Υλικά:
Για τους λαχανοντολμάδες
1 Λάχανο
500γρ. κιμά μοσχαρίσιο
2 ξερά κρεμμύδια
4 φρέσκα κρεμμύδια
2 καρότα
Μισό ματσάκι άνηθο
Μισό ματσάκι μαϊντανό
1 φλυτζάνι ρύζι Καρολίνα
Μισό φλυτζάνι λάδι
Μισό φλυτζάνι λεμόνι
1 αυγό
½ κ.γ. κοφτό αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το αυγολέμονο
2 κρόκους αυγών
1 ή 2 λεμόνια
½ κούπα ζεστό ζωμό από το φαγητό μας
2 κουταλιές βούτυρο
2 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
μοσχοκάρυδο,αλάτι και πιπέρι πάντα κατά βούληση
Εκτέλεση
Αφού πλύνουμε το λάχανο με ένα μαχαίρι κόβουμε κυκλικά γύρω από το κοτσάνι.
Αρχίζουμε να αφαιρούμε ώστε να ελευθερωθούν όλα τα φύλλα. Θα πρέπει να ξεχωρίζουν εύκολα.
Μετά τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με το κομμένο μέρος προς τα κάτω, προσθέτουμε νερό με ½ κ.γ. κοφτό αλάτι και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν τα φύλλα.
Δεν πρέπει να λιώσουν. Τα βράζουμε περίπου 6-7 λεπτά και τα βγάζουμε προσεχτικά σε ένα σουρωτήρι. Τα αφήνουμε να στραγγίξουν και να κρυώσουν. Αυτήν την διαδικασία μπορείτε να την κάνετε από την προηγούμενη μέρα.
Για τη γέμιση
Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το ρύζι.
Ψιλοκόβουμε τα ξερά κρεμμύδια και τα φρέσκα κρεμμύδια και τα βάζουμε στο μπολ με τον κιμά.
Ψιλοκόβουμε τον άνηθο, και τον μαϊντανό και τα βάζουμε στο μπολ. Κρατάμε το κοτσάνια τους στην άκρη.
Προσθέτουμε και τα καρότα ψιλοκομμένα αφού τα περάσουμε πρώτα από τον τρίφτη ή το μούλτι.
Ρίχνουμε το ξύσμα και τον χυμό από ένα λεμόνι.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο ένα αυγό και ανακατεύουμε καλά.
Για τη σύνθεση
Παίρνουμε τα κοτσάνια από τα μυρωδικά και τα βάζουμε στον πάτο της κατσαρόλας.
Καλύπτουμε τα κοτσάνια με 2-3 φύλλα από το λάχανο. Ιδανικά θα πρέπει να βάλουμε τα πιο μικρά ή τα σπασμένα φύλλα.
Παίρνουμε ένα φύλλο από το λάχανο και κόβουμε το κεντρικό νεύρο με ένα μαχαίρι, Βάζουμε 1 κ.σ. από τη γέμιση και τυλίγουμε. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα φύλλα.
Τοποθετούμε τους λαχανοντολμάδες τον έναν δίπλα στον άλλον μέσα στην κατσαρόλα. Φροντίζουμε να μην έχουν κενό ανάμεσά τους για να μην ανοίξουν την ώρα που θα βράζουν.
Προσθέτουμε μισό φλιτζάνι λάδι ,λίγο αλάτι, πιπέρι (κατά βούληση ) και τον χυμό από ένα λεμόνι.
Καλύπτουμε με λίγα φύλλα από λάχανο και βάζουμε από πάνω ένα πιάτο για να τους κρατήσουμε σταθερούς.
Γεμίζουμε την κατσαρόλα με νερό μέχρι το ύψος του να είναι ένα δάχτυλο πάνω από το πιάτο. Μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά και βράζουμε για 1 ώρα περίπου.
Όση ώρα βράζουν, αν χρειαστεί, προσθέτουμε ζεστό νερό. Θέλουμε πάντα το νερό να είναι ένα δάχτυλο πάνω από το ύψος του πιάτου.
Για το αυγολέμονο
Πρώτα χτυπάμε πολύ καλά τους κρόκους με το λεμόνι και το αφήνουμε στην άκρη.
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα στη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο.
Μόλις λιώσει βάζουμε το αλεύρι ανακατεύουμε πολύ καλά να μην μας σβολιάσει.
Προσθέτουμε σε δόσεις το ζουμί – που κρατήσαμε από τους λαχανοντολμάδες- ανακατεύοντας συνέχεια με ένα σύρμα χειρός μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Τέλος ρίχνουμε σιγά-σιγά το λεμόνι με τους κρόκους ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ενσωματωθούν.
Κατεβάζουμε από την φωτιά
Για το σερβίρισμα
- Απλώνουμε τη σάλτσα πάνω από τους λαχανοντολμάδες, βάζουμε άνηθο ψιλοκομμένο, ελαιόλαδο, φέτες από λεμόνι, πιπέρι και σερβίρουμε.
.Καλή Επιτυχία! και καλή όρεξη …