ΔΙΑΦΟΡΑ

Κουνούπια: Πώς «μυρίζουν» τον ιδρώτα μας (και πώς να τα σταματήσετε)

Mosquito Close up Sucking blood
Τα θηλυκά κουνούπια είναι γνωστό ότι βασίζονται σε μια σειρά αισθητηριακών πληροφοριών για να εντοπίσουν ανθρώπους και να τους τσιμπήσουν.

Τα κουνούπια ανιχνεύουν το διοξείδιο του άνθρακα στον αέρα, την οσμή του σώματος, τη θερμότητα, την υγρασία, ενώ φυσικά μας διακρίνουν και οπτικά.

Ομάδα ερευνητών, με σχετική τους δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Current Biology, υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν το πώς τα κουνούπια ανιχνεύουν όξινα πτητικά συστατικά, που βρίσκονται στον ανθρώπινο ιδρώτα.

Τι… όσφρηση έχουν τα κουνούπια

Το κλειδί είναι ένας οσφρητικός πυρήνας, που βρίσκεται στις κεραίες των κουνουπιών και είναι γνωστός ως Ir8a. Τα κουνούπια, που δεν είχαν λειτουργική έκδοση του γονιδίου Ir8a, διαπιστώθηκε πως προσελκύονταν πολύ λιγότερο στους ανθρώπους. Τα ευρήματα ενδεχομένως υποδεικνύουν νέες προσεγγίσεις για τον σχεδιασμό βελτιωμένων απωθητικών για κουνούπια.

“Η παύση της λειτουργίας του Ir8a αφαιρεί περίπου το 50% της δραστηριότητας αναζήτησης ξενιστή. Αν βρούμε οσμές που θα ‘ξεγελούν’ τους υποδοχείς Ir8a τότε μπορεί να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα των σημερινών απωθητικών για κουνούπια. Με αυτόν τον τρόπο, η ανακάλυψή μας μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να πάψουν στο μέλλον να αποτελούν πιθανούς ξενιστές για τα κουνούπια”, λέει ο επικεφαλής ερευνητής, Matthew DeGennaro.

Ταυτόχρονα, η “χειραγώγηση” του Ir8a των κουνουπιών θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για το σχεδιασμό ουσιών που θα τα προσελκύει σε περιοχές μακριά από ανθρώπους και σε παγίδες.

Πώς έγινε η έρευνα

Ο DeGennaro και οι συνεργάτες χρησιμοποίησαν το σύστημα επεξεργασίας γονιδίων CRISPR/Cas9 για να χειραγωγήσουν τους υποδοχείς Ir8a σε κουνούπια της οικογένειας Aedes aegypti. Στην συνέχεια, εξέτασαν το πόσο αυτό το γονίδιο στην όσφρηση επηρέαζε την ανίχνευση της ανθρώπινης οσμής από τα κουνούπια και τη γενετική του αλληλεπίδραση με άλλους οσφρητικούς υποδοχείς.

Οι μελέτες έδειξαν ότι τα κουνούπια που είχαν υποστεί μετάλλαξη στο γονίδιο Ir8a δεν προσελκύονταν από το γαλακτικό οξύ και δεν μπορούσαν να ανιχνεύσουν άλλα όξινα πτητικά συστατικά της ανθρώπινης οσμής. Ωστόσο, δεν επηρεάστηκε η ικανότητα των κουνουπιών αυτών να εντοπίσουν πηγές θερμότητας, ή διοξειδίου του άνθρακα.

Σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση ασθενειών που μεταδίδονται από τα κουνούπια

Ο DeGennaro αναφέρει ότι ο απώτερος στόχος εκείνου και της ερευνητικής του ομάδας είναι να αναπτύξουν ένα “άρωμα” που θα προστατεύει τους ανθρώπους από τα τσιμπήματα των κουνουπιών και αυτή η νέα μελέτη είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

“Η μετάδοση ασθενειών όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου, ο δάγκειος πυρετός, ο ιός Zika και η ελονοσία μπορούν να εμποδιστούν, εάν σταματήσουμε τα κουνούπια από το να μας τσιμπάνε. Για να βρούμε νέες λύσεις, πρέπει να επικεντρωθούμε στην κατανόηση της μοριακής βάσης της συμπεριφοράς κουνουπιών”, είπε ο ίδιος.

Κουνούπια: Φυσικά υλικά που έχετε ήδη στο σπίτι για να τα κρατήσετε μακριά

κουνούπια

Τα κουνούπια είναι ένας από τους πιο κουραστικούς “μπελάδες”, αφού μας τσιμπάνε και δεν μας αφήνουν να κοιμηθούμε άνετα.

Ενώ οι περισσότεροι από εμάς στρεφόμαστε σε χημικά εντομοκτόνα για να σκοτώσουμε τα κουνούπια, οι εν λόγω χημικοί παράγοντες είναι γνωστό ότι προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις σε πολλούς ανθρώπους και είναι απλά επιβλαβείς για τους άλλους.

Αν θέλετε να “θωρακίσετε” το σπίτι σας, δοκιμάστε τις ακόλουθες, πιο φυσικές, λύσεις:

Συνδυασμός: Έλαιο από ευκάλυπτο και έλαιο λεμονιού

Το συνιστά το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ως ένα πολύ καλό εντομοαπωθητικό. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό απέναντι στα κουνούπια. Ο λόγος είναι το ενεργό συστατικό κινεόλη, το οποίο έχει αντισηπτικές και εντομοαπωθητικές ιδιότητες όταν εφαρμόζονται στο δέρμα. Το καλύτερο είναι ότι αυτό το μείγμα δεν έχει καμία αρνητική συνέπεια όπως τα χημικά εντομοαπωθητικά. Για να χρησιμοποιήσετε αυτό το μείγμα, ανακατέψτε έλαιο λεμονιού και έλαιο ευκαλύπτου σε ίσες αναλογίες και απλώστε το στο σώμα σας.

Σκόρδο

Η ισχυρή και έντονη οσμή του σκόρδου είναι γνωστή για την πρόληψη από τσιμπήματα κουνουπιών, ενώ τα αποτρέπει ακόμη και από το να εισέλθουν στο σπίτι σας. Για να χρησιμοποιήσετε αυτό το “φάρμακο”, απλά λιώστε μερικές σκελίδες, βράστε τις σε νερό και χρησιμοποιήστε το διάλυμα για να ψεκάσετε γύρω από το δωμάτιο που θέλετε να κρατήσετε τα κουνούπια μακριά. Αν είστε πολύ… τολμηροί, μπορείτε να το ψεκάσετε ακόμα απευθείας επάνω στο σώμα σας.

Έλαιο μέντας

Σύμφωνα με έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Bioresource Technology, το έλαιο και το εκχύλισμα μέντας είναι αποτελεσματικά εντομοαπωθητικά. Εκτός από την απευθείας εφαρμογή στο δέρμα σας, μπορείτε να αναμίξετε το έλαιο μέντας με στοματικό διάλυμα και να το ψεκάσετε στον χώρο που θέλετε να προστατεύσετε από τα κουνούπια.

Κουνούπια: Αυτό είναι το φυτό που τα απωθεί – Δείτε τι κάνει

κουνούπια

Αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν να εντοπίσουν εκείνες τις χημικές ουσίες που είναι υπεύθυνες για την ιδιότητα του φυτού που βλέπετε στην φωτογραφία να απωθεί πολύ αποτελεσματικά τα κουνούπια.

Πρόκειται για το πολύ κοινό Sweetgrass, ένα φυτό που απωθεί, όχι μόνο τα κουνούπια, αλλά παραδοσιακά χρησιμοποιείται από κάποιους ιθαγενείς Αμερικανούς για να κρατάει μακρυά κάθε είδους έντομο.

Σε εργαστηριακές δοκιμές, δύο χημικές ενώσεις στο Sweetgrass οδήγησαν τα κουνούπια μακριά από ένα… δελεαστικότατο για εκείνα δείγμα αίματος, ακριβώς όπως θα έκανε και ένα χημικό αντικουνουπικό από εκείνα που είναι διαθέσιμα στην αγορά. Η διαφορά βέβαια, έγκειται στο ότι το φυτό είναι κάτι απόλυτα φυσικό, ενώ τα χημικά εντομοαπωθητικά μπορεί να είναι επιβλαβή σε πολλές περιπτώσεις για την υγεία σας.

Το βασικό συστατικό που έχει αυτό το φυτό είναι η κουμαρίνη (coumarin), σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, δρ Charles Cantrell. Το δεύτερο βασικό συστατικό που εντόπισαν οι ερευνητές ήταν η φυτόλη (phytol), ένα κοινό συστατικό σε αιθέρια έλαια από φυτά.

Η ομάδα του δρ Cantrell απομόνωσε αυτά τα χημικά με την διέλευση ατμού μέσα από τα φύλλα του, κάτι που οδήγησε στο διαχωρισμό των ελαιωδών και πτητικών του ενώσεων. Στη συνέχεια επεξεργάστηκαν αυτές τις ενώσεις, τις “καθάρισα” και τις διαχώρισαν σε 12 επιμέρους κατηγορίες. Αυτά τα 12 δείγματα δοκιμάστηκαν στα κουνούπια για να προσδιοριστούν εκείνες που τα απωθούσαν περισσότερο. Η κουμαρίνη και η φυτόλη ξεχώρισαν σε αυτό τον τομέα.

 

 

 

Πηγή: http://www.bbc.com  http://www.thehealthsite.com Πηγή: https://phys.org

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close