Διαδοχικά κύματα: αυτό είναι το χειρότερο σενάριο σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς η είσοδος της υποπαραλλαγής ΧΒΒ.1.5 (γνωστή και ως «Κράκεν») στη χώρα μας αναμένεται να παρατείνει την πίεση στο ΕΣΥ.
Υπό τις εξελίξεις αυτές εντείνονται οι επιστημονικές φωνές που ζητούν από τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας, ενώ παράλληλα απευθύνουν έκκληση στα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν έστω και στο «παρά πέντε».
Την ίδια ώρα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) – σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ – έχει ξεκινήσει ένα «μπαράζ» ενημέρωσης στους γιατρούς της κοινότητας σχετικά με τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα αλλά και την ανάγκη ευρείας χρήσης των διαθέσιμων όπλων που έχουν στη «φαρέτρα» τους, δηλαδή εμβολίων και αντι-ιικών φαρμάκων, αναγνωρίζοντας τον καίριο ρόλο της πρωτοβάθμιας φροντίδας σε περιόδους εξάρσεων.
Ενδεικτική ήταν η ανακοίνωση του ΙΣΑ την περασμένη Παρασκευή, με συστάσεις για την αντιμετώπιση των ιογενών λοιμώξεων. Αναλυτικότερα, τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής του Συλλόγου και της Περιφέρειας Αττικής καθηγητές Γιώργος Χρούσος, Γιώργος Σαρόγλου και Κυριακή Κανελλοπούλου προτείνουν την ανάγκη εκστρατείας για την αξιοποίηση των διαθέσιμων εμβολίων (έναντι της COVID-19 αλλά και της γρίπης), τη χορήγηση από τους γιατρούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης αντι-ιικών φαρμάκων στην κοινότητα αλλά και τη χρήση μάσκας προστασίας.
Αναφορικά δε με τη μάσκα, υπογραμμίζουν πως η χρήση της κρίνεται αναγκαία: α) Στους χώρους υπηρεσιών υγείας. β) Σε εσωτερικούς χώρους με συνάθροιση πολλών ατόμων. γ) Από όλα τα ανοσοκατασταλμένα άτομα σύμφωνα με την οδηγία του προσωπικού τους γιατρού.