Είναι σύνηθες μετά την κατανάλωση ενός γεύματος ή σνακ με μεγάλη περιεκτικότητα σε επεξεργασμένη ζάχαρη να παρατηρείται μια απότομη αυξομείωση στα επίπεδα ενέργειας.
Αυτό συμβαίνει γιατί η επεξεργασμένη ζάχαρη, όπως αυτή που βρίσκεται στα γλυκά ή στα έτοιμα γεύματα, ανεβάζει σε σύντομο χρονικό διάστημα τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος, χωρίς όμως η επίδραση αυτή να διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Για την αξιολόγηση της επίδρασης των τροφών στο σάκχαρο του αίματος χρησιμοποιείται παραδοσιακά ο λεγόμενος γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ), ο οποίος δείχνει πόσο γρήγορα η εκάστοτε τροφή αυξάνει τα επίπεδα του σακχάρου.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Διαβητολογική Ένωση, σε μια κλίμακα από το 0 έως το 100 χαμηλός θεωρείται ο γλυκαιμικός δείκτης 55 και κάτω, μέτριος ο γλυκαιμικός δείκτης 56-69 και υψηλός ο γλυκαιμικός δείκτης 70 και άνω.
Όσο χαμηλότερος ο γλυκαιμικός δείκτης τόσο μικρότερη η επίδραση μιας τροφής στο σάκχαρο του αίματος.
Οι τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη πρέπει λοιπόν να προτιμώνται έναντι όσων έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, καθώς εξασφαλίζουν σταθερή ροή ενέργειας, λιγότερες λιγούρες και μεγαλύτερη πνευματική διαύγεια.
Επίσης, οι τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη πρέπει να «πρωταγωνιστούν» στη διατροφή όσων έχουν διαγνωστεί με διαβήτηή προδιαβήτηώστε να επιτύχουν καλύτερο έλεγχο του σακχάρου τους σε καθημερινή βάση.
Πατώντας επάνω στις φωτογραφίες της παρακάτω gallery, μπορείτε να δείτε μια μεγάλη ποικιλία τροφών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που μπορείτε να καταναλώνετε άφοβα μέσα στην ημέρα.

1. Κουνουπίδι: ΓΔ 15 – Ανά μισό φλιτζάνι (μαγειρεμένο) δίνει 15 θερμίδες, 0 γρ. λιπαρά, 3 γρ. υδατάνθρακες, 1 γρ. φυτικές ίνες και 1 γρ. πρωτεΐνες

2. Καρύδια: ΓΔ ~20 – Ανά ¼ του φλιτζανιού δίνουν 160 θερμίδες, 16 γρ. λιπαρά, 3 γρ. υδατάνθρακες, 2 γρ. φυτικές ίνες και 4 γρ. πρωτεΐνες

3. Κεράσια: ΓΔ 22 – Ανά φλιτζάνι δίνουν 90 θερμίδες, 0 γρ. λιπαρά, 22 γρ. υδατάνθρακες, 3 γρ. φυτικές ίνες και 1 γρ. πρωτεΐνες

4. Μύρτιλα: ΓΔ 53 – Ανά φλιτζάνι δίνουν 80 θερμίδες, 0 γρ. λιπαρά, 19 γρ. υδατάνθρακες, 6 γρ. φυτικές ίνες και 0 γρ. πρωτεΐνες

5. Ρεβίθια: ΓΔ 53 – Ανά μισό φλιτζάνι δίνουν 120 θερμίδες, 1 γρ. λιπαρά, 20 γρ. υδατάνθρακες, 7 γρ. φυτικές ίνες και 7 γρ. πρωτεΐνες

6. Νιφάδες βρόμης: ΓΔ 55 – Ανά μισό φλιτζάνι δίνουν 150 θερμίδες, 3 γρ. λιπαρά, 27 γρ. υδατάνθρακες, 4 γρ. φυτικές ίνες και 5 γρ. πρωτεΐνες

7. Γλυκοπατάτα: ΓΔ 44 – Μία μέτρια γλυκοπατάτα δίνει 115 θερμίδες, 0,2 γρ. λιπαρά, 27 γρ. υδατάνθρακες, 4 γρ. φυτικές ίνες και 2 γρ. πρωτεΐνες

8. Μακαρόνια ολικής άλεσης: ΓΔ 48 – Ανά φλιτζάνι δίνουν 174 θερμίδες, 2 γρ. λιπαρά, 35 γρ. υδατάνθρακες, 4,6 γρ. φυτικές ίνες και 7 γρ. πρωτεΐνες

9. Χουρμάδες: ΓΔ 42 – Ανά ¼ του φλιτζανιού δίνουν 104 θερμίδες, 0,1 γρ. λιπαρά, 28 γρ. υδατάνθρακες, 2,9 γρ. φυτικές ίνες και 0,9 γρ. πρωτεΐνες

10. Γάλα σόγιας: ΓΔ 34 – Ανά φλιτζάνι δίνει 79 θερμίδες, 4 γρ. λιπαρά, 4 γρ. υδατάνθρακες, 1 γρ. φυτικές ίνες και 7 γρ. πρωτεΐνες

11. Φράουλες: ΓΔ 41 – Ανά φλιτζάνι δίνουν 49 θερμίδες, 0,5 γρ. λιπαρά, 12 γρ. υδατάνθρακες, 3 γρ. φυτικές ίνες και 1 γρ. πρωτεΐνες

12. Κάσιους: ΓΔ ~27 – Ανά μερίδα 30 γρ. δίνουν 157 θερμίδες, 12,4 γρ. λιπαρά, 8,5 γρ. υδατάνθρακες, 1 γρ. φυτικές ίνες και 5,2 γρ. πρωτεΐνες

13. Κολοκυθάκια: ΓΔ 15 – Ανά φλιτζάνι δίνουν 19 θερμίδες, 0,4 γρ. λιπαρά, 3,5 γρ. υδατάνθρακες, 1 γρ. φυτικές ίνες και 1,4 γρ. πρωτεΐνες

14. Σέλινο: ΓΔ 15 – Ανά φλιτζάνι δίνει 14 θερμίδες, 0,2 γρ. λιπαρά, 3 γρ. υδατάνθρακες, 1,6 γρ. φυτικές ίνες και 0,7 γρ. πρωτεΐνες

15. Κέιλ: ΓΔ 15 – Ανά φλιτζάνι (ωμό) δίνει 33 θερμίδες, 0 γρ. λιπαρά, 7 γρ. υδατάνθρακες, 1 γρ. φυτικές ίνες και 2 γρ. πρωτεΐνες

16. Φακές: ΓΔ 32 – Ανά μισό φλιτζάνι (βρασμένες) δίνουν 115 θερμίδες, 0,5 γρ. λιπαρά, 20 γρ. υδατάνθρακες, 8 γρ. φυτικές ίνες και 9 γρ. πρωτεΐνες

17. Μήλο: ΓΔ 36 – Ένα μέτριο μήλο δίνει 95 θερμίδες, 0 γρ. λιπαρά, 25 γρ. υδατάνθρακες, 4 γρ. φυτικές ίνες και 0 γρ. πρωτεΐνες

18. Καρότα: ΓΔ 39 – Ανά μισό φλιτζάνι (μαγειρεμένα) δίνουν 27 θερμίδες, 0 γρ. λιπαρά, 6 γρ. υδατάνθρακες, 2 γρ. φυτικές ίνες και 1 γρ. πρωτεΐνες

19. Κινόα: ΓΔ 53 – Ανά φλιτζάνι (μαγειρεμένη) δίνει 222 θερμίδες, 4 γρ. λιπαρά, 39 γρ. υδατάνθρακες, 5 γρ. φυτικές ίνες και 8 γρ. πρωτεΐνες

20. Αμύγδαλα: ΓΔ 15 – Ανά ¼ του φλιτζανιού δίνουν 164 θερμίδες, 14,4 γρ. λιπαρά, 5,6 γρ. υδατάνθρακες, 3,4 γρ. φυτικές ίνες και 6 γρ. πρωτεΐνες
Το βότανο που ρίχνει το σάκχαρο και διευκολύνει τον μεταβολισμό των υδατανθράκων

Συμβάλλει τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση του διαβήτη!
Ο διαβήτης εξελίσσεται σε «πανδημία» τις τελευταίες δεκαετίες, με τους πάσχοντες να υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 420 εκατομμύρια παγκοσμίως, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Ο διαβήτης, μια χρόνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από την αδυναμία του οργανισμού να ρυθμίσει τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές –κυρίως στο νευρικό σύστημα και στα αιμοφόρα αγγεία– αν δεν τεθεί υπό έλεγχο. Αναγνωρίζεται ως βασική αιτία της τύφλωσης, της νεφρικής ανεπάρκειας, του εμφράγματος, του εγκεφαλικού και του ακρωτηριασμού των κάτω άκρων και ο ΠΟΥ προβλέπει πως έως το 2030 θα αποτελεί την έβδομη κυριότερη αιτία θανάτου στον κόσμο.
Στο πλαίσιο της πρόληψης αλλά και της διαχείρισης του διαβήτη οι ειδικοί συνιστούν μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, τακτική σωματική άσκηση, τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής αλλά και στενή παρακολούθηση από τον θεράποντα ιατρό.
Σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Μπλάκμπερν, καθηγητή στο βρετανικό Πανεπιστήμιο του Λιντς, ιδιαίτερη αξία για όσους πάσχουν από διαβήτη αλλά και για όσους προσπαθούν να ρυθμίσουν το σάκχαρό τους έχουν φυσικές λύσεις όπως το αφέψημα χαμομηλιού.
Ο Μπλάκμπερν, ο οποίος μελετά εδώ και χρόνια τις ιδιότητες του χαμομηλιού, συνεργάστηκε με ομάδα επιστημόνων ώστε να εξετάσει την επίδρασή του στην πέψη και στον μεταβολισμό.
Οι σχετικές αναλύσεις υπέδειξαν πως τα ίδια συστατικά που δίνουν στο «ταπεινό» χαμομηλάκι το χρώμα του συμβάλλουν στην πέψη και την απορρόφηση των υδατανθράκων. Η επίδρασή του αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί για την καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος.
«Με απλά λόγια, η κατανάλωση αφεψήματος χαμομηλιού μπορεί να αποδειχτεί βοηθητική στον έλεγχο ή και στην πρόληψη του διαβήτη» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μπλάκμπερν.
Το χαμομήλι είναι ευρύτερα γνωστό για τη χαλαρωτική και καταπραϋντική του δράση, γι’ αυτό και θεωρείται ιδανικό ρόφημα πριν τον ύπνο. Πολλές από τις ποικιλίες του και ιδιαίτερα το άγριο (Matricaria chamomilla) είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στη ρύθμιση του σακχάρου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε πέρυσι στην επιθεώρηση Molecular Nutrition & Food Research.
Η θετική επίδραση του χαμομηλιού στον μεταβολισμό των υδατανθράκων και τα επίπεδα του σακχάρου αποδίδεται σε δύο χρωστικές (apigenin-7-O-glucoside, apigenin), οι οποίες δίνουν στο άνθος το ιδιαίτερο κίτρινο χρώμα του. Συνδυαστικά με δύο πολυφαινόλες του χαμομηλιού (Z & E−2-hydroxy-4-methoxycinnamic acid glucoside), οι δύο χρωστικές ρυθμίζουν την πέψη και την απορρόφηση των υδατανθράκων στον οργανισμό.
Πηγή: The Conversation– womenshealthmag.com