Συνταγές & Άλλα

Κοτόπουλο φούρνου με ρύζι και φέτα-και-η πανεύκολη κερασόπιτα των Γάλλων

Η βορειοελλαδίτικη μαγειρική έχει φουρνιστά πιάτα με ρύζι που εμφανίζονται συχνά ως τοπικές σπεσιαλιτέ, καθώς σε ελάχιστα άλλα μέρη της Ελλάδας το ρύζι ψήνεται στο φούρνο
Μπορείτε να σερβίρετε μαζί του κάτι εξίσου πολύχρωμο, όπως μια σαλάτα από ψητές πιπεριές Φλωρίνης ή μια δροσερή ντοματοσαλάτα.

Για 4-6 μερίδες

Υλικά
1 μέτριο κοτόπουλο, 1-1 ½ κιλό, με τα εντόσθια
6 φλιτζ. νερό
Αλάτι
1 φλιτζ. βούτυρο (250-300 γρ. περίπου)
2 φλιτζ. κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 ½ φλιτζ. μακρύκοκκο ρύζι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 φλιτζ. φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
500 γρ. φέτα θρυμματισμένη
2 κ.γ. ρίγανη ξερή

Εκτέλεση
Αφαιρούμε τα εντόσθια από το κοτόπουλο, κόβουμε το λαιμό, τα ξεπλένουμε όλα και τα στεγνώνουμε. Αφήνουμε το κοτόπουλο στην άκρη. Βάζουμε τα εντόσθια και το λαιμό να βράσουν
σε μια μεγάλη κατσαρόλα με ελαφρά αλατισμένο νερό. Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε
τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, και τα αφήνουμε να βράσουν για 45 λεπτά, ξαφρίζοντας την
επιφάνεια. Τα βγάζουμε από τη φωτιά και σουρώνουμε. Πετάμε τα εντόσθια και κρατάμε το
ζωμό. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
Ζεσταίνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά 3 κουταλιές βούτυρο σε μεγάλο βαρύ τηγάνι και
μαγειρεύουμε τα κρεμμύδια ανακατεύοντας μέχρι να μαραθούν. Στο μεταξύ, ξεπλένουμε το
ρύζι με κρύο νερό και το σουρώνουμε. Όταν τα κρεμμύδια μαλακώσουν, προσθέτουμε το ρύζι
στο τηγάνι και το μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας για περίπου 5 λεπτά. Καρυκεύουμε με αλάτι
και πιπέρι. Προσθέτουμε το μαϊντανό και ανακατεύουμε άλλο 1 λεπτό. Το κατεβάζουμε από τη
φωτιά. Ανακατεύουμε το ζεστό μείγμα ρυζιού με τη μισή φέτα.
Αναμειγνύουμε την υπόλοιπη φέτα με 1 κουταλιά ρίγανη και λίγο μαύρο πιπέρι. Γεμίζουμε το κοτόπουλο με αυτή τη γέμιση και το κλείνουμε με μερικές οδοντογλυφίδες. Τοποθετούμε το κοτόπουλο σε μια σχάρα μέσα σε ένα μεγάλο ταψί. Καρυκεύουμε το κοτόπουλο με αλάτι,
μαύρο πιπέρι, και την υπόλοιπη ρίγανη. Απλώνουμε το μείγμα ρυζιού ομοιόμορφα στο ταψί.
Ρίχνουμε μέσα 4 φλιτζάνια από το ζωμό. Απλώνουμε κομματάκια βουτύρου στο ρύζι και στο
κοτόπουλο, και ψήνουμε στο φούρνο μέχρι το κοτόπουλο να ροδίσει και το ρύζι να μαλακώσει, περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά. Ενώ ψήνεται, προσθέτουμε κι άλλο ζωμό, αν χρειάζεται, ώστενα μην ξεραθεί το ρύζι. Σερβίρουμε ζεστό.
Για το μυρωδάτο αυτό έδεσμα επιλέξτε ένα λευκό κρασί

Clafoutis: η πανεύκολη κερασόπιτα των Γάλλων

Clafoutis: η πανεύκολη κερασόπιτα των Γάλλων

FOOD STORIES | Αν διαθέτεις το εργαλείο που αφαιρεί τα κουκούτσια των κερασιών σ’ ένα 10λεπτο έχεις ρίξει την πίτα στο φούρνο.

Είναι ένα ζουμερό κερασένιο γλύκισμα, που κατάγεται από τη γαλλική Λιμουζίν, κατέκτησε όλη τη Γαλλία μέσα στο 19ο αιώνα και στη συνέχεια αγαπήθηκε απ’ όλο τον κόσμο. Οι παλιές νοικοκυρές της γαλλικής επαρχίας δεν αφαιρούσαν τα κουκούτσια απ’ τα κεράσια, όχι μόνο για λόγους οικονομίας χρόνου και απλούστευσης της διαδικασίας παρασκευής, αλλά και γιατί μέρος της αμυγδαλίνης των κουκουτσιών απελευθερωνόταν με το ψήσιμο στην υπόλοιπη ζύμη, δίνοντάς της ένα πολύ ιδιαίτερο και φίνο αρωματικό αποτέλεσμα. Ωστόσο καθώς φαντάζει αρκετά ενοχλητικό την ώρα που πας να απολαύσεις μια λαχταριστή κουταλιά κερασόπιτας, να …σκοντάφτεις πάνω σε κουκούτσια, σήμερα οι περισσότεροι προτιμούν να φτιάχνουν το clafoutis με καθαρισμένα φρούτα.

Θα χρειαστείτε:

600 γρ. κεράσια, καθαρισμένα,

2 κουταλιές της σούπας λιωμένο βούτυρο,

4 αυγά,

1 φλιτζάνι γάλα,

3/4 φλιτζανιού αλεύρι,

1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι,

1/2 φλιτζάνι ζάχαρη,

1/2 κουταλάκι υγρό εκχύλισμα αμυγδάλου και 1/2 κουταλάκι υγρό εκχύλισμα βανίλιας

(στην αγορά υπάρχει και έτοιμο μείγμα των δύο εκχυλισμάτων),

ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα της κερασόπιτας

Τι κάνετε: Απλώνετε τα κεράσια σε πυρέξ καλά αλειμμένο με βούτυρο και πασπαλίζετε με λίγη ζάχαρη. Ανακατεύετε όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί σε ένα άνετο μπολ, μέχρι να αποκτήσετε ένα ομοιογενές μείγμα.

Περιχύνετε το μείγμα πάνω από τα κεράσια.

Ψήνετε την κερασόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C για 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Βγάζετε απ’ το φούρνο, πασπαλίζετε με άχνη και τη σερβίρετε χλιαρή με μια μπάλα δροσερό παγωτό.

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close