Ιατρικά Νέα

Κορωνοϊός – Ανοσία: Το πιο αποτελεσματικό εμβόλιο είναι κάτω από τη μύτη μας

Πώς θα μπορούσε η μάσκα να εξασφαλίσει την ανοσία ή έστω να μειώσει τον κίνδυνο βαριάς νόσησης σε περίπτωση μόλυνσης με τον νέο κορωνοϊό; Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας εξηγούν την ιδιαίτερη ερευνητική τους υπόθεση η οποία όμως δεν διέφυγε αυστηρής κριτικής…

Μια ενδιαφέρουσα υπόθεση σε σχέση με τη χρήση μάσκας ανέλυσαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια σε δημοσίευσή τους στο New England Journal of Medicine.

Η μάσκα, ισχυρίζονται, τόσο η ιατρική όσο και η υφασμάτινη που χρησιμοποιούν επί το πλείστον οι πολίτες, θα μπορούσε, χάρη στην ατελή προστασία που προσφέρει, να εξασφαλίσει μια μορφή ανοσίας δίκην εμβολίου, επιτρέποντας μικρές ποσότητες του ιού να εισχωρήσουν στον οργανισμό.

Όπως διευκρίνισαν, αυτού του είδους ο «δαμαλισμός» με τον νέο κορωνοϊό είναι δύσκολο να αποδειχθεί πειραματικά, καθώς θα απαιτούσε την άμεση έκθεση ανθρώπων στον ιό, ωστόσο η υπόθεση βασίζεται σε στατιστικά στοιχεία σχετικά με τους συγκριτικά λιγότερους ανθρώπους που νοσούν ή πεθαίνουν από COVID-19 στην Ανατολική Ασία, όπου η χρήση μάσκας έχει υιοθετηθεί ως μέτρο αρκετό καιρό πριν την πανδημία.

Ανοσοποίηση στον SARS-CoV-2

Κατά την πρώτη απόπειρα θεραπείας της ευλογίας με υγρό από τις φλύκταινες ασθενών ή με τα εξασθενημένα τμήματα ιού στα σύγχρονα εμβόλια, έτσι και με τον κορωνοϊό SARS-CoV-2οι επιστήμονες πιστεύουν πως με την έκθεση σε χαμηλά ιικά φορτία το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να αποκτήσει κάποιου είδους ανοσία.

Η λοιμωξιολόγος Monica Gandhi, εξήγησε την υπόθεση κάνοντας αναφορά στους ασυμπτωματικούς ασθενείς και τη δυνατότητά τους να πολλαπλασιάσουν τα ποσοστά ασυμπτωματικών στον πληθυσμό μεταδίδοντας τον ιό μέσω της μάσκας.

Βέβαια, οι Αμερικανοί ερευνητές παραδέχονται ότι η θεωρία τους πατά σε δύο υποθέσεις για την Covid-19 που δεν έχουν ακόμη αποδειχθεί: αφενός ότι η μόλυνση με μικρότερες δόσεις του ιού οδηγεί σε λιγότερο σοβαρή ασθένεια και ότι οι ασθενείς με ήπια συμπτώματα ή οι ασυμπτωματικοίέχουν κάποιου είδους μακράς διάρκειας προστασία.

Επιπλέον, στηρίζονται στην εκτίμηση της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Ομάδας Έκτακτου Ανάγκης (SAGE) του Ηνωμένου Βασιλείου ότι το ιικό φορτίο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο πόσο βαριά θα νοσήσει κανείς, η οποία εξηγεί γιατί τόσοι πολλοί εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη που ήρθαν σε πιο άμεση επαφή με ασθενείς με Covid-19 νόσησαν βαριά ή πέθαναν.

Στην πρόσφατη δημοσίευση, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια εξηγούν ότι η μαζική χρήση μάσκας έχει μειώσει σημαντικά το μέγεθος του ιικού φορτίου με το οποίο μολύνεται ο μέσος άνθρωπος, κάτι που φαίνεται σε ανάλυση του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ σχετικά με την μείωση στο ένα τρίτο των θανάτων από τη νόσο του νέου κορωνοϊού. Εντούτοις, η παραπάνω θεωρία αγνοεί τη συνεχώς προστιθέμενη γνώση και την εξέλιξη στις θεραπείες που εφαρμόζονται στους ασθενείς.

Κριτική στην πρόσφατη θεωρία

Η υπόθεση των Αμερικανών ερευνητών δεν διέφυγε την κριτική, η οποία εν πολλοίς απορρίφθηκε ως δυνάμει επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία, στο ενδεχόμενο εφησυχασμού του κόσμου απέναντι στην πανδημία.

Η Saskia Popescu, λοιμωξιολόγος από την Αριζόνα που δεν συμμετείχε στη δημοσίευση, σχολίασε στους New York Times ότι πρόκειται για ένα συλλογιστικό άλμα δίχως τεκμηρίωση, επισημαίνοντας ξανά την ανάγκη τήρησης των επίσημων υγειονομικών οδηγιών για χρήση μάσκας, αποφυγή συνωστισμών, κοινωνική απόσταση και καλή υγιεινή χεριών.

Πανδημία: Πέντε top tips για να θωρακίσουμε την υγεία μας αυτό τον χειμώνα

Πανδημία: Πέντε top tips για να θωρακίσουμε την υγεία μας αυτό τον χειμώνα

Για τον δύσκολο χειμώνα που μας περιμένει λόγω πανδημίας, επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ δίνουν βασικές συμβουλές για να προφυλάξουμε την υγεία μας από τις επικείμενες απειλές

Η επικείμενη έλευση του χειμώνα δίνει το έναυσμα, όπως κάθε χρόνο, για την αναζήτηση τρόπου ώστε να κυλήσει η εποχή «αναίμακτα» κατά το δυνατόν και με την καλύτερη υγεία.

Με τα κοινά κρυολογήματα και τις ιώσεις στην ετήσια χειμερινή ατζέντα, αλλά και έναν νέο κορωνοϊό για τον οποίο το εμβόλιο ακόμα αναμένεται, ο Δρ Michael Starnbach, Καθηγητής από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, μοιράζεται πέντε βασικά tips για να θωρακίσουμε την υγεία μας τον χειμώνα και ιδίως στις ημέρες της πανδημίας.

1. Πλύσιμο χεριών

Η καλή υγιεινή των χεριών και η τήρηση του σωστού τρόπου πλύσης τους είναι βασικά μέτρα προφύλαξης. Χρησιμοποιείστε απλό σαπούνι και νερό ή εναλλακτικά κάποιο αντισηπτικό με βάση το οινόπνευμα εφόσον τα πρώτα δεν είναι διαθέσιμα. Τα χέρια μπορούν να μεταφέρουν τα μικρόβια που βρίσκονται σε μολυσμένες επιφάνειες στα μάτια, τη μύτη ή το στόμα.

Επιπλέον, οι οδηγίες από τους επίσημους φορείς υγείας όπως η χρήση μάσκας ή η αποφυγή συνωστισμού σε κλειστούς ειδικά χώρους, θα πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα.

2. Σωστή διατροφή και άσκηση

Στόχος είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Φροντίστε η διατροφή σας να είναι πλούσια σε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά όπως φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης. Μην παραλείπετε την τακτική άσκηση και τον επαρκή ύπνο.

3. Ιατρική παρακολούθηση

Εν μέσω πανδημίας, αυξάνονται οι ασθενείς που, φοβούμενοι την πιθανή τους έκθεση στον ιό, αποφεύγουν τον τακτικό ιατρικό έλεγχο ή αναβάλλουν τα ραντεβού με τον θεράποντα ιατρό τους, με τα αποτέλεσμα ο κίνδυνος για την υγεία τους να είναι υψηλότερος.

Όπως επισημαίνει ο Δρ Starnbach, τα γραφεία των ιατρών είναι κατάλληλα εξοπλισμένα και μπορούν να δεχθούν ασθενείς τακτικά και συντονισμένα. Είτε με δια ζώσης εξέταση είτε μέσω των μεθόδων της τηλεϊατρικής, ο προληπτικός έλεγχος αποτελεί το κλειδί για τη διατήρηση της γενικής υγείας και την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων νωρίς, όταν η θεραπεία είναι δυνατή πιο εύκολη.

4. Εμβολιασμός

Ο εμβολιασμός αποτελεί έναν επιστημονικά ελεγμένο και σίγουρο τρόπο θωράκισης του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι ιών και άλλον επιβλαβών παραγόντων. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος δεν πρέπει να παραβλεφθεί ο αντιγριπικός εμβολιασμός. Οι ενήλικες δεν πρέπει επίσης να αμελούν την ανανέωση του αντιτετανικού τους εμβολίου, το οποίο πρέπει να γίνεται κάθε δέκα χρόνια, ενώ ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών ενδεχομένως πρέπει να κάνουν και το εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο.

5. Προσοχή στα παραπλανητικά και ψευδοϊατρικά προϊόντα

Με αφορμή την τρέχουσα κατάσταση, την εμφάνισή τους στην αγορά έχουν κάνει σειρά προϊόντων που ισχυρίζονται πως μπορούν να εξουδετερώσουν τα μικρόβια, συμπεριλαμβανομένων αυτοκαθαριζόμενων επιφανειών, συσκευών υπεριώδους ακτινοβολίας ή ακόμη και σκευασμάτων για λήψη δια στόματος. Ωστόσο, παρά την επιστημονική βάση κάποιων από αυτά, υπάρχει συχνά μεγάλο χάσμα μεταξύ της επιστημονικής και καθημερινής χρήσης. Για παράδειγμα, ένα προϊόν με αυτοκαθαριζόμενη επιφάνεια που χρησιμοποιεί κρυστάλλους για να εξοντώσει τα μικρόβια μπορεί πράγματι να λειτουργεί σε συνθήκες εργαστηρίου, δεν είναι βέβαιο πως θα συμβεί και στην πραγματική καθημερινή ζωή.

Ο καλύτερος τρόπος για ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από μικρόβια είναι να καθαρίζετε τις επιφάνειες και να τις απολυμαίνετε. Αρκούν ένα πανί και προϊόντα γενικού καθαρισμού.

https://ygeiamou.gr

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close