Σημαντικές

Λαμία: Σχέδιο Ανάπλασης του νοτιοδυτικού τμήματος της πόλης!

Πάνω από 11 εκατ. ευρώ μελέτησε και υπέβαλλε για χρηματοδότηση  η Δημοτική Αρχή για αστική ανάπλαση, νέο δίκτυο ποδηλατοδρόμων, πεζοδιαδρομές και κυκλικούς κόμβους έτσι ώστε να  αλλάξουν εντελώς το νοτιοδυτικό τμήμα της πόλης.

Από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της, η Δημοτική Αρχή υποσχέθηκε ένα Δήμο φιλικό για τους κατοίκους κι ελκυστικό για τους επισκέπτες.

«Μεθοδικά και στοχευμένα, ξεδιπλώνουμε το σχέδιο μας για μια νέα Λαμία, από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας. Δρομολογούμε έργα και παρεμβάσεις για μια πόλη λειτουργική, φιλική προς τον πολίτη, με πυρήνα τις ανάγκες του, για ένα Δήμο με πυξίδα τη βιώσιμη ανάπτυξη σε κάθε τομέα της καθημερινότητας, σε κάθε τοπικό διαμέρισμα…», δηλώνει ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος

Η Δημοτική Αρχή μελέτησε και υπέβαλλε για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αστικής ανάπλασης του νοτιοδυτικού τμήματος Λαμίας, μια νέα παρέμβαση π/υ 11.400.000 ευρώ για τη νότια Λαμία, που περικλείεται στις οδούς Αθηνών – Κύπρου και Καλυβίων, με ευρεία αστική ανάπλαση, δίκτυο ποδηλατοδρόμων, πεζοδιαδρομές και κυκλικούς κόμβους.

Το συγκεκριμένο έργο εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Λαμιέων και όπως «Οι υπηρεσίες του Δήμου εργάζονται πυρετωδώς έτσι ώστε το επόμενο χρονικό διάστημα ο Δήμος να είναι σε θέση να υποβάλει και άλλες ώριμες μελέτες στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”…», είπε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Λαμιέων και Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής Θύμιος Καραΐσκος, τονίζοντας ότι «Με όραμα και δουλειά αλλάζουμε την εικόνα της πόλης, διαμορφώνουμε τη Λαμία των επόμενων ετών, τη Λαμία που ονειρεύονται οι πολίτες της».

Σύγχρονη πόλη

Με το «Ολοκληρωμένο σχέδιο αστικής ανάπλασης νοτιοδυτικού τμήματος Λαμίας» αντιμετωπίζονται προβλήματα ελλείψεων σε πεζοδρόμια και πεζοδιαδρομές, πλατείες και πράσινο διευκολύνοντας αφενός την πρόσβαση των κατοίκων του νοτιοδυτικού τμήματος στις κεντρικές λειτουργίες της πόλης και βελτιώνοντας αφετέρου την ποιότητα ζωής τους.

Επίσης μετασχηματίζονται δύο κόμβοι υψηλού κυκλοφοριακού φορτίου, ο κόμβος Αθηνών – Κύπρου και ο κόμβςο Φραντζή – Λ.Ελευθερίας, σε κυκλικούς.

Κατασκευάζεται νέο δίκτυο ποδηλατοδρόμου 2,2 χλμ, και έξι νέους κοινόχρηστους χώρους εμβαδού 12,2 στρεμμάτων, συνδυάζοντάς τα με τη δημιουργία δικτύου πεζοδιαδρομής5,5 χλμ, στους τρείς βασικούς άξονες της περιοχής (Αθηνών, Κύπρου και Λ.Καλυβίων).

Αναβαθμίζεται αισθητικά, λειτουργικά, περιβαλλοντικά και βιοκλιματικά την περιοχή, εφαρμόζοντας «έξυπνες» λύσεις, όπως ο ενεργητικός φωτισμός, δύο σταθμοί ηλεκτρικών ποδηλάτων, διαβάσεις πεζών, ασύρματο δίκτυο WiFi, ηλιακά παγκάκια.

Ποια είναι η περιοχή παρέμβασης και ποια έργα περιλαμβάνονται στο «Ολοκληρωμένο σχέδιο αστικής ανάπλασης νοτιοδυτικού τμήματος Λαμίας»

Πρόκειται για το νότιοδυτικό τμήμα της Πόλης που οριοθετείται ανατολικά από την οδό Αθηνών, βόρεια από τη Σιδηροδρομική Γραμμή και τη Λεωφόρο Καλυβίων, και νότια από τη Λεωφόρο Ελευθερίας. Η περιοχή παρέμβασης έχει συνολικό εμβαδό 2.166,90 στρέμματα και περίμετρο 8,11 km. Στο σύνολο της η περιοχή είναι υποβαθμισμένη, όσον αφορά στο οικιστικό της περιβάλλον, καθόσον αντιμετωπίζει προβλήματα ελλείψεων σε πεζοδρόμια και πεζοδιαδρομές, πλατείες και πράσινο καθώς και προβλήματα αποκλεισμού των κατοίκων της από τις κεντρικές λειτουργίες της πόλης λόγω των αξόνων με βαριά κυκλοφορία που την οριοθετούν ή τη διασχίζουν ήτοι οδός Αθηνών, λεωφόρος Καλυβίων και οδός Κύπρου.

Προκειμένου για την βιώσιμη ανάπλαση και ανάπτυξη της περιοχής με στόχο την βελτίωση και ή δυνατόν την άρση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει όσον αφορά το οικιστικό της περιβάλλον και κατά συνέπεια την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων καθώς και την τόνωση της τοπικής οικονομίας προτείνονται τα παρακάτω 2 υποέργα:1.Δημιουργία δικτύου πεζοδιαδρομής στους βασικούς άξονες της περιοχής παρέμβασης, προϋπολογισμού 6.026.000 € με ΦΠΑ (4.859.677,42 προ ΦΠΑ)2.Κατασκευή δικτύου ποδηλατοδρόμου και κοινοχρήστων χώρων της περιοχής παρέμβασης, προϋπολογισμού 4.330.645,16 € με ΦΠΑ (4.330.645,16 προ ΦΠΑ)Με το υποέργο 1 γίνεται διαπλάτυνση και ανακατασκευή των πεζοδρομίων εκατέρωθεν των οδών Αθηνών, Κύπρου και Καλυβίων που αποτελούν τους βασικούς άξονες της περιοχής παρέμβασης, καθώς και βελτίωση των λειτουργικών και γεωμετρικών χαρακτηριστικών των οδών, για τη δημιουργία ενός ασφαλούς δικτύου πεζοδιαδρομής μήκους περίπου 5.500,00 μ.μ. Οι παρεμβάσεις για τη δημιουργία του δικτύου καλύπτουν εμβαδό περίπου 40.276,00 τ.μ.Κατά μήκος της πεζοδιαδρομής φυτεύονται δέντρα, τοποθετείται «έξυπνος» φωτισμός με ledκαι τα δάπεδα επιστρώνονται με ψυχρά υλικά. Επίσης για την ασφαλή διέλευση των πεζών τοποθετούνται φωτιζόμενες «έξυπνες» διαβάσεις, και δημιουργείται κυκλικός κόμβος στη συμβολή των οδών Αθηνών και Κύπρου.

Το υποέργο 2 περιλαμβάνει την κατασκευή 2.620,00 μ.μ. ποδηλατοδρόμου με αντίστοιχη παράλληλη πεζοδιαδρομή (πεζοδρόμια) και την κατασκευή έξι (6) κοινόχρηστων χώρων εμβαδού 12.163,00 τ.μ. που ενώνει ο ποδηλατοδρόμος. Δηλαδή το υποέργο δημιουργεί μια εκτεταμένη«πράσινη διαδρομή»στην περιοχή παρέμβασης. Οι παρεμβάσεις για τη δημιουργία του συνολικού υποέργου καλύπτουν εμβαδό περίπου 51.525,00 τ.μ.. Ο ποδηλατοδρόμος αποτελεί συνέχεια του ήδη υπάρχοντος δικτύου στη νότια Λαμία, είναι διπλής κατεύθυνσης ήτοι 2,50 μ πλάτους και τοποθετείται ως επί το πλείστον επί της ασφάλτου με επίστρωση συνθετικού δαπέδου αδρανών υλικών κόκκινου χρώματος. Χρησιμοποιεί τμήματα των κοινοχρήστων χώρων για την διέλευση του και επί των κοινοχρήστων χώρων τοποθετούνται 2 σταθμοί ηλεκτρικών ποδηλάτων. Για την ασφαλή διέλευση των πεζών και του ποδηλάτη δημιουργείται ένας κυκλικός κόμβος στη συμβολή των οδών Ελευθερίας και Φραντζή και τοποθετούνται φωτιζόμενες «έξυπνες» διαβάσεις επί του κόμβου. Οι κοινόχρηστοι χώροι είναι χώροι που κατασκευάζονται εξ αρχής με πράσινο, πλακόστρωση και δημιουργείται παιδική χαρά σε έναν από αυτούς. Εξοπλίζονται δε, πλέον του συνήθους αστικού εξοπλισμού, με ηλιακά παγκάκια και ελεύθερο WiFi. Σε όλο το υποέργο τοποθετείται «έξυπνος» φωτισμός με led και τα δάπεδα επιστρώνονται με ψυχρά υλικά.

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close