
Μακαρόν σοκολατένια
Αυτά τα σοκολατένια μακαρόν ταιριάζουν υπέροχα με μια κούπα ζεστού καφέ ή ένα ποτήρι γάλα για τα παιδιά.
Σιμόνη Καφίρη
Υλικά
-
- 125γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα
- 175γρ. ζάχαρη άχνη
- 3 κουτ. σούπας κακάο
- 4 ασπράδια (110γρ.)
- 60γρ. ζάχαρη
Για τη γέμιση σοκολάτας
- 140γρ. κουβερτούρα
- 120γρ. κρέμα γάλακτος
- 3 κουτ. σούπας μαύρο ρούμι
Διαδικασία
Αφήνετε τα ασπράδια για 3-4 ώρες εκτός ψυγείου. Βάζετε στο μπλέντερ τα αμύγδαλα μαζί με την άχνη και το κακάο και τα χτυπάτε μέχρι να γίνουν πούδρα. Τα περνάτε από λεπτό κόσκινο.
Χτυπάτε τα ασπράδια σε μέτρια ταχύτητα. Όταν αρχίσουν να πήζουν, προσθέτετε λίγη λίγη τη ζάχαρη, δυναμώνετε την ταχύτητα και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να γίνουν ένα σφιχτό, γυαλιστερό μίγμα.
Αναμιγνύετε στη μαρέγκα το κοσκινισμένο μίγμα των αμύγδαλων, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα και με απαλές κυκλικές κινήσεις από πάνω προς τα κάτω.
Σκεπάζετε τη λαμαρίνα σας με λαδόκολλα και βάζετε το μίγμα σε κορνέ με μικρό άνοιγμα. Σχηματίζετε μικρούς δίσκους (περίπου 60) πάνω στη λαδόκολλα αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους, γιατί θα φουσκώσουν στο ψήσιμο.
Αφήνετε να σταθούν σε θερμοκρασία δωματίου για 40 λεπτά και ύστερα τους ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C για 6 λεπτά. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 130°C και ψήνετε για 12 λεπτά ακόμα.
Βγάζετε τα μακαρόν από το φούρνο, τα αφήνετε για 2-3 λεπτά, ανασηκώνετε τη λαδόκολλα και ρίχνετε ελάχιστο νερό, ώστε να υγρανθεί όλο το ταψί. Τα αφήνετε για 2 λεπτά. Αυτό γίνεται για να μπορέσετε να τα ξεκολλήσετε πολύ εύκολα από τη λαδόκολλα. Τα ξεκολλάτε με προσοχή και τα αφήνετε να κρυώσουν εντελώς.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση: βάζετε την κρέμα σε κατσαρολάκι και πάνω σε μέτρια φωτιά για να πάρει βράση. Την αποσύρετε από τη φωτιά και ρίχνετε μέσα την κουβερτούρα ψιλοκομμένη. Ανακατεύετε ζωηρά μέχρι να λιώσει και προσθέτετε το ρούμι. Όταν κρυώσει, τη μεταφέρετε για λίγο στο ψυγείο.
Κατόπιν βάζετε σε κάθε δίσκο ένα κουταλάκι του γλυκού κρέμα και σκεπάζετε μ’ ένα δεύτερο δίσκο -σαν σάντουιτς- στο ίδιο μέγεθος. Μπορείτε να τα διατηρήσετε στο ψυγείο. Την επόμενη μέρα είναι καλύτερα. Πριν σερβίρετε όμως, τα αφήνετε τουλάχιστον για μισή ώρα σε θερμοκρασία δωματίου.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος – Food styling: Tina Webb
Tips
Αν θέλετε να χρωματίσετε τα μακαρόν, ρίχνετε στα ασπράδια από την αρχή λίγες σταγόνες χρώματος ζαχαροπλαστικής.
Μπορείτε επίσης να τα γεμίσετε με κρέμα μόκα ή κρέμα κάστανου.
Αφού ασπρίσετε τα αμύγδαλα, τα στεγνώνετε στο φούρνο για 10 λεπτά στους 120°C.
Τα μακαρόν χωρίς γέμιση διατηρούνται σε μεταλλικό κουτί ερμητικά κλεισμένο. Έτσι μπορείτε να ετοιμάσετε τους δίσκους αρκετές ημέρες πριν, ενώ τη γέμιση, από την προηγούμενη μέρα.
Αντί για κορνέ, μπορείτε να μοιράσετε το μίγμα στη λαδόκολλα με κουταλάκι του γλυκού.

Κολοκύθα γεμιστή με κιμά, ρύζι και μυρωδικά
Εύκολη, γρήγορη και γιορτινή. Γεμιστή κολοκύθα με κιμά, ρύζι, σταφίδες και τριμμένη γραβιέρα από πάνω που λιώνει στο φούρνο σε ένα απολαυστικό πιάτο για όλη την οικογένεια.
Ντίνα Νικολάου
Υλικά
-
- 1 ολόκληρη κολοκύθα, κατά προτίμηση στρογγυλή
- 1 κoυτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- αλάτι
- μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
Για τη γέμιση
- 2 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη
- 1 πράσινη πιπεριά κέρατο, ψιλοκομμένη
- 1 καρότο, τριμμένο
- 350γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 140γρ. ρύζι γλασέ
- 2 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
- 500ml ζωμό κρέατος φρέσκο ή έτοιμο
- 50γρ. κορινθιακή σταφίδα
- ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- ½ ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
- 80γρ. γραβιέρα πικάντικη, τριμμένη
Διαδικασία
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 190°C στον αέρα. Πλένετε καλά την κολοκύθα, κόβετε το πάνω μέρος (καπάκι) και με ένα κουτάλι αφαιρείτε τους σπόρους. Αλατοπιπερώνετε εσωτερικά την κολοκύθα και ραντίζετε με το ελαιόλαδο. Την τοποθετείτε σε μια λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος με το κομμένο μέρος προς τα κάτω και την ψήνετε για 40 λεπτά. Στο μεταξύ, ετοιμάζετε τη γέμιση.
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρετε το κρεμμύδι, τις πιπεριές και το καρότο για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσουν, ανακατεύοντας συχνά με μια σπάτουλα.
Προσθέτετε τον κιμά και σοτάρετε μέχρι να αλλάξει χρώμα. Ρίχνετε το ρύζι, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι και τον ζωμό. Ανακατεύετε, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγομαγειρεύετε για 25-30 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το ρύζι. Προσθέτετε τη σταφίδα και τα μυρωδικά και αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά.
Βγάζετε την κολοκύθα από τον φούρνο και την αναποδογυρίζετε με προσοχή. Αδειάζετε μέσα τη γέμιση, πασπαλίζετε με την τριμμένη γραβιέρα και ψήνετε για 15 λεπτά ακόμη μέχρι να λιώσει το τυρί. Τη σερβίρετε αμέσως.
Styling: Κατερίνα Λυκουρέση- Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης – Φωτογραφία: Studio M