Ο κορονοϊός και τα νέα μέτρα πρόληψης φέρνουν αλλαγές στην καθημερινότητα των Ελλήνων, γι’αυτό και είναι χρήσιμο να προετοιμαστούμε κατάλληλα για το ενδεχόμενο πολυήμερης παραμονής στο σπίτι. Καθώς τα σχολεία αλλά και πολλές εταιρίες έχουν ήδη κλείσει προληπτικά, ενήλικες και παιδιά θα πρέπει να μείνουν στο σπίτι για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, με το ενδεχόμενο παράτασης ακόμη ανοιχτό.
Κορονοϊός: αγορές για καραντίνα 14 ημερών
Είναι σημαντικό να είστε εφοδιασμένοι κατάλληλα με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, ιδιαίτερα στην περίπτωση που έχετε προσβληθεί από τον κορονοϊό, ή ανήκετε σε ομάδα ευπαθών ομάδων που πρέπει να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.
Δείτε λοιπόν μερικές χρήσιμες συμβουλές για αγορές που πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που χρειαστεί να μείνετε σπίτι για περισσότερο από δύo εβδομάδες.
Προϊόντα μακράς διαρκείας
Ρύζι, μακαρόνια, όσπρια, διάφορες κονσέρβες και κατεψυγμένα προϊόντα είναι ιδανικά για να προετοιμάζετε εύκολα, γρήγορα και νόστιμα γεύματα, χωρίς να έχετε το άγχος ότι πρέπει να τα καταναλώσετε γρήγορα για να μην χαλάσουν. Ιδανική ποσότητα είναι αυτή που καλύπτει τις ανάγκες δύο εβδομάδων και μόνο. Δεν χρειάζεται να κάνετε σπατάλες και να αγοράσετε τρόφιμα τα οποία δεν θα καταναλώσετε και ενδεχομένως να λείψουν από κάποιον άλλον που τα χρειάζεται.
Καφές, τσάι και ζάχαρη
Ο καφές, αγαπημένη συνήθεια των περισσότερων από εμάς, δεν χρειάζεται να λείψει από την καθημερινότητά σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ικανοποιητικό απόθεμα σε καφέ και ζάχαρη και μην ξεχνάτε σε περιπτώσεις κρυολογημάτων είναι απαραίτητα τα ροφήματα από βότανα και τσάι.
Σνακ
Η παραμονή σας στο σπίτι για πολλές μέρες σημαίνει ότι θα χρειαστείτε ενέργεια! Εκτός από τρόφιμα, καλό είναι να έχετε στα ντουλάπια και το ψυγείο θρεπτικά σνακ. Μεταξύ αυτών είναι οι ξηροί καρποί, μπάρες δημητριακών, αλλαντικά, τυρί, φρούτα και συσκευασμένους χυμούς φρούτων. Αυτά θα σας παρέχουν υδατάνθρακες και θρεπτικά συστατικά για ενέργεια. Σε κάθε περίπτωση προτιμήστε σνακ με ελάχιστη ζάχαρη και λίγα συντηρητικά.
Κέικ γεμιστό με μαρμελάδα
Υλικά
Για τα ψίχουλα:
- 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/3 φλιτζ. καστανή ζάχαρη
- 1 πρέζα αλάτι
- 6 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
Για το κέικ:
- 3/4 φλιτζ. βούτυρο
- 2 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
- 3/4 φλιτζ. ζάχαρη
- 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 2/3 φλιτζ. γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
- 5-6 κ.σ. μαρμελάδα ανανάς και μάνγκο
Εκτέλεση
-
Σε μπολ αναμειγνύουμε αλεύρι, καστανή ζάχαρη και λιωμένο βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα ψιχουλιαστό μείγμα.
-
Αναμειγνύουμε αλεύρι για όλες τις χρήσεις με μπέικιν πάουντερ.
-
Σε ξεχωριστό μπολ αναμειγνύουμε βούτυρο και ζάχαρη. Τα χτυπάμε καλά με το μίξερ χειρός, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να αφρατέψει το βούτυρο.
-
Στη συνέχεια προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, χτυπώντας στο ενδιάμεσο. Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε το μείγμα αλεύρι και μπέικιν πάουντερ σε δόσεις. Χτυπάμε με το μίξερ μετά από κάθε προσθήκη, ώστε να απορροφηθεί το αλεύρι πριν περάσουμε στην επόμενη δόση. Πρέπει το μείγμα για κέικ να είναι αφράτο και βελούδινο.
-
Όταν είναι έτοιμο, το μεταφέρουμε σε τετράγωνο ταψάκι που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. Το ισιώνουμε με τη μαρίζ. Τοποθετούμε από πάνω κουταλιά κουταλιά τη μαρμελάδα στην επιφάνεια του μείγματος. Κατόπιν την απλώνουμε απαλά με το κουτάλι, μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη στρώση μαρμελάδας. Πασπαλίζουμε με το ψιχουλιαστό μείγμα που ετοιμάσαμε στην αρχή της συνταγής.
-
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για 50 λεπτά. Όταν ροδίσει καλά και καραμελώσει η μαρμελάδα, το κέικ είναι έτοιμο. Το βγάζουμε από το ταψί και αφαιρούμε τη λαδόκολλα πριν το κόψουμε σε κομμάτια.
ΠΗΓΗ:mamapeinao.gr