Λαζαράκια
Μέθοδος Εκτέλεσης
Τα πεντανόστιμα Λαζαράκια κρύβουν μέσα τους μπόλικη ιστορία. Οι νοικοκυρές τα ζυμώνουν και τα ψήνουν το Σάββατο του Λαζάρου. Είναι μικρά, αφράτα, ημίγλυκα ψωμάκια τα οποία έχουν το σχήμα ενός σπαργανωμένου ανθρώπου (όπως αναπαριστάνεται και ο Λάζαρος στις εικόνες) και συμβολίζουν την Ανάσταση του Λαζάρου.
- Στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη.
- Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός για να διαλυθεί και το αφήνουμε για 10 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, την κανέλα, το γαρίφαλο σε σκόνη, το κάρδαμο, το αλάτι και το αλεύρι.
- Χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 8-10 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να δέσει το ζυμάρι.
- Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί σκεπασμένη με μια πετσέτα για 30 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C στον αέρα.
- Αφού η ζύμη έχει ξεκουραστεί τη χωρίζουμε σε 20 μπαλάκια των 60 γρ. το καθένα.
- Από το κάθε μπαλάκι ζυγίζουμε 50 γρ. για το σώμα και 10 γρ. για τα χεράκια.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις σταφίδες και τα καρύδια ώστε να φτιάξουμε το μείγμα της γέμισης.
- Πλάθουμε το σώμα από τα Λαζαράκια σε μακρόστενο σχήμα, γεμίζουμε με 1 κ.γ. από τη γέμιση, κλείνουμε καλά και με την υπόλοιπη ζύμη και φτιάχνουμε 2 χεράκια τα οποία περνάμε χιαστί από την πίσω μεριά για να καταλήξουν σε σχήμα Χ μπροστά.
- Τοποθετούμε γαρίφαλα για τα μάτια.
- Μεταφέρουμε τα Λαζαράκια σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε για 20-30 λεπτά.
- Σερβίρουμε.
Νηστίσιμο σοκολατένιο σιροπιαστό κέικ …..❣ΜΑΚΑΡΟΝΆΔΑ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ, ΣΚΟΡΔΟ & ΛΕΜΟΝΙ
Πεντανόστιμο Νηστίσιμο σοκολατένιο σιροπιαστό κέικ με γλασσο μερεντας…..❣
Υλικά:
3/4 κούπας ηλιέλαιο
2 κούπες ζάχαρη
3 κούπες αλεύρι γ.ο.χ.
2 κούπες χυμό πορτοκαλιού ή νερό
3 κ.σ. ξύδι
7 κ.σ. κακάο
1 κ.γ. αλάτι
2 βανίλιες
1 φακ. Μπεικιν παουντερ
Για το σιρόπι:
3 κούπες Νερό
2,5 κούπες Ζάχαρη
2-3 κ.σ. κακάο
Για το γλασσο:
1 βαζακι μερεντα νηστίσιμη
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά του κέικ. Ρίχνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα και το βάζουμε να ψηθεί για 40′ περίπου, ή μέχρι να βγαίνει το μαχαίρι καθαρό.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι: το βραζουμε για 5 λεπτα και το αφηνουμε να χλιαρεψει. περιχύνουμε το κεικ όταν βγει από τον φούρνο αφού πρώτα το έχουμε τρυπήσει με ένα μαχαίρι σε όλη την επιφάνεια.
Ετοιμάζουμε το γλασσο: ζεσταινουμε την μερεντα Σ’ενα κατσαρολακι και την βάζουμε πάνω από το κέικ….. Η δοσολογια ειναι για ενα μεγαλο πυρεξ….
Η συνταγή είναι από την εκπληκτική σελίδα στο facebook: Οι Γεύσεις της Ελένης
YΛΙΚΑ
500 ΓΡ. ΣΠΑΓΓΕΤΙ
½ ΦΛ. ΤΑΧΙΝΙ
3 ΣΚΕΛ. ΣΚΟΡΔΟ
ΧΥΜΟ ΑΠΟ 2 ΛΕΜΟΝΙΑ
1 Κ.Γ. ΜΠΟΥΚΟΒΟ ΚΑΥΤΕΡΟ
1/2 ΜΑΤΣ. ΣΧΟΙΝΟΠΡΑΣΟ
½ ΜΑΤΣ. ΜΑΪΝΤΑΝΟ
2 Κ.Σ. ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
100 ΓΡ. ΤΥΡΙ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΤΡΙΜΜΕΝΟ
ΑΛΑΤΙ-ΠΙΠΕΡΙ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε τα σπαγγέτι σε αλατισμένο νερό, μέχρι να γίνουν al dente. Σωτάρουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με ελαιόλαδο το λιωμένο σκόρδο και το καυτερό μπούκοβο, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, το σχοινόπρασο, τον μαϊντανό, το ταχίνι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα σπαγγέτι στη σάλτσα με το ταχίνι, ρίχνουμε λίγο από το νερό που έβρασαν και ανακατεύουμε. Πασπαλίζουμε με το τριμμένο νηστίσιμο τυρί και σερβίρουμε.
ΠΗΓΗ:chefonair.gr