Συνταγές & Άλλα

Μαντί…. Όποιος τρώει, μαθαίνει να το μαγειρεύει!- Μάθε πριν αγοράσεις τη γαλοπούλα των Χριστουγέννων

Ανατολίτικο φαγητό με καταγωγή από την Καισάρεια της Καππαδοκίας.

 

ΑΡΚΕΤΑ ΜΠΕΛΑΛΙΔΙΚΟ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΦΑΓΗΤΟ

Για το φύλλο:

  • ½ κιλό αλεύρι
  • 2 ποτήρια νερό
  • 1 αυγό
  • λίγο λάδι
  • λίγο ξύδι
  • αλάτι

Για τη γέμιση:

  • ½ κιλό μοσχαρίσιο κιμά
  • 1 κρεμμύδι
  • 80 γρ. φρέσκο βούτυρο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για το γιαουρτοσκόρδιον:

  • ½ κιλό στραγγιστό γιαούρτι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • ζωμό κρέατος
  • λίγο σουμάχ (ή σουμάκ) για το σερβίρισμα

Υλικά

  • μοσχάρι –
  • γιαούρτι –
  • αλεύρι –
  • νερό –
  • αυγά –
  • λάδι –
  • ξύδι –
  • αλάτι –
  • κρεμμύδι –
  • βούτυρο –
  • πιπέρι –
  • σουμάκ –
  • σκόρδο –
  • ζωμός –

Εκτέλεση

Το μαντί είναι ανατολίτικο φαγητό με καταγωγή από την Καισάρεια της Καππαδοκίας. Το συναντάμε σε διαφορετικές εκδοχές στην Πόλη, τη Θράκη, τη Μικρασία και τον Πόντο, αλλά και στη Ρωσία που το φτιάχνουν βραστό. Αυτή που ακολουθεί μοιάζει με την πολίτικη και τη μικρασιατική και είναι πάρα πολύ νόστιμη!

Ξεκινάμε με τη ζύμη. Αρχικά, μέσα στο αλεύρι βάζουμε το αυγό, αλάτι, ελαιόλαδο, ξύδι και νερό όσο πάρει. Τα ζυμώνουμε όλα καλά και αφήνουμε τη ζύμη να «ξεκουραστεί».

Όσο η ζύμη μας «ξεκουράζεται», μέσα στον κιμά βάζουμε το κρεμμύδι τριμμένο στο multi ή πολτοποιημένο στο χέρι, αλάτι και πιπέρι, τα ανακατεύουμε και η γέμιση μας είναι έτοιμη.

Πλάθουμε τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια (μεγέθους ενός κρεμμυδιού) και τα ανοίγουμε με τον πλάστη. Το φύλλο μας δεν πρέπει να είναι πολύ λεπτό, γι’ αυτό έχουμε το νου μας μην ξεφύγουμε.

Ήρθε η ώρα να φτιάξουμε το φαΐ! Κάθε φύλλο το χωρίζουμε σε τετράγωνα κομμάτια. Βάζουμε στο κέντρο κάθε τετραγώνου λίγη γέμιση και τα κλείνουμε από τις δυο μεριές σαν μικρές βαρκούλες. Λαδώνουμε το πυρέξ που θα βάλουμε τα μαντί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40 λεπτά.

Μόλις είναι έτοιμα, ρίχνουμε το ζεστό ζωμό κρέατος, όσο πάρει μέχρι τα μαντί να φουσκώσουν. Προσθέτουμε το απαραίτητο γιαουρτοσκόρδιον (γιαούρτι με δύο πολτοποιημένες σκελίδες σκόρδο), περιχύνουμε τα μαντί με λίγο φρέσκο βούτυρο, προσθέτουμε σουμάχ και… σερβίρουμε στην παρέα!

Όποιος πρόλαβε, έφαγε!

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν αγοράσεις τη γαλοπούλα των Χριστουγέννων

Χριστούγεννα χωρίς το συμπαθές πτηνό δεν νοούνται. Αναρωτήθηκες, όμως, ποτέ από πού “κρατάει η σκούφια” της γαλοπούλας που πρωταγωνιστεί στο γιορτινό σου τραπέζι;

Ρώτησες πριν την αγοράσεις αν είναι “ελευθέρας βοσκής” και ποια τα πλεονεκτήματά της σε σχέση με την εντατικής εκτροφής; Για να μην ψάχνεις, το Olive έψαξε το θέμα για σένα.

Γαλοπούλες εντατικής εκτροφής VS ελευθέρας βοσκής/βιολογικής εκτροφής
Οι γαλοπούλες εντατικής εκτροφής διατηρούνται στριμωγμένες σε μικρούς κλωβούς, συχνά χωρίς φως, όπου και περνούν τη σύντομη ζωή τους (συνήθως 90 μόλις μέρες) μέχρι τη σφαγή. Οι πτηνοτρόφοι τις παχαίνουν υπερβολικά για να δώσουν περισσότερο κρέας όσο πιο γρήγορα γίνεται κι έτσι αποκτούν αφύσικα ογκώδες στήθος, ενώ συχνά εμφανίζουν προβλήματα υγείας στην καρδιά και τις αρθρώσεις λόγω της απότομης αύξησης βάρους.

galopoula1

Σίγουρα πιο τυχερές αλλά και πιο εκτεθειμένες στα αρπακτικά, οι γαλοπούλες ελευθέρας βοσκής βλέπουν το φως του ήλιου και συνεπώς μεγαλώνουν κάτω από πιο φυσιολογικές συνθήκες. Σύμφωνα όμως με τις προδιαγραφές βιολογικής εκτροφής, για να χαρακτηριστούν βιολογικές οι γαλοπούλες θα πρέπει, μεταξύ άλλων, όχι μόνο να έχουν πρόσβαση σε υπαίθριους χώρους (και να μη διατηρούνται σε κλωβούς) αλλά και να τρέφονται με βιολογικές ζωοτροφές. Όσον αφορά στην ηλικία σφαγής, το κατώτερο όριο για τις βιολογικές γαλοπούλες είναι οι 140 ημέρες.

 

Οι γαλοπούλες ελευθέρας βοσκής/βιολογικής εκτροφής είναι τελικά νοστιμότερες;
Το κρέας τους είναι λιγότερο μαλακό και το βάρος τους μικρότερο (καθότι αναπτύσσονται φυσιολογικά), ενώ η γεύση τους δεν είναι απαραίτητα καλύτερη, όπως πολλοί νομίζουν. Σύμφωνα μάλιστα με τον Tom Copas της αγγλικής Copas Traditional Turkeys Ltd, “οι γαλοπούλες ελευθέρας βοσκής διαφέρουν λίγο στη μυρωδιά, είναι σε καλύτερη φυσική κατάσταση και τα πόδια τους είναι πιο ανεπτυγμένα γιατί ασκούνται περισσότερο, αλλά προκαλώ τον οποιοδήποτε να διακρίνει διαφορά στη γεύση!”.

galopoula3

Τι να διαλέξω, λοιπόν;
Η βιολογική γαλοπούλα είναι ομολογουμένως πιο… τσουχτερή για το πορτοφόλι μας, ξεπερνώντας κατά 30% περίπου την τιμή της γαλοπούλας εντατικής εκτροφής. Και αν περιμένεις ότι η ετικέτα “ελευθέρας βοσκής” πάνω στη γαλοπούλα που θα αγοράσεις εγγυάται καλύτερη γεύση, ενδέχεται να απογοητευτείς. Οι παράγοντες που κάνουν τη (γευστική) διαφορά είναι πολλοί: η ποικιλία της γαλοπούλας (παραδοσιακή, με αργή ανάπτυξη, αντί για τις… παραταϊσμένες της εντατικής εκτροφής), η ηλικία σφαγής (αφού ωριμάσει πλήρως), η διατροφή της, οι συνθήκες διαβίωσής της και, τέλος, το χρονικό διάστημα που παραμένει κρεμασμένη στα κρεοπωλεία.

Με τη βιολογική γαλοπούλα, τουλάχιστον μπορείς να είσαι βέβαιος ότι δεν σφάχτηκε πολύ νωρίς και ότι οι συνθήκες διαβίωσής της ήταν καλύτερες από αυτές της γαλοπούλας εντατικής εκτροφής. Αν βέβαια το δίλημμά σου είναι περισσότερο ηθικό, η λύση της γαλοπούλας ελευθέρας βοσκής/βιολογικής εκτροφής είναι προφανής…

galopoula_304976312edited

 

ΠΗΓΗ:toarkoudi.gr-       https://www.olivemagazine.gr

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close