Συνταγές & Άλλα

Κουρκουμπίνια…. και Ζουμερά Ντολμαδάκια Νηστίσιμα…αλλά και με κιμά αυγολέμονο

Με λάχανο και με αμπελόφυλλα

Παλαιότερα όταν δεν έφτιαχνα τόσα πολλά γλυκά στο σπίτι, όπου έβλεπα ένα βουναλάκι με κουρκουμπίνια -σε κανένα φούρνο συνήθως που έμπαινα για ψωμί- τους έκανα πάντα τα γλυκά μάτια. 

Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας λεπτό (Βυρηττού)
  • σησαμέλαιο για το άλειμμα των φύλλων

Για το σιρόπι

  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1 ½ φλιτζάνι νερό
  • ½ λεμόνι χυμό και φλούδα

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Παίρνετε τo πρώτο φύλλο κρούστας μπροστά σας και το τοποθετείτε κατά μήκος με τη βοήθεια πινέλου το αλείφετε με το σησαμέλαιο, τοποθετείτε πάνω του ένα δεύτερο φύλλο το οποίο λαδώνετε επίσης. Διπλώνετε τα δυο φύλλα στη μέση και μετά τα τυλίγετε σε ρολό.
  2. Συνεχίζετε και φτιάχνετε ρολά κατά τον ίδιο τρόπο. Με ένα μαχαίρι κόβετε τα ρολά σε φέτες με πάχος ένα δάχτυλο περίπου. Αραδιάζετε τις φέτες σε λαδωμένο ταψί και τις ψήνετε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
  3. Στο μεταξύ έχετε ετοιμάσει ένα σιρόπι βράζοντας το νερό με τη ζάχαρη και το χυμό του λεμονιού για 8 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει βράση το σιρόπι. Το αδειάζεται σε άλλο σκεύος και αφήνετε να κρυώσει.
  4. Μόλις βγάλετε τα κουρκουμπίνια από το φούρνο θα τα παίρνετε με μια κουτάλα και θα τα ρίχνετε καυτά όπως είναι στο κρύο σιρόπι. Αυτά θα τσιτσιρίσουν λίγο, θα τα κάνετε ένα μπανάκι και μετά θα τα βγάλετε στην άκρη σε μια πιατέλα και θα συνεχίσετε με τα υπόλοιπα. Αν περισσέψει σιρόπι, περιχύσετε τα κουρκουμπίνια όπως είναι στην πιατέλα όλα μαζί με το υπόλοιπο σιρόπι.
  5. Αφήνετε να κρυώσουν (αν έχετε υπομονή) και τα κουρκουμπίνια σας είναι έτοιμα για να τα σερβίρετε.

Σερβίρουμε σκέτα ή με καρύδια ή με κανέλα ή με σουσάμι, με σοκολάτα, με παγωτό κτλ.

 

Της Ιωάννας Σταμούλου  

 

Ντολμαδάκια Νηστίσιμα

Ζουμερά Ντολμαδάκια Νηστίσιμα…με σάλτσα λεμονιού

Υλικά

1 λαχανο
1 κσ αλάτι
2 καρότα
1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι
1 ντομάτα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κούπα του τσαγιού λάδι
200γ μανιτάρια (φρέσκα ή κονσερβα)
1 κούπα ρουζι καρολίνα
Ψιλοκομμένο μαιντανό και άνηθο
Πιπέρι και αλάτι
1/2 κσ κουρκουμά
2 λεμόνια χυμό
4 κοφτές κσ κορν φλαουρ

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε το λάχανο από το κοτσάνι του. Πετάμε τα τυχόν χαλασμένα εξωτερικά φύλλα και το πλένουμε καλά Βάζουμε μία κατσαρόλα με νερό να βράσει και ρίχνουμε μέσα αλάτι. Βάζουμε το λάχανο μέσα στην κατσαρόλα για να μαλακώσει
Κόβουμε τα καρότα μέσα στο μπλέντερ και τα βάζουμε σε ένα τηγάνι. Συνραχίζουμε και κόβουμε το κρεμμύδι στο μπλέντερ και προσθέτουμε και το κρεμμύδι στο τηγάνι. Κόβουμε μία ντομάδα στο μπλέντερ και τα φρέσκα κρεμμυδάκια  και τα ρίχνουμε όλα στο τηγάνι. Ρίχνουμε 1/2 κουπας τσαγιού λάδι στο τηγάνι.
Ανακατεύουμε το μείγμα και βάζουμε το τηγάνι σε σιγανή φωτιά να μαραθούν τα υλικά.
Γυρίζουμε το λάχανο να μαλακώσει και η άλλη πλευρά του.
Προσθέτουμε στη γέμιση 200 γρ μανιτάρια και ανακατεύουμε στο τηγάνι.

Όταν τα φύλλα έχουν μαλακώσει βγάζουμε ένα σε ένα ταψάκι.
Ρίχνουμε και το ρύζι το μαϊντανό και άνηθο στην γέμιση στο τηγάνι και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν, και προς το τέλος πιπέρι αλάτι και τον κουρκουμά
Ενώ το λάχανο στην κατσαρόλα συνεχίσει να βράζει σε χαμηλή φωτιά ξεχωρίζουμε και τα τελευταία φύλλα του.
Κρατάμε στη άκρη το νερό που έβρασε το λάχανο
Στρώνουμε τη βάση μιας κατσαρόλας με 3-2 από τα εξωτερικά φύλλα του λάχανου

Αφαιρούμε το κεντρικό νεύρο από το φύλλο και χωρίζουμε το φύλλο στα 2 ή το αφήνουμε ολόκληρο. Σε κάθε κομμάτι βάζουμε μια κουταλιά γέμιση και τυλίγουμε και τα βάζουμε στην κατσαρόλα με την ραφή προς τα κάτω μέχρι να εξαντληθεί η γέμιση.
Στο τέλος πάνω από τα ντολμαδάκια σκεπάζουμε με 2-3 φύλλα λάχανο και ρίχνουμε και το υπόλοιπο λάδι μαζί λίγο αλατάκι και πιπέρι ακόμη. Σκεπάζουμε τα ντολμαδάκια με ένα πιάτο. Ρίχνουμε το ζεστό νερό μέχρι να σκεπαστεί το πιάτο (όχι όλο) και το αφήνουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά 45′ με 1 ώρα χωρίς καπάκι και το φαγητό μας είναι έτοιμο. Σερβίρουμε με λίγο ζωμό από την κατσαρόλα

Σάλτσα λεμονιού

Σε ένα μπολάκι ρίχνουμε το κορν φλαουρ και το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε,
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε 2 κούπες από το νερό που βράσαμε το λάχανο και το βάζουμε στην φωτιά. Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το μείγμα λεμονιού και ανακατεύουμε συνέχεια με γρήγορες κινήσεις και λίγο αλάτι και πιπέρι.
Έτοιμη η διάφανη σάλτσα λεμονιού με την οποία περιχύνουμε τα ντολμαδάκια μας
Πασπαλίζουμε με πιπέρι….και σερβίρουμε

Ντολμαδάκια με κιμά και αυγολέμονο

Ντολμαδάκια με κιμά και αυγολέμονο

Παραδοσιακά γιαπράκια από την Πάρο, ή αλλιώς ντολμαδάκια με κιμά και αυγολέμονο. Παριανή συνταγή που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε όσοι επισκέπτεστε το νησί. Γεύση μοναδική, σπιτική και μαμαδίστικη!

 

 

 

https://xrysoskoufaki.gr

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button
Close