Το site μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγησή σας!
Accept
Melodia 88FM
Notification Show More
Latest News
Καμπανάκι για τη «γύμνια» των υγειονομικών δομών στα νησιά
27 Μαΐου 2023
Παιδικές κατασκηνώσεις ΔΥΠΑ 2023: Μέχρι την Κυριακή οι αιτήσεις, ποιοί είναι οι δικαιούχοι
27 Μαΐου 2023
Λαμία: Εκδήλωση Μνήμης για τη Μάχη της Ταράτσας
27 Μαΐου 2023
Βορίδης για εκλογές: Εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία υποχρεωτικά θα πάμε σε τρίτες κάλπες
27 Μαΐου 2023
Απόστολος Γκλέτσος: «Έπαθε ομαδική παράκρουση ο λαός
27 Μαΐου 2023
Aa
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Ο ΣΤΑΘΜΟΣ
    • Το Προφίλ μας
    • Διαφήμιση
    • Διαφημιζόμενοι
  • ΑΚΟΥΣΕ LIVE
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Τοπικές
    • Ελλάδα
    • Σημαντικές
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Νέες Κυκλοφορίες
    • Μουσικά Νέα
  • MAGAZINE
    • Cinema – Σειρές – TV
    • Βιβλίο
    • Συνταγές & Άλλα
    • Εδώ Γελάμε
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Search
Reading: Η παραδοσιακή συνταγή για λαχταριστό μπακλαβά
Share
Melodia 88FM
Aa
Search
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Ο ΣΤΑΘΜΟΣ
    • Το Προφίλ μας
    • Διαφήμιση
    • Διαφημιζόμενοι
  • ΑΚΟΥΣΕ LIVE
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Τοπικές
    • Ελλάδα
    • Σημαντικές
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Νέες Κυκλοφορίες
    • Μουσικά Νέα
  • MAGAZINE
    • Cinema – Σειρές – TV
    • Βιβλίο
    • Συνταγές & Άλλα
    • Εδώ Γελάμε
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Follow US
Melodia 88FM > ΔΙΑΦΟΡΑ > Συνταγές & Άλλα > Η παραδοσιακή συνταγή για λαχταριστό μπακλαβά
Συνταγές & Άλλα

Η παραδοσιακή συνταγή για λαχταριστό μπακλαβά

27 Μαρτίου 2023
Updated 2023/03/03 at 10:08 ΠΜ
Share
SHARE

Ο μπακλαβάς είναι ένα από τα γλυκά που λατρεύουμε να τρώμε σε ό,τι ηλικία κι αν είμαστε και μπορεί να διαφωνούμε για το ποιος το έφτιαξε πρώτος, όμως, η παραδοσιακή συνταγή από το Γκαζιαντέπ της Τουρκίας είναι λαχταριστή και αξίζει να την δοκιμάσετε.

ΥΛΙΚΑ

2 πακέτα φύλλα κρούστας (20 φύλλα, περίπου 1 κιλό)
1 κιλό φιστίκια Αιγίνης χοντροαλεσμένα
150 γρ. Γαλέτα ή 10 φρυγανιές στο μούλτι
1 κ.γ. κανέλλα
1 κ.γ. κοφτό γαρύφαλλο
1 πορτοκάλι (ξύσμα)
3 κ.σ. ζάχαρη
350 γ. βούτυρο πρόβειο (συνολικά 2 φλυτζ. βούτυρο)
Για το μέλωμα
1 φλυτζ. μέλι
3 φλυτζ. ζάχαρη
3 φλυτζ. νερό
1 ξύλο κανέλλα
1½ κ.σ. χυμό λεμόνι
½ λεμόνι (φλούδα)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σ᾿ ένα μικρό κατσαρολάκι, σε χαμηλή θερμοκρασία, βάζουμε το βούτυρο να λιώσει.

Βάζουμε τα φιστίκια Αιγίνης στο μούλτι και τα χοντροκόβουμε, προσέχοντας να μην γίνουν σκόνη.

Στη συνέχεια, βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από το βούτυρο, σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε καλά.

Παίρνουμε ένα ταψί με τις διαστάσεις του φύλλου. Το βουτυρώνουμε καλά και στρώνουμε 6 φύλλα, βουτυρώνοντας το καθένα πολύ καλά.

Με ένα κουτάλι ή τη χούφτα μας, σκορπίζουμε λίγη από τη γέμιση, στρώνουμε επάνω ένα φύλλο, φροντίζοντας να μην περισσεύει (το διπλώνουμε όπου περισσεύει) και το βουτυρώνουμε.
Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο, βάζοντας φύλλο, βουτύρωμα, γέμιση, φύλλο, βουτύρωμα, γέμιση (ή ανά δύο φύλλα μαζί και μία στρώση φιστίκια) μέχρι να βάλουμε 8 φύλλα.

Στη συνέχεια, τοποθετούμε από πάνω τα υπόλοιπα 8 φύλλα που έχουν μείνει, βουτυρώνοντάς τα ανάμεσα και γυρίζοντας τα κάτω φύλλα προς το εσωτερικό του ταψιού.
Μ᾿ ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε σε παράλληλες και διαγώνιες λωρίδες φτιάχνοντας ρόμβους ή τριγωνικά κομμάτια.

Δεν σέρνουμε το μαχαίρι, για να μην τσαλακωθούν τα φύλλα και προσέχουμε να μην φτάνει το μαχαίρι μέχρι τον πάτο του ταψιού, αλλά να κόβει, περίπου μέχρι τη μέση.

Ακολούθως τα περιχύνουμε με το βούτυρο και τα ραντίζουμε με νερό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C, στις αντιστάσεις, στην προτελευταία σχάρα, για 1½ ώρα περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει το γλυκό.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βάζοντας σε μια κατσαρόλα τα υλικά και από την ώρα που θα πάρει βράσει, το βράζουμε για 5 λεπτά.

Μόλις ετοιμαστεί, το περιχύνουμε καυτό στον μπακλαβά, ρίχνοντάς το λίγο λίγο, προσεκτικά, για να πάει παντού.
Αφήνουμε μέχρι να απορροφήσει το γλυκό μας το σιρόπι.

Είναι σημαντικό να είναι τόσο ο μπακλαβάς όσο και το σιρόπι καυτά.

Αφήνουμε τον μπακλαβά να κρυώσει, χωρίς να τον σκεπάσουμε, για δύο ώρες περίπου. Προσπαθούμε να βάζουμε τα φύλλα μας και το βούτυρο πολύ απαλά για να μη τα πιέζουμε και να γίνει το γλυκό μας αφράτο.

Καλή απόλαυση!

 

 

https://www.govastileto.gr

TAGGED: ΄ΜΕΛΩΔΙΑ 88, ΛΑΜΙΑ, μπακλαβάς
Share this Article
Facebook TwitterEmail Print
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

-ΚΑΙΡΟΣ -
πρόγνωση καιρού από το k24.net
Ad imageAd image
Ad imageAd image
Ad imageAd image
Ad image
Ad image
Ad image

You Might Also Like

Συνταγές & Άλλα

Τα αντικαρκινικά, αντιδιαβητικά και αντιυπερτασικά οφέλη της μωβ πατάτας (εικόνες)

27 Μαΐου 2023
Συνταγές & Άλλα

Φυσικό αντιβιοτικό με σκόρδο, λεμόνι και μέλι….

27 Μαΐου 2023

H επιστήμη του λευκού t-shirt: Oλοκαίνουριοι τρόποι για να το φορέσεις

27 Μαΐου 2023
ΕΥ ΖΗΝ

15 πανέμορφα θαλάσσια είδη που ζουν στους υφάλους!

27 Μαΐου 2023

Find Us on Socials

© 2022 Melodia 88FM. All Rights Reserved. Developed & Hosted by 19CLOUDS

Removed from reading list

Undo
Go to mobile version

Live Chat
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?