Συνταγές & Άλλα

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΠΛΕΥΡΩΤΟΥΣ

Σούπα με μανιτάρια πλευρώτους. Η βελούδινη υφή της χάρη στο γάλα και το κορν φλάουρ θα σε ξετρελάνει, ενώ σε κάθε μικρό κομματάκι πλευρώτους η γεύση στο στόμα απογειώνεται.

Συστατικά

  • 200 γρ. μανιτάρια πλευρώτους
  • 10 σκελίδες σκόρδο
  • 3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 600 ml νερό
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1 1/2 κ.σ. κορν φλάουρ
  • 200ml γάλα
  • 1 κ.σ. κρέμα γάλακτος
  • Ρίγανη και μπούκοβο για το σερβίρισμα

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Κόψε τα μανιταράκια σε μικρά κομματάκια και βράσε σε κατσαρόλα με το νερό αλατισμένο
  • Στράγγιξε αφού μαλακώσουν και φρόντισε να κρατήσεις το ζωμό
  • Ανάμειξε το κορν φλάουρ με ελάχιστο γάλα να διαλυθεί και άφησε στην άκρη
  • Ψιλόκοψε το σκόρδο και τα κρεμμυδάκια (περισσότερο λευκό). Ζέστανε το ελαιόλαδο και σόταρε τα να μαλακώσουν
  • Πρόσθεσε στα κρεμμυδάκια και τα μανιτάρια και σόταρε για λίγο ακόμη να ζαρώσουν
  • Στη συνέχεια πρόσθεσε το ζωμό, αλάτι και πιπέρι και νερό αν χρειάζεται. Άφησε τη σούπα να βράσει για 5′ λεπτά
  • Στη συνέχεια πρόσθεσε το κορνφλάουρ και ανακάτεψε καλά να δέσει λίγο η σούπα
  • Τέλος πρόσθεσε το γάλα, άφησε τη σούπα να κοχλάσει και πρόσθεσε την κρέμα γάλακτος. Κατέβασε από τη φωτιά
  • Σέρβιρε με τριμμένη ρίγανη και μπούκοβο

Tip

Μην βιαστείς στο βράσιμο των μανιταριών. Χρειάζονται χρόνο να μαλακώσουν, ενώ έτσι και ο ζωμός σου θα γίνει και πιο νόστιμος

Πράσινα λαχανικά και μυρωδικά, τρυφερό πλευρώτους και αυγολέμονο για ένα πιάτο ελαφρύ, με πλούσια – γνώριμη – γεύση! Σκέψου πως αντικαθιστάς το κρέας ενός νόστιμου φρικασέ, με μανιτάρια απολαμβάνεις το πιάτο σου και δεν παίρνεις λιπαρά και θερμίδες. Έξυπνο;

Θερμίδες 180

Πράσινα λαχανικά και μυρωδικά, τρυφερό πλευρώτους και αυγολέμονο για ένα πιάτο ελαφρύ, με πλούσια – γνώριμη – γεύση! Σκέψου πως αντικαθιστάς το κρέας ενός νόστιμου φρικασέ, με μανιτάρια απολαμβάνεις το πιάτο σου και δεν παίρνεις λιπαρά και θερμίδες. Έξυπνο;

Θερμίδες 180

Συστατικά

  • 800 γρ. φρέσκα μανιτάρια πλευρώτους
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί
  • 1 μαρούλι ψιλοκομμένο
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • Μισό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • Μισό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1 αυγό
  • Χυμό από ένα λεμόνι

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Σε αντικολλητικό σκεύος (αρκετά βαθύ) σόταρε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο
  • Πρόσθεσε τα μανιτάρια κομμένα σε κυβάκια και συνέχισε το σοτάρισμα
  • Σβήσε με το λευκό κρασί και άφησε το μείγμα να αποβάλει το αλκοόλ
  • Πρόσθεσε το μαρούλι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και τον μαϊντανό μαζί με λίγο νερό και αλατοπιπέρωσε
  • Αφού μαραθούν ελαφρά τα λαχανικά σου ετοίμασε το αυγολέμονο
  • Χτύπησε το αυγό με το λεμόνι σε ένα μπολ και πρόσθεσε σιγά, σιγά από το ζεστό ζουμάκι του φαγητού σου
  • Γύρισε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα και άφησε λίγο να πάρει μια βράση

Tip

Δοκίμασε την ίδια συνταγή και με άλλα φρέσκα μανιτάρια όπως button ή cremini

Σαλάτα σπανάκι με σκορδάτα πλευρώτους

Το έχω ξαναπεί. Το σπανάκι είναι ένα μαγικό “ζαρζαβατικό” που είναι κρίμα να το θυμάσαι μόνο στη σπανακόπιτα! Ετοίμασε μια σαλάτα από φρέσκο σπανάκι, συνδύασε με ψητό πλευρώτους αι σέρβιρε με καβουρδισμένο κουκουνάρι.

Συστατικά

  • 1 μεγάλο ματσάκι σπανάκι
  • Για τη vinaigrette κρασιού/μουστάρδας: 6 κ.σ. ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 2 κ.σ. μουστάρδα Dijon
  • 4 μέτριες σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.σ. μέλι
  • ½ φλιτζάνι έξτραπαρθένο ελαιόλαδο
  • Για τα ψητά μανιτάρια – 1/2 κιλό μανιτάρια πλευρώτους
  • 2 κ.σ. λάδι αρωματισμένο με σκόρδο (αν δεν βρεις χρησιμοποίησε απλό ελαιόλαδο)
  • Αλάτι στη μύτη του κουταλιού
  • Καβουρδισμένο κουκουνάρι

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Ξέπλυνε καλά το σπανάκι, στράγγιξε και βάλε σε μια σαλατιέρα
  • Ετοίμασε τη vinaigrette. Βάλε όλα τα υλικά εκτός από το ελαιόλαδο σε ένα μπλέντερ και πολτοποίησε.
  • Πρόσθεσε λίγο, λίγο και το ελαιόλαδο, ανακατεύοντας να γίνει αφράτο
  • Δοκίμασε και πρόσθεσε μέλι ή αλάτι αν χρειάζεται
  • Περίχυσε το σπανάκι με τη vinaigrette και ανάδευσε απαλά να πάει παντού
  • Προθέρμανε το γκριλ σου και λάδωσε ένα ταψί. Βάλε τα πλευρώτους, ράντισε με ελαιόλαδο και αλάτι.
  • Ψήσε για 10 λεπτά και γύρισέ τα. Είναι έτοιμα όταν μαλακώσουν καλά
  • Ρίξε τα μανιτάρια επάνω από το σπανάκι, πρόσθεσε και τα καβουρδισμένα κουκουνάρια και σέρβιρε.

Tip

Διάλεξε baby spinach, δηλαδή μικρά φύλλα και όχι πολύ σκούρου πράσινου χρώματος για τη σαλάτα σου. Αν φυσικά θέλεις να είναι τρυφερά!

Μανιτάρια πρασοσέλινο


ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ
 


υλικά:
500 γρ. φρέσκα μανιτάρια*
15 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια
2 σκελίδες σκόρδο
700 γρ. πράσα (χωρίς τα φύλλα)
1 μεγάλο μάτσο σέλινο
1 κουταλιά ξερό θυμάρι
ξύσμα από 1 λεμόνι
πάπρικα γλυκειά, δυόσμος ξερός
1 κουταλιά βούτυρο, 1 κουταλιά λάδι

Για το αυγολέμονο:
2 αυγά
χυμός από 1-2 λεμόνια





* Όπως συμβαίνει συνήθως, η μεγαλύτερη ποικιλία δίνει και περισσότερη νοστιμιά. Χρησιμοποιούμε, αν έχουμε τη δυνατότητα, ανάμεικτα μανιτάρια, άσπρα, πλευρώτους και καφέ. Αν έχουμε αποξηραμένα, τα μουλιάζουμε πρώτα για 30΄ σε ζεστό νερό, το οποίο κρατάμε για να το χρησιμοποιήσουμε στο μαγείρεμα.




Ζεσταίνουμε το βούτυρο -αν έχουμε βούτυρο με αρωματικά βότανα, ακόμη καλύτερα- μαζί με το λάδι σε φαρδιά κατσαρόλα και ρίχνουμε όλα τα μανιτάρια, κομμένα σε φετάκια. Μαζί και το σκόρδο, πολτοποιημένο ή σε φετάκια, και το θυμάρι. Τα σωτάρουμε όλα μαζί σε δυνατή φωτιά για 5΄ και τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σ’ ένα πιάτο.



ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΑΡΧΗ
 

ΕΤΟΙΜΑ  ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ


Στο ίδιο λάδι σωτάρουμε για 10΄ τα πράσα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες. Προσθέτουμε και το σέλινο ψιλοκομμένο και συνεχίζουμε για άλλα 5΄, μέχρι να μαραθεί και το σέλινο. Ρίχνουμε ξανά στην κατσαρόλα τα μανιτάρια και αλατοπιπερώνουμε.



ΛΑΧΑΝΙΚΑ

ΚΑΙ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ



Νοστιμίζουμε και αρωματίζουμε με το ξύσμα, την πάπρικα και το δυόσμο.



ΞΥΣΜΑ

ΜΠΑΧΑΡΙΑ


Ανακατεύουμε καλά, ρίχνουμε το νερό στο οποίο μούλιασαν τα μανιτάρια και άλλα 600-700 ml ζεστό νερό, καπακώνουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 30΄-40΄, ή μέχρι να μαλακώσουν όλα τα λαχανικά. 

Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο και, αν το υγρό του φαγητού μας φαίνεται πολύ, βράζουμε για άλλα 5΄, σε δυνατή φωτιά και με ξεσκέπαστη την κατσαρόλα.



ΒΡΑΣΙΜΟ

ΒΡΑΣΜΕΝΑ



Ετοιμάζουμε το 
αυγολέμονο και αυγοκόβουμε το φαγητό. Ανακατεύουμε κουνώντας την κατσαρόλα.

cooking-helena.blogspot.com



ΑΥΓΟΚΟΜΜΑ

ΜΕ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ

ΕΤΟΙΜΗ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ



Αφήνουμε το φαγητό να ηρεμήσει για 5΄ και σερβίρουμε.



ΚΟΝΤΙΝΟ

ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ











www.tlife.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button
Close