Σημαντικές

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του 34ου τόμου του ΦΘΙΩΤΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του ενδιαφέροντος 34ου τόμου του περιοδικού «ΦΘΙΩΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ» , την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022, στην πλατεία Αλέκου Κοντόπουλου Λαμίας, που διοργάνωσαν ο Όμιλος Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων και ο Δήμος Λαμιέων.

Τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους  : Ο Αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Αποστολόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Λαμιέων κ. Παναγιώτης Φώσκολος

Ο νέος τόμος του Φθιωτικού Λόγου περιελάμβανε δύο σπουδαία αφιερώματα :

Α) «Ο Γοργοπόταμος στην Αντίσταση, 1940 -1944»

Β) «Ελληνική Επανάσταση (1821-2021) – Διακόσια Χρόνια Ελευθερίας»

   Ο Κώστας Τσιαλαφούτας, πρόεδρος του Ομίλου καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής : «[…]Το περιοδικό του Ομίλου μας «Φθιωτικός Λόγος» με τα αφιερώματα σε σημαντικούς πνευματικούς Έλληνες αλλά και σε αξιόλογους Φθιώτες Λογοτέχνες και Συγγραφείς, αποτέλεσε σπουδαίο εργαλείο γνώσης και αξιόπιστη πηγή πληροφοριών τόσο για εκπαιδευτικούς και μαθητές, όσο και για συμπολίτες μας με αντίστοιχα ενδιαφέροντα.

Τέτοια αφιερώματα έγιναν στους : Διονύσιο Σολωμό, Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, Κωστή Παλαμά, Γιώργο Σεφέρη, Οδυσσέα Ελύτη, Δημητρίου Π. Παπαδίτσα καθώς και στους Ρουμελιώτες  Ζαχαρία Παπαντωνίου, , Αλέκο Κάιλα, Στέργιο Δημούλη, Σπύρο Ματσούκα, Αγανίκη Αινιάνος Μαζαράκη, Μάρκο Τσιριμώκο, τους ζωγράφους Αλέκο Κοντόπουλο και Βασίλη Σίμο, τα ιστορικά  : Οι Θερμοπύλες στα γράμματα και τις τέχνες, δυόμισι (2500) χιλιάδες χρόνια μετά (σε δίγλωσση μορφή),  Αλαμάνα και  Αθανάσιος Διάκος. Ταυτόχρονα στους τόμους αυτούς φιλοξενούνται και λογοτεχνικές φωνές Φθιωτών και Μελών μας, καθώς επίσης, δραστηριότητες και εκδηλώσεις του Ομίλου..

Ο Όμιλος Φθιωτών λογοτεχνών και Συγγραφέων φρόντισε οι τόμοι αυτοί μα τα εν λόγω αφιερώματα να βρίσκονται  σε αρκετές δημόσιες βιβλιοθήκες και σχεδόν σε όλες τις σχολικές βιβλιοθήκες των Δημοτικών Σχολείων, των Γυμνασίων και των Λυκείων της Φθιώτιδας.

   Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι η Ελλάδα στο πέρασμα του χρόνου αν και υπέμεινε αρκετά, κατάφερε να αντισταθεί, να διατηρήσει αλώβητη την ψυχή της και να αναδυθεί ξανά στην επιφάνεια της δόξας .

Ο Φθιωτικός Λόγος συμβάλλει στην ιστορική, λογοτεχνική και πολιτιστική καταγραφή του τόπου του».

ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΧΑΙΡΕΤΙΣΑΝ :

α) Ο Εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Φθιώτιδας κ. Συμεών, Πρωτοσύγκελος Ιεράς Μητρόπολης Αρχιμανδρίτης κ. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής : «[…]Η Επανάσταση του 1821 δεν ήταν κοινωνικοοικονομική. Η Επανάσταση έγινε υπέρ πίστεως και πατρίδος. Και τα κείμενα συμμαρτυρούν  γι’ αυτό. Έτσι λοιπόν, με ένα τέτοιο πνεύμα αν τα δούμε αυτά, πραγματικά βλέπουμε ότι τόσο η αγνή Αντίσταση την περίοδο αυτή 1940-44, όσο και το επαναστατικό φρόνημα του 1821 συμπλέουν, έχουν την ίδια σπονδυλική στήλη να τα τροφοδοτεί».

β) Η Εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Περιφερειακή Σύμβουλος  κ. Έμυ Αργυροπούλου αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής : «[…]Σας καλησπερίζω και σας εκφράζω τη χαρά μου που βρίσκομαι εδώ μαζί σας. Θέλω να συγχαρώ όλα τα μέλη του Ομίλου για τη δράση τους από την ίδρυσή του, από το έτος 1990 έως σήμερα, αφού μέσω αυτού του Ομίλου αναδεικνύεται το αξιόλογο συγγραφικό έργο των Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων και όχι μόνο.

[…]Όσον αφορά το πρώτο αφιέρωμα, η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου αποτελεί την κορυφαία πράξη της Ενωμένης Εθνικής Αντίστασης απέναντι στις δυνάμεις του Άξονα, η οποία είχε αποφασιστική επίδραση στην έκβαση του αγώνα των δυνάμεων της ελευθερίας και της δημοκρατίας, εναντίον των δυνάμεων του φασισμού και του ναζισμού και μας δίδαξε ότι όταν είμαστε ενωμένοι έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα για όλους μας. [..]Όσον αφορά το δεύτερο αφιέρωμα, η Επανάσταση του 1821 είναι ένα γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας, αφού είναι η αποφασιστικότητα, η πίστη και ο αγώνας ενός έθνους να επιβιώσει, να απελευθερωθεί και να δημιουργήσει ανεξάρτητο κράτος. Η Επανάσταση του 1821 σαν γεγονός ιδρύει τη σύγχρονη Ελλάδα, είναι τομή στην ιστορία μας και με αφορμή τη συμπλήρωση  200 ετών από τότε, έχει έρθει η ώρα να κάνουμε τον απολογισμό της διαδρομής μας ως ελεύθερο έθνος  έως σήμερα και να οραματιστούμε το μέλλον μας.»

 

 

 

 

 

mag24.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button
Close