Τοπικές

ΣΗΜΕΡΑ Πανελλαδική ημέρα δράσης για τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ-Στήριξη από το Εργατικό Κέντρο

Η ανακοίνωση του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Ν.Φθιώτιδας:

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Όλο αυτό το διάστημα οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ εργάζονται με αυτοθυσία για να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές και να μη λείψει τίποτα από κανένα λαϊκό σπίτι.

Από την πρώτη μέρα μέχρι και σήμερα τα μέτρα προστασίας είναι ελάχιστα. Κάποια μέτρα εφαρμόζονται με μεγάλη καθυστέρηση λες και δεν υπάρχει πανδημία. Σχεδόν σε όλα τα μεγάλα καταστήματα, αλυσίδες οι εργαζόμενοι καλούνται να εξυπηρετούν τις παραγγελίες του e-shop, στα super market , με δουλειά ακόμη και τις Κυριακές και πολλοί με εργασία από το σπίτι.

Μέσα σε αυτή την κατάσταση δεν λείπουν και οι υπερωρίες ,η εντατικοποίηση, ενώ παράλληλα συνεχίζονται και διευρύνονται όλες οι ελαστικές μορφές απασχόλησης. Και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον πανδημίας που οι ειδικoί καλούν τον κόσμο να μένει στο σπίτι να μην το κουνάει ρούπι, παρά μόνο για πολύ σοβαρούς λόγους.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι οι εργαζόμενοι μέσα στους χώρους δουλειάς είναι πλήρως εκτεθειμένοι. Την ίδια στιγμή που ο ιός μας λένε ότι είναι τόσο επικίνδυνος, ξαφνικά γίνεται λιγότερο επικίνδυνος μέσα στους χώρους δουλειάς, στα σούπερ μάρκετ.

Στις άλλες χώρες που προηγήθηκαν οι εξελίξεις με τον ιό και όπου τα προβλήματα είναι μεγαλύτερα έχουμε θύματα στα καταστήματα.  Αλλά και έντονες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις από τους εργαζόμενους εκεί. Γιατί και εκεί που  η κατάσταση ήταν και είναι χειρότερη από θέμα εξάπλωσης του ιού, οι επιχειρήσεις δεν παίρνουν τα απαιτούμενα μέτρα όπως και  στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τις οδηγίες Προστασίας του ΕΟΔΥ, με βάση αυτές διεκδικούμε τη μέγιστη προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.Καταγγέλλουμε σοβαρά κενά και ελλείψεις,μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, γυαλί προστασίας τα ταμεία.

 Για τους επιχειρηματικούς ομίλους, τις μεγάλες επιχειρήσεις και σε αυτή την περίπτωση είναι μία καλή ευκαιρία για κέρδη.

Όλο αυτό το διάστημα οι εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς ξεκούραση και τις Κυριακές. Από την άλλη, όμιλοι των σούπερ μάρκετ έκαναν ρεκόρ σε τζίρους αυτές τις μέρες και έκαναν αναλογικά πολύ λίγες προσλήψεις.Για μας η Κυριακή αργία δεν είναι χαμένη υπόθεση.Με αφορμή τον κορονοϊό έκαναν ακόμα ένα βήμα για τη μερική ή και την πλήρη απελευθέρωση της Κυριακής.Το αίτημά μας για νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας  είναι πολύ περισσότερο επίκαιρο.

Τη Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου είναι πανελλαδική μέρα δράσης για τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ διεκδικώντας μέτρα προστασίας και υγείας και των δικαιωμάτων τους.

Το Εργατικό Κέντρο Λαμίας στηρίζει την απόφαση του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Φθιώτιδας που σε συντονισμό με δεκάδες σωματεία Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων σε όλη την χώρα πραγματοποιούν την Τετάρτη 15 Απρίλη παρεμβάσεις για τους εργαζόμενους στα Σούπερ Μάρκετ, με σύνθημα «Στην πανδημία δεν μένουμε εκτεθειμένοι. Διεκδικούμε άμεσα μέτρα προστασίας και υγείας».

Η ανακοίνωση – κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Λαμίας

Καλούμε όλα τα σωματεία της Φθιώτιδας να δείξουν έμπρακτα τη στήριξή τους στην πρωτοβουλία των σωματείων στο χώρο του Εμπορίου και να βρεθούν δίπλα στους εργαζόμενους των Σούπερ Μάρκετ.

Οι εργαζόμενοι των Σούπερ Μάρκετ δεν βρίσκονται μονάχα στην πρώτη γραμμή εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού, αλλά είναι άμεσα εκτεθειμένοι σε κινδύνους αφού εργάζονται χωρίς μέτρα προστασίας, με εξαντλητικά ωράρια, με εντατικοποίηση της εργασίας. Συνεχίζουν να αμείβονται με τους ίδιους χαμηλούς μισθούς, με συμβάσεις εργασίας που αφήνουν ελεύθερα τα χέρια της εργοδοσίας να κάνει ό,τι θέλει καταπατώντας και χτυπώντας τα εργασιακά δικαιώματα.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση που διαμορφώνεται όλοι εμείς οι εργαζόμενοι ξέρουμε καλά ότι όπλο μας είναι η αλληλεγγύη και ο αγώνας με επίκεντρο τις δικές μας ανάγκες και τα συμφέροντα που μέσα στα πλαίσια αυτού του συστήματος συνθλίβονται.

Με τον αγώνα μας δυναμώνουμε τη φωνή μας για να υπερασπιστούμε τη ζωή μας και να οικοδομήσουμε το δικό μας αύριο, που θα κατοχυρώσει στην πράξη τη δυνατότητα να ζήσουμε με βάση τον ιδρώτα της δουλειάς μας για την ικανοποίηση των αναγκών μας σε όλα τα επίπεδα.

Δίπλα στους εργαζόμενους των Σούπερ Μάρκετ παλεύουμε και διεκδικούμε:

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  Να γίνεται το test σε όλους τους εργαζόμενους των Σούπερ Μάρκετ που παρουσιάζουν συμπτώματα ή είναι ύποπτα κρούσματα

 Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά για κάθε πόστο, με πλήρες ωράριο και όχι με νέες απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις λίγων ημερών, με χρονικό ορίζοντα τα τέλη Απρίλη

  Να μετατρέπουν όλες τις συμβάσεις ημιαπασχόλησης σε θέσεις πλήρους απασχόλησης, με 8ωρο και 5μερο.  Να γίνουν αορίστου όλες οι ορισμένου χρόνου συμβάσεις.  Να τηρούνται αυστηρά τα ωράρια εργασίας. Να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία όλων των εργαζομένων.

 Να τοποθετηθούν σε όλα τα καταστήματα τζάμια προστασίας στα ταμεία.

  Να υπάρχει αντισηπτικό δίπλα στο κάθε ταμείο και σε κεντρικά σημεία όλων των super market.

  Να ισχύσουν τα μέτρα καραντίνας σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε όλους τους χώρους των super market, γραφεία, καταστήματα, αποθήκες.

 Να δοθεί ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.

 

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close