Uncategorized

Η μετάλλαξη Δέλτα φέρνει «καρδιοχτύπι» μέσα στο καλοκαίρι

Από τις… ανάσες ανακούφισης στο… καρδιοχτύπι για κύμα της πανδημίας μέσα στο καλοκαίρι, λόγω της μετάλλαξης Δέλτα. Ανησυχία σε Ελλάδα και Ευρώπη. Τα μέτρα που λαμβάνει η χώρα μας και η απόφαση των “27” στη Σύνοδο Κορυφής.

Η αυξητική τάση των κρουσμάτων στην Κρήτη από την επίμαχη μετάλλαξη Δέλτα και η εμφάνιση της σε ακόμη 5 σημεία στη χώρα, σήμανε συναγερμό σε κυβέρνηση και επιστήμονες.

Συνολικά στην Ελλάδα καταγράφονται 29 κρούσματα. Χθες (24.06.2021) στο Ηράκλειο εντοπίστηκαν 18 νέα κρούσματα και η καταγραφή ότι σχεδόν όλοι ήταν ανεμβολίαστοι, επιβεβαίωσε για άλλη μία φορά πόσο κομβικής σημασίας είναι ο εμβολιασμός του πληθυσμού και η ανάπτυξη “τείχους” ανοσίας το συντομότερο δυνατόν.

Η εκτίμηση είναι ότι μέχρι τέλος Αυγούστου η μετάλλαξη τύπου «Δέλτα» θα κυριαρχήσει στη χώρα μας και ότι το συγκεκριμένο στέλεχος είναι 50-60% πιο μεταδοτικό. Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί αν οδηγεί σε πιο βαριά νόσηση.

Ο χάρτης της μετάλλαξης «Δέλτα» στην Ελλάδα

Κι ενώ κυβέρνηση και ειδικοί είχαν αρχίσει να… χαμογελούν, έστω και αδρά, καθώς η διαχείριση της πανδημίας ήταν πλέον πιο ομαλή, η αυξητική τάση στην Κρήτη των κρουσμάτων αλλά και ο εντοπισμός του στελέχους σε ακόμη 5 σημεία στη χώρα (5 στην Αττική, 2 στη Θεσσαλονίκη, 1 στην Κορινθία, 1 στην Αχαΐα και 1 κρούσμα στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»), έκρουσε κώδωνα κινδύνου.

Το υπερόπλο του εμβολιασμού κατά της μετάλλαξης

Το μοναδικό ανάχωμα στην επικίνδυνη μετάλλαξη είναι ο εμβολιασμός. Αυτό ήταν το μήνυμα από την πολύωρη έκτακτη τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα, τους υφυπουργούς παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσο και Θεόδωρο Λιβάνιο, τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, καθώς και δημάρχους της Κρήτης…

Όλοι συμφώνησαν ότι κλειδί είναι να συνεχιστεί η στενή παρακολούθηση και η διαρκής ιχνηλάτηση, κάτι που έγινε γίνει πιο εύκολο με τον εμβολιασμό.

Κ. Μητσοτάκης: «Είστε ανεμβολίαστοι, κινδυνεύετε»

Υπό τον φόβο η χώρα να δοκιμαστεί μέσα στο καλοκαίρι από κύμα πανδημίας λόγω της μετάλλαξη «Δέλτα» και να κινδυνεύσουν οι ανεμβολίαστοι πολίτες, ο Πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες απηύθυνε εκ νέου έκκληση για εμβολιασμό, έτσι ώστε η χώρα να χτίσει το “τείχος” ανοσίας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Τη συνόδευσε με τα λόγια του κορυφαίου αμερικανού επιδημιολόγου Φάουτσι: «Είστε εμβολιασμένοι, είστε ασφαλείς. Είστε ανεμβολίαστοι, κινδυνεύετε».

«Τόσο απλά και τόσο καθαρά» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ανήσυχοι οι “27” για τη μετάλλαξη «Δέλτα» – Τι συμφώνησαν

Έντονη η ανησυχία και στις Βρυξέλλες. Κοινή ήταν η εκτίμηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι αν δεν υπάρξει άμεσα συντονισμός η μετάλλαξη τύπου Δέλτα θα κυριαρχήσει στις χώρες της Ευρώπης.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα στο κείμενο των συμπερασμάτων οι “27” τόνιζαν την ανάγκη να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί, αλλά και η επαγρύπνηση για την εμφάνιση των νέων μεταλλάξεων του ιού.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει την ικανοποιητική πρόοδο στον εμβολιασμό και τη συνολική βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών εμβολιασμού και επαγρύπνησης και συντονισμού όσον αφορά τις εξελίξεις, ιδίως την εμφάνιση και τη διάδοση παραλλαγών», αναφέρουν οι «27».

Παράλληλα πρόσθεσαν ότι τα εσωτερικά και εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. θα πρέπει να ανοίξουν με προσοχή και με συντονισμένο τρόπο.

Και αυτή τη φορά ο Γάλλο-γερμανικός άξονας εμφανίστηκε με κοινή γραμμή, και μάλιστα με το “καλησπέρα” σας, θέτοντας επί της ουσίας θέμα μπλόκου στους τουρίστες από τη Μεγάλη Βρετανία, όπου η μετάλλαξη “Δέλτα” έχει μεγάλη εξάπλωση.

«Ασφαλώς μας ανησυχεί η παραλλαγή Δέλτα και θα επιδιώξω γι’ αυτό πιο συντονισμένη στάση στο θέμα των αφίξεων από περιοχές όπου διαπιστώνεται εξάπλωση παραλλαγών», δήλωσε πρώτη η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να λάβει αποφάσεις για συντονισμένο άνοιγμα συνόρων σε ανθρώπους από άλλες χώρες» ακολούθησε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με όλα τα επίσημα στοιχεία, οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν κινδυνεύουν από τη μετάλλαξη «Δέλτα».

Μετάλλαξη Δέλτα – Μόσιαλος: Ποσοστά 70%-75% δεν είναι αρκετά για να δημιουργήσουν ανοσία

Μετάλλαξη Δέλτα – Μόσιαλος: Ποσοστά 70%-75% δεν είναι αρκετά για να δημιουργήσουν ανοσία

Ποσοστά της τάξης του 70-75%  φαίνεται πως δεν είναι αρκετά για να δημιουργήσουν ανοσία στην κοινότητα σε σχέση με την «ινδική» παραλλαγή (μετάλλαξη) Δέλτα του κορονοϊού. Ποιοι θα έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα με την εν λόγω μετάλλαξη και τι ποσοστό του πληθυσμού θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί για να είμαστε εμβολιασμένοι;

Για να αποκτήσουμε ανοσία σε σχέση με την «ινδική» παραλλαγή (μετάλλαξη) Δέλτα του κορονοϊού υπολογίζεται ότι πρέπει περισσότεροι από το 82% των ενηλίκων να έχουν είτε φυσική ανοσία (επειδή κόλλησαν) είτε επίκτητη λόγω των εμβολιασμών. Αυτό αναφέρει σε νέα ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE).

Υπογραμμίζει ότι το πρόβλημα με την παραλλαγή Δέλτα θα το έχουν βασικά οι εξής τρεις κατηγορίες: Κυρίως οι ανεμβολίαστοι, τα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί (αλλά είναι γνωστό πως οι επιπτώσεις της νόσου θα είναι πιο ήπιες σε αυτά), καθώς κι ένα μικρό ποσοστό 4% και 8% αντίστοιχα, στους οποίους τα εμβόλια της Pfizer/BioNTech και AstraZeneca (ΑΖ) δεν αποτρέπουν τη σοβαρή νόσο.

Οι τρεις λειτουργίες των εμβολίων

Σε μια μακροσκελή ανάρτηση, εξηγεί ότι όλα τα εμβόλια επιτελούν τρεις λειτουργίες:

1. Μπορούν να αποτρέψουν πλήρως τη λοίμωξη από ένα παθογόνο.

2. Αν δεν αποτρέψουν τη λοίμωξη και κολλήσουμε μια νόσο, μπορούν να μας προστατεύσουν από τη σοβαρή έκβασή της και να αποφύγουμε επομένως τις εισαγωγές στα νοσοκομεία.

3. Μπορούν να μειώσουν τη διασπορά της νόσου από εμάς τους ίδιους, εφόσον έχουμε νοσήσει (γιατί παραμένει λίγο ιικό φορτίο στο ανώτερο αναπνευστικό μας σύστημα, το οποίο όμως δεν απειλεί όσους έχουν εμβολιαστεί).

Όσον αφορά τα εμβόλια για τον κορονοϊό, γνωρίζουμε ότι:

1. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που έχουν εμβολιαστεί, προστατεύονται από τη λοίμωξη, αλλά δεν ξέρουμε ακόμα το ακριβές ποσοστό.

2. Όσοι κολλήσουν και έχουν κάνει τα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca, προστατεύονται από σοβαρή λοίμωξη και εισαγωγή στο νοσοκομείο κατά 96% και 92% αντίστοιχα. Όπως επισημαίνει, όμως, δεν προστατεύει το εμβόλιο όλους από την παραλλαγή Δέλτα. Ένα 4% έως 8% θα περάσει τη νόσο με βαριά συμπτώματα και ίσως χρειαστεί εισαγωγή στο νοσοκομείο. Επίσης ένα μεγαλύτερο ποσοστό, της τάξης του 12% (Pfizer) – 33% (AZ), μάλλον θα νοσήσουν ήπια, εάν κολλήσουν την παραλλαγή Δέλτα, ακόμα και εάν είναι εμβολιασμένοι.

Υπογραμμίζει πως «η προστασία των εμβολίων γνωρίζαμε πως ήταν 100% απέναντι στην αγγλική παραλλαγή (την ‘Αλφα). Αλλά τα δεδομένα έχουν αλλάξει λίγο. Επομένως, το πρόβλημα δεν είναι σημαντικό, αλλά υπάρχει, για τους λίγους που θα νοσήσουν σοβαρά».

3. Τα εμβόλια αποτρέπουν την μετάδοση κατά 70-90%, αλλά η παραλλαγή Δέλτα μεταδίδεται πιο εύκολα, το δε ποσοστό της ενδοοικογενειακής διασποράς έχει αυξηθεί κατά 64%. Είναι η ινδική παραλλαγή όμως πιο θανατηφόρα; Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν φαίνεται να είναι.

Γιατί έχουν αυξηθεί ξανά τα κρούσματα

Στο ερώτημα γιατί έχουν αυξηθεί ξανά τα κρούσματα, σε χώρες όπως η Αγγλία και το Ισραήλ, όπου ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, ο κ. Μόσιαλος τονίζει ότι «και στις δύο χώρες δεν έχει εμβολιαστεί πάνω από το 60% των άνω των 16 ετών. Φαίνεται πως τα ποσοστά εμβολιασμού κοντά στο 60% στην κοινότητα των ενηλίκων ήταν επαρκή για να αντιμετωπίσουν την αγγλική παραλλαγή. Στο ποσοστό αυτό προσθέτουμε ένα ακόμη 10-15% όσων έχουν αποκτήσει φυσική ανοσία γιατί κόλλησαν την νόσο. Φαίνεται όμως πως αυτά τα ποσοστά αυτά (70-75%) δεν είναι αρκετά για να δημιουργήσουν ανοσία στην κοινότητα για την ινδική παραλλαγή. Υπολογίζουμε τώρα ότι για να συμβεί αυτό, πρέπει να έχουμε περισσότερους από το 82% των ενηλίκων, είτε με φυσική (επειδή κόλλησαν) είτε με επίκτητη ανοσία (λόγω των εμβολιασμών)».

Αυτό όμως που έχει σημασία, όπως υπογραμμίζει, είναι πως «η Αγγλία, που είναι η χώρα με τα περισσότερα νέα κρούσματα μεταξύ των μεγαλύτερων χωρών της Ευρώπης, είναι ταυτόχρονα η χώρα με το μικρότερο αριθμό σοβαρών λοιμώξεων. Αυτό σημαίνει πως τα εμβόλια δουλεύουν».

Γιατί όμως αυξήθηκε ο αριθμός των νέων λοιμώξεων και στην Αγγλία και στο Ισραήλ και γιατί έχουμε εισαγωγές στα νοσοκομεία και από εμβολιασμένους; Η συντριπτική πλειοψηφία των νέων λοιμώξεων αφορά στους μη εμβολιασμένους (περίπου το 40% των ενηλίκων), στα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί και σε ένα μικρό ποσοστό εμβολιασμένων, που δεν τους καλύπτουν τα εμβόλια της Pfizer και της ΑΖ (που αντιστοιχεί σε 4 και 8% αντίστοιχα).

Μπορεί να αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων στους εμβολιασμένους;

Μπορεί όμως να αυξηθεί πέραν του 4% και του 8% ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μεταξύ των εμβολιασμένων; Ναι, αλλά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς, κατά τον κ. Μόσιαλο, «ο βασικός ρόλος του εμβολίου είναι η αποτροπή της σοβαρής νόσου, όχι η πλήρης αποτροπή της λοίμωξης. ‘Αρα μπορεί να δούμε έναν αυξημένο αριθμό θετικών τεστ PCR (σ.σ. μοριακών) σε εμβολιασμένους, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως θα αναπτύξουν σοβαρή νόσο (επειδή το τεστ θα είναι θετικό)».

Επίσης αναφέρει ότι «δεν έχουμε ακόμα δεδομένα για τα εμβόλια της Johnson & Johnson και της Moderna, όσον αφορά την αποτελεσματικότητα έναντι της παραλλαγής Δέλτα. Αλλά δεδομένων των ομοιοτήτων των εμβολίων και των στοιχείων από τα άλλα δύο εμβόλια, δεν θα περίμενα μεγάλη μείωση της αποτελεσματικότητας έναντι στην παραλλαγή Δέλτα, ούτε για αυτά τα εμβόλια».

Δείτε την ανάρτησή του:

 

www.newsit.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close