Συνταγές & Άλλα

Λαχταριστό αρνί στο φούρνο,Κοκορέτσι ,Πασχαλινή τηγανιά με κρασί 

Πώς μπορείς, λοιπόν, να ψήσεις το πιο επιτυχημένο, τρυφερό και ταυτόχρονα τραγανό αρνί στο φούρνο; Ρίξε μια ματιά παρακάτω και θα με θυμηθείς!

Τα υλικά που θα χρειαστείς:

◊ 1 ολόκληρο αρνί (περίπου 10 kg)

◊ 200 gr βούτυρο

◊ αλάτι, πιπέρι

Και τι πρέπει να κάνεις:

♦ Αρχικά, ζήτησε από τον κρεοπώλη σου να κόψει το αρνί στη ράχη με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορεί να “διπλωθεί” στο ταψί.

♦ Έπειτα, χάραξε βαθιά με ένα κοφτερό μαχαίρι το αρνί στο εσωτερικό των μηρών (μία τομή σε κάθε μπούτι), αλλά και στο σημείο των μασχαλών (μία σε κάθε μασχάλη).

♦ Προθέρμανε το φούρνο στους 120 βαθμούς.

♦ Γέμισε τις τομές που χάραξες με μπόλικο αλατοπίπερο και βούτυρο που έχεις αφήσει να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

♦ Αλατοπιπέρωσε καλά και την κοιλιά του αρνιού και πρόσθεσε εκεί το υπόλοιπου βούτυρο.

♦ Σε ένα πιάτο ανακάτεψε άφθονο αλάτι και πιπέρι και με το χέρι σου πέρασε τρίβοντας όλο το αρνί με το μείγμα αλατοπίπερου.

♦ Τοποθέτησε το αρνί στο ταψί, με τρόπο που να μην προεξέχει καθόλου από τα τοιχώματα.

♦ Κάλυψέ το με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο “αεροστεγώς” και βάλε να ψηθεί στο φούρνο.

♦ Μετά από 4,5 ώρες γύρισε το αρνί από την άλλη πλευρά, ξανασκέπασέ το καλά και συνέχισε το ψήσιμο για άλλες 4 ώρες, τσεκάροντας τακτικά με το πιρούνι αν έχει ψηθεί.

♦ Μόλις ψηθεί το κρέας, αφαίρεσε το αλουμινόχαρτο και το χαρτί και ψήσε για άλλα 20 λεπτά, ώστε να ξεροψηθεί.

Όπως καταλαβαίνεις, αυτή είναι μια διαδικασία που θα πρέπει να προγραμματίσεις για το βράδυ της Ανάστασης, αφού συνολικά θα χρειαστεί γύρω στις εννέα ώρες, επομένως ετοιμάσου για ένα μικρό ξενύχτι!

Αυτή η συνταγή είναι ειδικά για το Πάσχα (παιδιά μην την κάνετε μόνοι σας, είναι επικίνδυνη) και όποιος την δοκιμάσει θα γλύφει τα χεράκια του εμ… τα δαχτυλάκια του εννοούσα, δοκιμάστε την και θα με θυμηθείτε και καλή επιτυχία.

Υλικά (6-8 μερίδες)

2,5 κιλά αρνάκι μπούτι
αλουμινόχαρτο
λαδόκολλες
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη
1 κεφάλι σκόρδο
1/4 κεφαλοτύρι
μοσχοκάρυδο
Η συνταγή είναι ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΟΣ ΜΑΡΙΟΣ Α.

Εκτέλεση

Στρώνουμε το αλουμινόχαρτο και μετά τις λαδόκολλες , καθαρίζουμε το κρέας και το αφήνουμε με τα λίπη του. Χαράζουμε σε μερικά μέρη το αρνί, καθαρίζουμε το σκόρδο , κόβουμε κομματάκια το τυρί και το βάζουμε ανά διαστήματα εκεί που έχουμε χαράξει το αρνί μαζί με το σκόρδο. Τέλος ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 3 ώρες.

Κοκορέτσι

Κοκορέτσι

Αρχίστε την προετοιμασία από νωρίς το Μεγάλο Σάββατο!

Υλικά (4-6 μερίδες)

2-3 αρνίσιες αντεριές
2 συκωταριές μεγάλες
λεμόνια
ρίγανη
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση

-Πλένετε τα έντερα και τα γυρίζετε ανάποδα.
-Τα βάζετε σε μία λεκάνη με το ζουμί από 2 λεμόνια, ρίγανη και λίγο αλάτι.
-Εν τω μεταξύ κόβετε τα πνευμόνια, τα συκώτια, τα γλυκάδια σε κομμάτια που να μπορούν να περαστούν από την σούβλα σας, ούτε πολύ μικρά ούτε πολύ μεγάλα.
-Τα βάζετε και αυτά σε μία λεκάνη με αλάτι, πιπέρι και ρίγανη και τα βάζετε όλη τη μέρα στο ψυγείο.
-Γυρίζετε τα έντερα από την καλή, κόβετε από πάνω λεμόνια φέτες και τα αφήνετε και αυτά όλη τη μέρα στο ψυγείο.
-Το βραδάκι στύβετε πολύ καλά τα έντερα.
-Παίρνετε την σούβλα και βάζετε κάτω κάτω ένα κομμάτι από το διάφραγμα, 1 πνευμόνι, 1 συκώτι, 1 γλυκάδι, συνεχίζοντας έτσι μέχρι να τελειώσουν.
-Μετά παίρνετε ένα έντερο το τρυπάτε στην άκρη με την σούβλα και στριφογυρίζοντας την σούβλα αρχίζετε να τυλίγετε το κοκορέτσι.
-Εκεί που τελειώνει, το δένετε με το επόμενο και συνεχίζετε το τύλιγμα
-Μετά το αφήνετε να στραγγίξει, όλο το βράδυ μέχρι να το ψήσετε.

Πασχαλινή τηγανιά με κρασί

Από ΑΝΔΡΕΑΣ Α.

Πασχαλινή τηγανιά με κρασί

 

 

 

Αυτή τη φορά δεν θα δώσω συνταγή της οποίας είμαι γνώστης, αλλά μια εύκολη και νόστιμη συνταγή της υπεροχής Αργυρός Μπαρμπαρίγου που δοκίμασα και θέλω να μοιραστώ μαζί σας. Ένας τέλειος πεντανόστιμος μεζές.

Υλικά (4 μερίδες)

1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1 συκωταριά αρνίσια
1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 πράσα κομμένα σε λεπτές φέτες
1 μαρούλι χοντροκομμένο
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζάνι τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
αλάτι
πιπέρι
Η συνταγή είναι ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ Α.

Εκτέλεση

Πλένουμε τη συκωταριά. Τη ζεματάμε σε νερό που βράζει για 10 λεπτά. Την αφήνουμε να κρυώσει και την κόβουμε σε μπουκιές. Σε βαθύ τηγάνι τη ροδίζουμε στο ελαιόλαδο για 5-6 λεπτά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το πράσο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα αφήνουμε να μαραθούν για 5-6 λεπτά. Τα σβήνουμε με το κρασί.

Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα χοντροκομμένα μαρούλια, σκεπάζουμε με καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να βράσει για 15 λεπτά, να μείνει μόνο με το λάδι του. Στο τέλος ρίχνουμε και τον μαϊντανό.

 

 

 

yumyum.gr

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close