Συνταγές & Άλλα

Λαγός στιφάδο ΚΑΙ Αγριογούρουνο στιφάδο

Λαγός στιφάδο

Για 4-6 άτομα 1 λαγός, 11/2-2 κιλά περίπου, πλυμένος με νερό και ξίδι και κομμένος σε μερίδες 1 φλιτζ. ελαιόλαδο 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 400 γραμμ. ντοματάκια αποφλοιωμένα, ψιλοκομμένα…

Υλικά
για 4-6 άτομα
• 1 λαγός, 1½-2 κιλά περίπου, πλυμένος με νερό και ξίδι και κομμένος σε μερίδες • 1 φλιτζ. ελαιόλαδο
• 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
• 400 γραμμ. ντοματάκια αποφλοιωμένα, ψιλοκομμένα
• 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας, διαλυμένο σε ½ φλιτζ. νερό
• 2-3 φύλλα δάφνης, ξερά
• 10 κόκκους μπαχαριού
• 10 κόκκους πιπεριού
• 1 ξυλαράκι κανέλλα
• 2½ κιλά κρεμμύδια στιφάδου
• αλάτιΜαρινάδα:
• 6 κ.σ. ελαιόλαδο
• 1 ξερό κρεμμύδι, σε ροδέλες
• 1 καρότο, σε ροδέλες
• ½ λίτρο κόκκινο ξηρό κρασί
• 10 κ.σ. ξίδι
• 2 κλωνάρια σέλινου
• 2 φύλλα δάφνης, ξερά
• ½ ματσάκι μαϊντανό
• 1 κλαράκι δενδρολίβανο
• 1 σκελίδα σκόρδου, καθαρισμένη
• 4 μοσχοκάρφια
• 1 κ.σ. κόκκους μαύρου πιπεριού
• 1 κ.κ. χοντρό αλάτι
Εκτέλεση
Βάζουμε τον λαγό σε ένα γυάλινο σκεύος, τον περιχύνουμε με τη μαρινάδα και τον αφήνουμε στο ψυγείο. Κατά διαστήματα τον γυρίζουμε, ώστε να μαριναριστεί παντού. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια σε λεκάνη με νερό και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 3 ώρες. Τα καθαρίζουμε και τα χαράζουμε σταυρωτά στη βάση τους (το πολύ 1 εκ.). Σε κατσαρόλα με νερό που βράζει τα ζεματάμε για 15 λεπτά, σουρώνουμε και τα αφήνουμε στο στραγγιστήρι για 5-6 ώρες ή αποβραδίς.
Μαγείρεμα: Βγάζουμε τον λαγό από τη μαρινάδα και την περνάμε από σουρωτήρι. Σε πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το κρέας. Σβήνουμε με τη μαρινάδα, σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για ½ ώρα. Προσθέτουμε την ντομάτα, τον πελτέ, τα φύλλα δάφνης, το μπαχάρι, το πιπέρι, την κανέλα, τα κρεμμυδάκια, το ελαιόλαδο, αλάτι και σκεπάζουμε. Αφήνουμε σε σιγανή φωτιά για 1½ ώρα, να μείνει με τη σάλτσα του. Δεν το ανακατεύουμε για να μη λιώσουν τα κρεμμύδια και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
Μαρινάδα: Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά το κρεμμύδι και το καρότο. Σβήνουμε με το κρασί και το ξίδι, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 5 λεπτά. Αποσύρουμε και αφήνουμε τη μαρινάδα να κρυώσει.
Παραλλαγές και μυστικά

• Αν μαγειρέψουμε λαγό ή άλλο κυνήγι, πρέπει οπωσδήποτε να το μαρινάρουμε από δύο έως και τέσσερις ημέρες, για να γίνει πιο γευστικό, τρυφερό και ζουμερό.
• Με το ζεμάτισμα των κρεμμυδιών έχουμε πιο ελαφρύ αποτέλεσμα. Απαραίτητο το στράγγισμα, για να μη βγάλουν νερά κατά το μαγείρεμα.
• Στιφάδο με μοσχάρι (ποντίκι, ελιά ή χτένι σπάλας) ή κουνέλι: Προετοιμάζουμε τα κρεμμύδια όπως περιγράφεται στη συνταγή. Συνεχίζουμε είτε μαρινάροντας το κρέας μόνο 24 ώρες είτε παραλείποντάς το. Στην περίπτωση αυτή σοτάρουμε το κρέας, το σβήνουμε με 3-4 κ.σ. ξίδι, 1 φλιτζ. κόκκινο ξηρό κρασί και συνεχίζουμε όπως περιγράφεται στη συνταγή.
• Με χταπόδι ή σουπιές: Σε πλατιά κατσαρόλα βάζουμε το χταπόδι ή τις σουπιές σε κομμάτια. Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, την ντομάτα, τα μυρωδικά, 1 φλιτζ. κόκκινο ξηρό κρασί και συνεχίζουμε όπως περιγράφεται στη συνταγή.
• Με γλώσσα μοσχαρίσια: Ζεματάμε τη γλώσσα για 15 λεπτά και κατόπιν τη βράζουμε για 1 ώρα. Αφού κρυώσει, αφαιρούμε το δέρμα, την κόβουμε σε λοξές φέτες, τη σοτάρουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα.

• Στη γάστρα: Μετά το σοτάρισμα μεταφέρουμε τον λαγό σε μια γάστρα, προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και ψήνουμε για 1½ ώρα στους 180ο-200οC σε προθερμασμένο φούρνο.

Λαγός στιφάδο


Υλικά

  • 1 λαγός κομμένος σε μικρά κομμάτια
  • 11/2 κιλό κρεμμύδια ξερά και 2 για το τσιγάρισμα
  • 1 κούπα λάδι
  • 2-3 φύλλα δαφνης
  • 4-5 μπαχάρια, 1/2 κ.γ. κύμινο, 1/2 κ.γ. θυμάρι και 1/2 κ.γ. ρίγανη
  • πιπέρι
  • 1 κρασοπότηρο κρασί κόκκινο

Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και όπως βλέπετε εμείς εδώ τα κόβουμε σε φέτες δεν βάζουμε στο στιφάδο μας μικρά ολόκληρα κρεμμυδάκια.

Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε με το λάδι 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια κομμένα σε φέτες για 4 λεπτά .
Βάζουμε το λαγό, αλατίζουμε, και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα ανακατεύοντας, για να μην μας κολλήσει το φαγητό για 4-5 λεπτά.

Έπειτα χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά και αφήνουμε το λαγό να σιγοψηθεί κατεβάζοντας τα δικά του ζουμάκια.Γι΄αυτό το λόγο μαγειρεύουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά έτσι ώστε να μη χρειαστεί να προσθέσουμε υγρά. Αν παρόλα αυτά δούμε ότι δεν έχει ζουμάκι δεν βάζουμε νερό αλλά λίγο κρασί. 

Μετά από 40-45 λεπτά δοκιμάζουμε με ένα πιρούνι και αν έχει μαλακώσει το κρέας του τον βγάζουμε από την κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια. Τα αφήνουμε να βράσουν μόνα τους για 5 λεπτά. Μετά βάζουμε επάνω τους το λαγό τα μπαχαρικά μας και το ποτηράκι το κρασί.

Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά και με προσοχή για 35 λεπτά περίπου κινώντας την κατσαρόλα μας τακτικά δεξιά αριστερά για να μη μας πιάσει το φαγητό. Τρίβουμε από πάνω λίγο πιπέρι και έτοιμος ο λαγός μας!

Αγριογούρουνο στιφάδο 129 ψήφοι

Αγριογούρουνο στιφάδο

Υλικά

1 κιλό αγριογούρουνο
2 κιλά κρεμμυδάκια ξερά
Κρασί κόκκινο
Ελαιόλαδο
5-6 σκελίδες σκόρδο
Δάφνη,
1 ξυλάκι κανέλλα, 2-3 γαρύφαλλα
μερικούς κόκκους πιπέρι
Αλάτι
4-5 ώριμες ντομάτες
1 κουτάκι συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας

Εκτέλεση

Βάζουμε το αγριογούρουνο να μαριναριστεί μέσα σε κόκκινο κρασί για μια νύχτα η και περισσότερο. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια . Σοτάρουμε το αγριογούρουνο, το σβήνουμε με το κρασί που έχει μαριναριστεί και το βράζουμε για περίπου 60΄(καλύτερα στη χύτρα για 15-20 λεπτά).

Σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια σε ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές, και μετά τα ρίχνουμε σε φαρδιά κατσαρόλα μαζί με το λάδι που τα τηγανίσαμε. Προσθέτουμε τις σκελίδες σκόρδου, δάφνη, κανέλα, γαρύφαλλο, πιπέρι και αν χρειάζεται λίγο λάδι ακόμα.

Στη συνέχεια τρίβουμε μέσα τις ώριμες ντομάτες και συμπληρώνουμε με το συμπυκνωμένο χυμό. Στο τέλος βάζουμε το αγριογούρουνο με το κρασί του, τα ανακατεύουμε λίγο και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 25-30΄. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button
Close