και προαιρετικά πασπαλίζουμε μπισκότο ή καρύδια.
  10. Τυλίγουμε σε ρολό και το κόβουμε οριζόντια στην μέση.
  11. Πλέκουμε σε πλεξούδα και το διπλώνουμε στην μέση.
  12. Πλέκουμε ξανά σε πλεξούδα και το τοποθετούμε σε φόρμα 30×24 εκατοστά με αντικολλητικό χαρτί.
  13. Αλείφουμε κρόκο αυγού και ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.
  14. Όταν πάρει χρώμα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για ακόμα 15-20 λεπτά.

.womantoc.gr

 

Πασχαλινά αυγά: Το βάψιμο των πασχαλινών αυγών, συνήθως με κόκκινο χρώμα, είναι ένα από τα πιο γνωστά έθιμα της μεγάλης γιορτής του Χριστιανισμού και γίνεται παραδοσιακά κάθε Μεγάλη Πέμπτη.

Η μέρα αυτή είναι η ημέρα του Μυστικού Δείπνου, όπου ο Χριστός προσέφερε άρτο και οίνο ως συμβολισμό για το σώμα Του και το αίμα Του.

Πασχαλινά αυγά: Γιατί τα βάφουμε κόκκινα;

Η κόκκινη βαφή των αυγών συμβολίζει το αίμα του Ιησού Χριστού που έσταξε, όταν τον λόγχισε ο Ρωμαίος στρατιώτης.

Υπάρχει όμως και μία άλλη ερμηνεία, αφού το κόκκινο χρώμα συμβολίζει -στην ορθόδοξη παράδοση- την χαρά.

Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας το πρώτο από τα βαμμένα αβγά είναι της Παναγίας και το φυλάνε στο εικονοστάσι για όλο το χρόνο. Έχει θεραπευτικές και προστατευτικές ιδιότητες.

Πασχαλινά αυγά: Γιατί τα τσουγκρίζουμε;

Μέρος του εθίμου των πασχαλινών αβγών είναι και το τσούγκρισμα. Πριν από την κατανάλωσή τους, ιδιαίτερα στο πασχαλινό τραπέζι, ο καθένας διαλέγει το δικό του αβγό και το τσουγκρίζει με αυτό άλλου.

Όποιος έχει το αβγό που δεν έσπασε, το τσουγκρίζει στη συνέχεια με το αβγό τρίτου και ούτω καθεξής μέχρι να αναδειχθεί αυτός που έχει το πιο ισχυρό αβγό.

Χαρακτηριστική στιγμή του εθίμου στην πασχαλινή επικαιρότητα είναι το τσούγκρισμα των αβγών των πολιτικών αρχηγών οι οποίοι περνούν την ημέρα του Πάσχα σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Σε αυτή την περίπτωση (η οποία συνήθως απαθανατίζεται με τηλεοπτική κάλυψη), ο εκάστοτε πολιτικός αρχηγός τσουγκρίζει αβγά με όλο το στρατιωτικό προσωπικό.

Tο τσούγκρισμα των πασχαλινών αβγών συμβολίζει την Aνάσταση του Xριστού μιας και το αβγό συμβολίζει τη ζωή και τη δημιουργία που κλείνει μέσα του τη ζωή.

Πώς να βάψετε πασχαλινά αβγά

Μια γρήγορη και εύκολη συνταγή, με συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα

Πάσχα δίχως κόκκινα αβγά δεν γίνεται! Το χρώμα πρέπει να ‘ναι κόκκινο, όπως το αίμα του Χριστού, λένε οι γιαγιάδες μας.

Πότε βάφονται τα αβγά; Πάντα τη Μεγάλη («κόκκινη») Πέμπτη, σε μία από τις πιο πένθιμες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και πάντα -κατά βάση- με κόκκινο χρώμα, το οποίο συμβολίζει το αίμα του Ιησού Χριστού.

Πώς βάφονται; Διαβάστε τον πιο εύκολο τρόπο που υπάρχει, στα παρακάτω βήματα…

Βήμα πρώτο: Προετοιμασία

Καλό είναι να επιλέξουμε  φρέσκα αβγά και λευκού χρώματος, χωρίς ραβδώσεις. Ελέγχουμε τη συσκευασία της βαφής για να δούμε σε πόσα αβγά αντιστοιχεί το κάθε φακελάκι.

Βγάζουμε τα αβγά από το ψυγείο μερικές ώρες πριν από το βάψιμο για να έχουν αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου. Είναι απαραίτητο να τα πλύνουμε πολύ καλά για να απομακρύνουμε σκόνη και ουσίες, που μπορεί να εμποδίσουν την απορρόφηση της βαφής.

Βήμα δεύτερο: Βράσιμο

Το καλύτερο είναι να βουτήξουμε τα αβγά σε χλιαρό και όχι καυτό νερό, για να αποφύγουμε τον κίνδυνο να ραγίσουν ή να σπάσουν. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν για 10-15 λεπτά μόνα τους, χωρίς τη βαφή. Μόλις τα αβγά βράσουν, τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα τοποθετούμε σε μία πετσέτα μέχρι να στεγνώσουν τελείως.

Στη συνέχεια τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τη βαφή και το νερό και ακολουθούμε  τις οδηγίες που θα βρούμε στη συσκευασία της βαφής, που επιλέξαμε. Βάζουμε στην κατσαρόλα ένα ένα τα αβγά με μία κουτάλα. Το νερό πρέπει να είναι χλιαρό και να σκεπάζει τα αβγά, που θα είναι όσα χωράει ο πάτος της κατσαρόλας. Αφήνουμε τα αβγά να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για όσο χρόνο αναγράφεται στις οδηγίες της συσκευασίας της βαφής.

Βήμα τρίτο: Στέγνωμα και γυάλισμα

Βγάζουμε προσεκτικά, ένα ένα, τα κόκκινα πλέον αβγά χρησιμοποιώντας μία τρυπητή μεταλλική κουτάλα. Τα τοποθετούμε σε μία λεία επιφάνεια και τα αφήνουμε να στεγνώσουν. Τα γυαλίζουμε καλύτερα με λίγο ελαιόλαδο που θα βάλουμε σε χαρτί κουζίνας ή σε ένα πανί αντί να αγοράσουμε τυποποιημένα προϊόντα γυαλίσματος. Λαδάκι χρησιμοποιούσαν και οι γιαγιάδες μας και το αποτέλεσμα ήταν τέλειο.

Tip: Τα πασχαλινά κόκκινα (ή ό,τι άλλο χρώμα έχετε επιλέξει γιατί πλέον στην αγορά κυκλοφορούν διάφορα χρώματα) αβγά είναι έτοιμα. Μπορείτε να τα αφήσετε εκτός ψυγείου για 5-6 ημέρες το πολύ.

1. Φρόντισε να μην είναι παγωμένα
Βασικός κανόνας θέλει αυγά και νερό να μην έχουν τεράστια διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ τους. Οπότε, αν έχεις τα αυγά στο ψυγείο -που δεν χρειάζεται, έτσι κι αλλιώς- φρόντισε να τα έχεις βγάλει από εκεί τουλάχιστον 4-5 ώρες πριν αρχίσεις το βράσιμο.

2. Δώσε τους χώρο και… πανάκι
Μην στιμώχνεις τα αυγά μέσα στο κατσαρολάκι που επιλέγεις γιατί πρέπει να έχουν χώρο να “κινηθούν” όταν το νερό αρχίσει να κοχλάζει. Στον πάτο του σκεύουν μπορείς να βάλεις ένα κομάτι πανί ή ένα μικρό βετέξ και θα γλιτώσεις από ύποπτους κραδασμούς.

3. Πρόσθεσε ξίδι και αλάτι
Ρίξε λίγο από αυτά τα δυο “μαγικά” συστατικά στο νερό και θα έχεις την έξτρα βοήθεια του κοινού καθώς με αυτό τον τρόπο, ακόμη και αν ένα αυγό ραγίσει, δεν θα έχεις “διαροοή” ασπραδιού στο νερό.

4. Χρόνος και ένταση
Κατά τη διαδικασία του βρασμού διατρέχουν τα αυγά τον μεγαλύτεορ κίνδυνο να γίνουν… ομελέτα. Υπάρχει όμως μια λύση. Μόλις αρχίσει να βράζει το νερό, σβήσε τη φωτιά. Άσε το σκεύος επάνω στο μάτι, σκέπασέ το και σε 20 λεπτά τα αυγά σου θα είναι έτοιμα για το επόμενο βήμα, τη βαφή, σφιχτά και χωρίς ούτε μια ρωγμή!

Όλα όσα πρέπει να προσέχεις όταν αγοράζεις αυγά, σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ

 

Αγαπημένη τροφή για μικρούς και μεγάλους, που όμως μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους. Εσύ ξέρεις πώς να τους αποφύγεις; Είσαι σίγουρη ότι ξέρεις να διαλέγεις σωστά, είτε το προμηθεύεσαι τα αυγά σου από το σούπερ μάρκετ, είτε από τη λαϊκή; Στην ιστοσελίδα του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων βρήκαμε όλες τις απαντήσεις που χρειαζόμαστε και τις παραθέτουμε ως έχουν!

Όλα τα αυγά (συμπεριλαμβανομένων των χύμα αυγών που πωλούνται στις Λαϊκές Αγορές) θα πρέπει να φέρουν πάνω στο κέλυφος με καθαρά γράμματα τον διακριτικό αριθμό του παραγωγού.

Αυτός ο διακριτικός αριθμός στα αυγά περιλαμβάνει:

1. Τον κωδικό αριθμό της μεθόδου εκτροφής:

0 = Βιολογικά
1 = Ελεύθερης βοσκής
2= Αχυρώνα ή δαπέδου με στρωμνή
3= Κλωβοστοιχίας

2. Την χώρα προέλευσης, που για την χώρα μας αναγράφεται ως GR

3. Tον κωδικό αριθμό που αντιστοιχεί σε κάθε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση

4. Τον κωδικό αριθμό ταυτοποίησης της μονάδας ωοπαραγωγών ορνίθων

 

Στα καταστήματα, όλα τα αυγά πρέπει να είναι συσκευασμένα. Υποχρεωτικά, τόσο στις μεγάλες όσο και στις μικρές συσκευασίες, πρέπει να φέρουν, στην εξωτερική όψη της συσκευασίας, τις προβλεπόμενες ενδείξεις (πέραν εκείνων που υπάρχουν στο κέλυφος του αυγού):

  • Τον κωδικό αριθμό του ωοσκοπικού κέντρου.
  • Την κατηγορία ποιότητας και βάρους.
  • Τον αριθμό αβγών, που περιέχει η συσκευασία.
  • Την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (28 ημέρες, μετά την ημερομηνία ωοτοκίας).

Άλλα σημαντικά στοιχεία που πρέπει να προσέχετε

  • Η νωπότητα και η καταλληλότητα του αυγού διαπιστώνεται από τον έλεγχο της ημερομηνίας της λήξης και των σωστών ενδείξεων στην συσκευασία τους, όπως η ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης.
  • Τα αυγά μπορούν να πωλούνται ως «extra» ή «extra φρέσκα» μόνο μέχρι την έβδομη ημέρα από τη συσκευασία τους ή την ένατη ημέρα μετά την ωοτοκία.
  • Το χρώμα του κελύφους συνδέεται με τη φυλής της ωοπαραγωγού όρνιθας και δεν έχει σχέση με την ποιότητά του.
  • Ο χρωματισμός του κρόκου εξαρτάται από τη διατροφή και δεν επηρεάζει τη θρεπτική και βιολογική αξία του αυγού.

Συμβουλές

  • Αποφεύγετε να αγοράζετε αυγά με ακάθαρτο, ραγισμένο και μη φυσιολογικό κέλυφος.
  • Αποφεύγετε να καταναλώνετε αυγά με κηλίδες αίματος, με ασπράδι θρομβώδες, χρωματισμένο, ανακατεμένο με τον κρόκο και με δυσάρεστη οσμή.
  • Μην χρησιμοποιείτε αυγά με δυσάρεστη οσμή.
  • Για τη καλή συντήρηση των αυγών που αγοράζετε μην τα πλένετε αλλά διατηρήστε τα σε δροσερό χώρο.
  • Η νωπότητα του αυγού διαπιστώνεται από το μέγεθος του αεροθαλάμου του. Τα φρέσκα αυγά έχουν πολύ μικρό θάλαμο.

 

 

ΠΗΓΗ:ethnos.gr-Με πληροφορίες από το Βήμα Ορθοδοξίας- portal.efet.gr

 

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close