Ευ Ζην

Η ΜΉΔΕΙΑ -ΤΗΣ ΤΑΣΙΑΣ ΜΩΡΑΪΤΟΥ-

Η ΜΉΔΕΙΑ ΚΥΝΗΓΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΙΆΣΟΝΑ ΠΈΡΑΣΕ ΌΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΆΔΑ ΡΉΜΑΞΕ ΌΤΙ ΒΡΉΚΕ ΜΠΡΟΣΤΆ ΤΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΈΛΗΞΕ ΣΤΗ ΘΆΛΑΣΣΑ.

Και  λίγη ιστορία

«Το δίκιο δε φωλιάζει στα μάτια των θνητών · δίχως να μάθεις τι κρύβει κάποιος στην καρδιά του τον μισείς μ’ ένα σου βλέμμα μοναχά, χωρὶς ποτέ κακό να σου ’ χει κάνει».
Μήδεια – Ευριπίδης

Μήδεια και Ιάσονας

Όταν ο Ιάσονας, αρχηγός της Αργοναυτικής Εκστρατείας, έφτασε στην Κολχίδα, η Μήδεια τον ερωτεύτηκε και έθεσε στη διάθεσή του όλα τα μέσα της τέχνης της, ώσπου ο ήρωας να αποκτήσει το Χρυσόμαλλο Δέρας. Ύστερα απ’ αυτό ακολούθησε τον εραστή της και για να αργοπορήσει τον Αιήτη, ο οποίος τους καταδίωκε, τεμάχισε τον αδελφό της, Άψυρτο, και σκόρπισε στη θάλασσα τα μέλη του. Ο πατέρας τότε εγκατέλειψε την καταδίωξη και επιδόθηκε στην περισυλλογή των μελών του σφαγμένου παιδιού του.

Στην Ιωλκό αργότερα, ο Ιάσονας την παρακάλεσε να εκδικηθεί τον Πελία, φονιά του πατέρα και του αδελφού του κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του. Η Μήδεια τότε έπεισε τις κόρες του Πελία να τεμαχίσουν το σώμα του πατέρα τους και να το βράσουν, γιατί έτσι δήθεν θα κατόρθωναν να τον κάνουν πάλι νέο. Μετά την καταδίωξη του ζεύγους των εραστών από το γιο του Πελία, Άκαστο, κατέφυγαν στην Κόρινθο, όπου έζησαν για ένα διάστημα ευτυχισμένοι, μέχρις ότου ο Ιάσονας εγκατέλειψε τη Μήδεια για να μνηστευτεί την κόρη του βασιλιά Κρέοντα, Γλαύκη. Η Μήδεια και πάλι χρησιμοποίησε τα μαγικά της φίλτρα για να εκδικηθεί την αντίζηλή της. Της έστειλε δηλητηριασμένο χιτώνα σαν δώρο για το γάμο της, ο οποίος έβγαζε φλόγες και την έκαψε.

Από το ρήμα μέδομαι

Το όνομα Μήδεια προέρχεται από το ρήμα μέδομαι, το οποίο σημαίνει προνοώ, μελετώ, διαλογίζομαι και φροντίζω, καθώς και επινοώ, μηχανεύομαι και εν τέλει κυβερνώ, άρχω.
Στη ενεργητική του διάθεση, μέδω, το ρήμα αποκτά τη σημασία του εξουσιάζω, προστατεύω. Φορέας και εκπρόσωπος ενός αρχαϊκού πολιτισμού, ανήκει σ’ ένα είδος «ορφισμού». Είναι ερωμένη, ερωτευμένη μάγισσα που σώζει τον εραστή και τους συντρόφους της, είναι μάνα αλλά και «Μέδουσα» και «Σκύλλα», η «πανφάρμακη ξείνα» κατά τον Πίνδαρο.

Θεωρείται μάγισσα, γιατί: Παρασκευάζει προστατευτικές αλοιφές, χρησιμοποιεί ξόρκια, δηλητηριάζει, μαγνητίζει με το βλέμμα, προκαλεί ύπνο, έχει μαντικές ικανότητες, φονεύει (θυσιάζει, ανθρωποθυσία) ή βάζει άλλους να φονεύουν τελετουργικά και κομματιάζει. Επίσης υπόσχεται και επιδιώκει με τελετουργικές δράσεις, ξόρκια και ουσίες την αναπαραγωγή, αιώνια νιότη και την αθανασία.

ΠΗΓΗ .catisart.gr

ΔΕΝ ΕΊΧΕ ΦΈΡΕΙ ΜΑΖΙ ΤΗΣ ΤΟΝ ΑΨΥΡΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙ ΤΗ ΘΎΕΛΛΑ ΜΈΧΡΙ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΟΙ “ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΤΩΝ ΥΨΗΛΏΝ ΠΡΟΑΣΤΊΩΝ” ΦΤΥΆΡΙΑ ΚΑΙ ΆΛΛΑ ΕΡΓΑΛΕΊΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΏΞΟΥΝ ΤΟ ΧΙΌΝΙ.

ΒΈΒΑΙΑ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΟΙ ΞΈΡΟΥΝ “ΣΚΙ” ΑΛΛΆ ΑΓΝΟΟΎΝ ΤΗ ΧΙΟΝΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ.ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΒΡΈΘΗΚΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ ΈΣΩΣΕ ΤΗ ΚΑΤΆΣΤΑΣΗ.

ΚΑΙ ΕΙΣ ΑΛΛΆ ΜΕ ΥΓΕΙΑ.

ΤΑΣΙΑ ΜΩΡΑΪΤΟΥ

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close