Τοπικές

ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΜΑΚΡΑΚΩΜΗ,ΚΑΙ,ΤΗΝ Ι.Μ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ ΜΕΛΙΤΑΙΑΣ ΔΟΜΟΛΟΥ-ΦΩΤΟ-

και την Ι.Μ. Αγίας Τριάδος Μελιταίας Δομοκού

Με κάθε επισημότητα γιορτάζεται  στην  Μκαρακώμη η γιορτή του Αγίου Πνεύματος . Το απόγευμα της Κυριακής παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Φθιώτιδας  κ Συμεών  πραγματοποιήθηκε ο Μέγας  Πανηγυρικός Εσπερινός και η περιφορά της εικόνας της Αγίας  Τριάδας .

«Μόνο το Άγιο Πνεύμα δίνει νόημα   στην ζωή και δύναμη ψυχής στον άνθρωπο …» επεσήμανε ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας.

Στην Περιφορά ‘έδωσαν το παρόν όλες οι Τοπικές Αρχές , ο Υπουργός  Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας , οι Βουλευτές  του Νομού ,ο Αντιπεριφερειαρχης Φθιώτιδας Ηλίας Κυρμανίδης, ο Δήμαρχος Λαμιέων  Θύμιος  Καραίσκος .

Το πρωί της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε η Θεία Λειτουργία

 

 

Με αφορμή τον εορτασμό του Αγίου Πνεύματος τελέστηκε Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας στη Μελιταία Δομοκού, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ. Συμεών.

Την λειτουργία παρακολούθησε πλήθος κόσμου και πολλοί επίσημοι, εκπρόσωποι της τοπικής και της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, όπως ο Δήμαρχος Δομοκού Μπ. Λιόλιος, ο π. Δήμαρχος Λαμιέων Ν. Σταυρογιάννης, ο αντιπεριφερειάρχης Αθ. Καρακάντζας και περιφερειακός σύμβουλος Κ. Αποστολόπουλος, καθώς και κυβερνητικοί εκπρόσωποι, όπως οι βουλευτές Φθιώτιδας Θ. Χειμάρας , Γ. Κοτρωνιάς, Γ. Οικονόμου και άλλοι.

Μετά το πέρας της λειτουργίας, το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Αγίου Νικολάου Μελιταίας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μελιταίας προσέφεραν στον Μητροπολίτη Φθιώτιδας μια εικόνα της Αγίας Τριάδας και δύο συγγράμματα, εκδόσεις του συλλόγου σχετικά με την Ι.Μ. Αγ. Τριάδας και τις αρχαιολογικές έρευνες στην περιοχή.

Στη συνέχεια παραδόθηκε γεύμα προς τιμή του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη και των υπολοίπων επισήμων.

Η Ι.Μ. Αγ. Τριάδας εντοπίζεται σε υψόμετρο 680 μ. επί του όρους που υψώνεται στα νότια της κοινότητας της Μελιταίας, απέναντι ακριβώς από την ακρόπολη της αρχαίας ομώνυμης πόλης. Η μονή χτίστηκε τον 17ο αι. πάνω σε έναν αρχαίο ναό, το άνδηρο του οποίου διακρίνεται στην ανατολική πλευρά του ιερού. Για την ανοικοδόμησή της έχει χρησιμοποιηθεί αρχιτεκτονικό υλικό από τον αρχαίο ναό, μεταξύ του οποίου και βάθρα αγαλμάτων. Το καθολικό είναι χτισμένο στον τύπο της Βασιλικής μετά τρούλου.

Πρώτη αναφορά στη μονή γίνεται από τον Δανό αρχαιολόγο J.L. Ussing, το καλοκαίρι του 1846 όταν κατά την περιήγησή του στη Θεσσαλία επισκέφθηκε τη μονή και διανυκτέρευσε. Οι δύο μοναχοί της μονής, αφού δείπνησαν μαζί του, τον ενημέρωσαν ότι το μοναστήρι ήταν για πολλά χρόνια εγκαταλελειμμένο και γύρω στο 1831 ανακαινίσθηκε.

Το 1917 ο Ηγούμενος Αμφιλόχιος Παπαδημητρίου από τη Δωρίδα έκτισε κελιά και την πύλη της δυτικής πλευράς. Το σπουδαιότερο κειμήλιο της Μονής είναι ένας τετράγωνος κυβόλιθος πού στηρίζει την πλάκα της Αγίας Τράπεζας, πού περιέχει χαραγμένο κείμενο συνθήκης μεταξύ Μελιταίων και Πηρέων του 3ου π.Χ. αιώνος. Επίσης στη Μονή σώζεται η προκήρυξη των επαναστατών της 15ης Φεβρουαρίου του 1854, όπου εκεί υπέγραψαν ο Ηγούμενος Γρηγόριος και οι πρόκριτοι των χωρίων Αβαρίτσας (νυν Μελιταίας) και Νεοχωρίου.

 

 

 

https://www.ilamia.gr- https://www.mag24.gr

 

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close