Μοιάζουν με κυπριακά πιττούθκια!

- 2 πατάτες βρασμένες
- 200 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 1 μέτριο κρεμμύδι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 2 αβγά
- 100 ml λευκό ξηρό κρασί
- 200 γρ. φρυγανιά
- λίγο κύμινο
- λίγο φρέσκο δυόσμο
- αλάτι
- πιπέρι
- ελαιόλαδο
Υλικά
- αυγά –
- κρεμμύδι –
- σκόρδο –
- πατάτα –
- κρασί –
- φρυγανιά (τριμμένη) –
- κύμινο –
- δυόσμος –
- αλάτι –
- πιπέρι –
- ελαιόλαδο –
Εκτέλεση
Αρχικά, καθαρίζουμε τις βρασμένες πατάτες από τη φλούδα τους, τις αλατοπιπερώνουμε, τις πασπαλίζουμε με λίγο κύμινο, προσθέτουμε και το ψιλοκομμένο δυόσμο και όλα τα υλικά τα πλάθουμε με τα χέρια μας να ομογενοποιηθούν μέσα σε ένα μπολ.
Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι. Μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το κιμά να σοταρισθεί καλά και να πάρει χρώμα. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το ρίχνουμε και αυτό στο τηγάνι να σοταρισθεί. Στη συνέχεια ρίχνουμε και το σκόρδο σε λεπτές ροδέλες, ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε λίγο κύμινο ακόμα. Έπειτα από 2 -3 λεπτάκια σβήνουμετα τα υλικά μας με το κρασί, ανακατεύουμε και μόλις εξατμισθούν οι αλκοόλες, κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά.
Παίρνουμε ένα άλλο τηγάνι και ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο για να τηγανίσουμε τα κεφτεδάκια. Μέχρι να ζεσταθεί αρχίζουμε να τα πλάθουμε. Παίρνουμε λίγο από το μείγμα με την πατάτα και το ανοίγουμε στα χέρια. Πριν ανοίξουμε το μείγμα της πατάτας στο χέρι μας, λαδώνουμε με λίγο ελαιόλαδο τη παλάμη μας, ώστε να γίνει όλη η διαδικασία πιο εύκολη. Το πατάμε να απλωθεί καλά και ομοιόμορφα. Στη μέση τοποθετούμε λίγη ποσότητα από το μείγμα του κιμά που έχουμε στο τηγάνι. Τώρα, πλάθουμε στο χέρι μας τα δύο μείγματα, έτσι ώστε ο κιμάς να μείνει στο κέντρο και εξωτερικά να τον περικλύει το μείγμα της πατάτας. Πλάθουμε όλα τα κεφτεδάκια μας με τον ίδιο τρόπο, τα περνάμε από τη φρυγανιά εξωτερικά και στη συνέχεια τα τηγανίζουμε στο τηγάνι με το ελαιόλαδο που ζεστάναμε.
Τέλος, αφού φτιάξουμε μερικά κεφτεδάκια, όπως αναφέραμε παραπάνω, σταματάμε και ρίχνουμε στο μείγμα της πατάτας τα αβγά, πλάθουμε ξανά τα υλικά και συνεχίζουμε ακριβώς την ίδια διαδικασία πριν να πλάσουμε τα υπόλοιπα κεφτεδάκια – μόνο που αυτά θα ξέρουμε ότι έχουν και αβγό. Αυτό το κάνουμε για να μπορούν να απολαύσουν τους κεφτέδες φίλοι με και άνευ χοληστερίνης ή φίλοι που τρων’ ή δεν τρων’ αβγό.
Τα αγιομυρωνιάτικα κεφτεδάκια είναι έτοιμα στο τηγάνι μόλις πάρουν ένα χρυσό χρώμα. Τα σερβίρουμε σε μια ωραία πιατέλα και καλή μας όρεξη!
ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΙΤΤΟΥΘΚΙΑ
Πιττούθκια και πατάτες αντιναχτές
Συνοδεία κυπριακής Ζιβανίας

για τα πιττούθκια:
- ½ κιλό κιμά (μοσχαρίσιο και χοιρινό ανάμικτο)
- ½ κιλό πατάτες τριμμένες
- 1 φέτα ψωμί (μουσκεμένη σε γάλα)
- 2 αυγά
- 1 ματσάκι μαïντανό
- 1 κρεμμύδι
- δυόσμο
- κανέλλα
- αλάτι
- πιπέρι
για τις αντιναχτές πατάτες:
- 1 κιλό πατάτες μικρές
- 2 κουτ. σούπας κόλιανδρο ξηρό κοπανισμένο
- ½ ποτήρι κόκκινο ξηρό κρασί
- ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
Υλικά
- χοιρινό –
- μοσχάρι –
- πατάτα –
- ψίχα ψωμιού –
- αυγά –
- γάλα –
- κρεμμύδι –
- μαϊντανός –
- δυόσμος –
- αλάτι –
- πιπέρι –
- κανέλλα –
- κόλιανδρος –
- κρασί –
- ελαιόλαδο –
Εκτέλεση
Τα πιττούθκια είναι παραδοσιακοί κυπριακοί κεφτέδες με πατάτα, κιμά και κανέλλα.
Ξεκινάμε στραγγίζοντας τις τριμμένες πατάτες για να μην βγάλουν πολύ νερό και γίνει ο κιμάς νερουλός και στραγγίζουμε τη φέτα ψωμιού από το γάλα. Τα βάζουμε σε μια μεγάλη μπασίνα μαζί με τον κιμά και ζυμώνουμε καλά. Έπειτα, προσθέτουμε το κρεμμύδι και τον μαϊντανό ψιλοκομμένα, τα αυγά και στη συνέχεια αλάτι, πιπέρι, κανέλλα και δυόσμο. Ζυμώνουμε, ζυμώνουμε, ζυμώνουμε και μόλις πιαστούν τα χέρια μας, πλάθουμε τη ζύμη σε μικρά κεφτεδάκια και τα τηγανίζουμε σε άφθονο λάδι, αφού τα περάσουμε από λίγο αλεύρι για να μη μας κολλήσουν.
Οι πατάτες οι αντιναχτές γίνονται στο τηγάνι με τη φλούδα τους. Γι’ αυτό τις πλένουμε καλά-καλά, τις στραγγίζουμε και αφού τις δώσουμε μια, να σπάσουν ελαφρώς με μια πέτρα ή ένα σφυρί ή ένα γουδοχέρι (ό,τι βαρύ και ολίγον φονικό βρίσκεται στην κουζίνα μας καλό είναι), τις ρίχνουμε σε ένα τηγάνι με μπόλικο καυτό ελαιόλαδο και τις αφήνουμε να τηγανισθούν.
Όταν είναι έτοιμες, τις βάζουμε σε μια ρηχή κατσαρόλα, βάζουμε μέσα λίγο από το λάδι που τις τηγανίσαμε, κόλιανδρο, αλάτι και τις σβήνουμε με το κρασί. Κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας και τις αφήνουμε για 5 λεπτά να μαλακώσουν και να αρωματισθούν, ενώ κατά διαστήματα κουνάμε πάνω-κάτω (αντινάσσουμε σαν να λέμε) την κατσαρόλα.
Σερβίρουμε τα πιττούθκια με τις πατάτες, αλατοπιπερώνουμε και απολαμβάνουμε το ωραίο πιάτο μας με ένα ποτηράκι ζιβανία, που είναι ένα παραδοσιακό κυπριακό απόσταγμα από κρασί, κάτι σαν το δικό μας τσίπουρο.
Καλή μας όρεξη!
.toarkoudi.gr