Συνταγές & Άλλα

Μεταμορφώνουμε την κολοκύθα σε λαχταριστές συνταγές

Στο παραμύθι της Σταχτοπούτας η κολοκύθα μεταμορφώνεται σε άμαξα. Στην πραγματικότητα πάλι έχουμε πολύ πιο νόστιμες ιδέες για το αγαπημένο χειμωνιάτικο λαχανικό, με τους σεφ του Olive να δίνουν ρεσιτάλ με αλμυρές και γλυκές συνταγές. Και μην φοβάστε, δεν χρειάζονται ξόρκια, μόνο τα σωστά υλικά!

Λαζάνια με κοτόπουλο και ψητή κολοκύθα

Τα λαζάνια είναι από τα πιο αγαπημένα και απολαυστικά πιάτα ζυμαρικών. Εδώ τα φτιάχνουμε σε μια πεντανόστιμη εκδοχή με κιμά κοτόπουλου και κολοκύθα που τώρα είναι και στα καλύτερά της.

Υλικά

  • 1 πακέτο λαζάνια
  • 800γρ. στήθος κοτόπουλου φιλέτο, σε μικρές μπουκιές
  • 500γρ. κόκκινη κολοκύθα (ζυγισμένη καθαρισμένη), σε μικρούς κύβους
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένo
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 400γρ. ντοματάκια κονκασέ
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας, διαλυμένο σε ½ φλιτζάνι νερό
  • 1 κεσεδάκι (200 γρ.) γιαούρτι στραγγιστό
  • ½ φλιτζάνι γάλα εβαπορέ
  • 100ml κρασί λευκό ξηρό
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Βάζετε τους κύβους της κολοκύθας σε ένα μικρό ταψάκι, τους αλατοπιπερώνετε και τους ραντίζετε με λίγο από το ελαιόλαδο. Βάζετε το ταψάκι στο φούρνο και ψήνετε την κολοκύθα για 30 λεπτά.

Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνετε λίγο από το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτετε το κοτόπουλο. Σοτάρετε για 20 λεπτά περίπου ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να πάρει χρώμα. Σβήνετε με το μισό κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, αποσύρετε από τη φωτιά.

Αδειάζετε το κοτόπουλο σε ένα μπολ και χωρίς να πλύνετε το τηγάνι ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνετε το κρεμμύδι και σοτάρετε για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτετε το σκόρδο και μόλις μυρίσει σβήνετε με το υπόλοιπο κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνετε τα ντοματάκια κονκασέ, ½ φλιτζάνι νερό και αλατοπιπερώνετε καλά. Αφήνετε τη σάλτσα να βράσει για 15 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Προσθέτετε τον δυόσμο και τον μαϊντανό και ανακατεύετε.

Λαδώνετε ελαφρά ένα ταψάκι και ρίχνετε τον διαλυμένο πελτέ. Απλώνετε να πάει παντού. Στρώνετε μια σειρά λαζάνια το ένα δίπλα στο άλλο μέχρι να καλύψετε εντελώς την βάση. Απλώνετε το 1/3 από το σοταρισμένο κοτόπουλο και το 1/3 από την ψημένη κολοκύθα. Καλύπτετε με το 1/3 της σάλτσας ντομάτας και σκεπάζετε με μια σειρά λαζάνια. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία για άλλες δύο φορές μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά. Τελειώνετε με μια στρώση λαζάνια.

Σε ένα μπολ ανακατεύετε το γιαούρτι με το γάλα και καλύπτετε τα λαζάνια. Ψήνετε το φαγητό για 50 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαζάνια.

Ντίνα Νικολάου
ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΠΟ:
Ντίνα Νικολάου

Ψητή κολοκύθα με πανσέτα

Ένα συνοδευτικό πιάτο που θα κάνει την καλύτερη παρέα στα ψητά σας κρέατα.

Υλικά

  • 12 φέτες κολοκύθα
  • 150γρ. πανσέτα σε κύβους6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 4 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
  • 2 κουτ. σούπας φασκόμηλο φρέσκο
  • 1 κουτ. σούπας αλάτι χοντρό
  • πιπέρι φρεσκοκομμένο
Διαδικασία

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Κόβετε κάθετα την κολοκύθα σε φέτες πλάτους 2εκ. Αφαιρείτε μόνο τα σπόρια και όχι τη φλούδα και τις αραδιάζετε σε ένα ταψί καλυμμένο με χαρτί ψησίματος.

Χτυπάτε το ελαιόλαδο με το βαλσαμικό ξίδι, προσθέτετε το αλάτι και το πιπέρι και περιχύνετε με το μίγμα την κολοκύθα. Πασπαλίζετε με το φασκόμηλο και ψήνετε για 20 λεπτά στον προθερμασμένο φούρνο.

Δοκιμάζετε με ένα πιρούνι αν έχει μαλακώσει η σάρκα της κολοκύθας και ψήνετε για άλλα 5-7 λεπτά στους 250°C για να πάρει ρόδινο χρώμα. Στο μεταξύ σοτάρετε την πανσέτα σε ένα τηγάνι και, πριν σερβίρετε, τη μοιράζετε πάνω στις φέτες της κολοκύθας.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος – Food Styling: Tina Webb

Tina Webb
ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΠΟ:
Tina Webb

Κολοκυθόπιτα με κόκκινη κολοκύθα

Η κολοκύθα “μεταμορφώνεται” σε δεκάδες νόστιμες συνταγές, όπως μια πολύ νόστιμη αλμυρή πίτα, που κερδίζει τις εντυπώσεις με την πλούσια γεύση της.

Υλικά

  • 1.200γρ. κολοκύθα σε φέτες (με τη φλούδα τους)
  • 1 πακέτο φύλλα κρούστας για πίτες
  • 3 πράσα ψιλοκομμένα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο + επιπλέον λάδι για το άλειμμα των φύλλων
  • 300γρ. φέτα σε κομμάτια
  • 2 αβγά ελαφρά χτυπημένα
  • 1 κουτ. σούπας δυόσμο ξερό
  • 1 κουτ. σούπας βασιλικό ξερό
  • 1 πρέζα κανέλα
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ πλιγούρι ή τραχανά
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς και στρώνετε με χαρτί ψησίματος το ταψί σας. Αραδιάζετε πάνω τις φέτες της κολοκύθας, ραντίζετε με ελάχιστο ελαιόλαδο, πασπαλίζετε με κανέλα και ψήνετε την κολοκύθα μέχρι να μαλακώσει.

Στο μεταξύ ζεσταίνετε καλά στη φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι. Ρίχνετε τα πράσα και το κρεμμύδι, προσθέτετε το 1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο και τα σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν.

Ρίχνετε σε ένα μπολ την ψημένη ψίχα της κολοκύθας και τη λιώνετε με πιρούνι. Προσθέτετε τα σοταρισμένα κρεμμύδια και τα πράσα. Αλατοπιπερώνετε. Ρίχνετε τη φέτα, τα αβγά, το δυόσμο και το βασιλικό, το πλιγούρι και ανακατεύετε καλά. Δοκιμάζετε λίγο και προσθέτετε στη γέμιση επιπλέον αλατοπίπερο αν το επιθυμείτε.

Λαδώνετε καλά το ταψί σας και στρώνετε το πρώτο φύλλο. To λαδώνετε, το σουρώνετε και συνεχίζετε με δεύτερο, τρίτο και τέταρτο σουρωμένο φύλλο, το οποίο λαδώνετε καλά κάθε φορά με ένα πινέλο. Αδειάζετε μέσα τη γέμιση και την ισιώνετε. Στρώνετε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα, σουρώνοντάς τα πάλι και λαδώνοντάς τα καλά.

Τέλος χαράζετε την πίτα σε κομμάτια, την ραντίζετε με λίγο νερό και την ψήνετε για 50 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει πολύ καλά.

Ιωάννα Σταμούλου
ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΠΟ:
Ιωάννα Σταμούλου

 

Κολοκυθόπιτα με κόκκινη κολοκύθα, φέτα και δυόσμο από την Νάουσα

Υλικά

  • 8 έτοιμα χωριάτικα φύλλα (είναι πιο χοντρά από τα φύλλα κρούστας και ζυμωμένα με ελαιόλαδο)
  • 70 γρ. βούτυρο αγελάδος (για το άλειμμα)

Για τη γέμιση

  • 1 κιλό (καθαρό βάρος) κολοκύθα, τριμμένη (μπορούμε να προμηθευτούμε και έτοιμες κομμένες φέτες κολοκύθας σε δισκάκια, στα μανάβικα των σούπερ μάρκετ)
  • το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 800 γρ. πράσα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • τα φύλλα από 1 μάτσο δυόσμο, ψιλοκομμένα
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • 3 αυγά
  • 150 γρ. φέτα της αρεσκείας μας, θρυμματισμένη
  • 300 ml φρέσκο γάλα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα πράσα για 5-6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Προσθέτουμε την κολοκύθα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 10-12 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να εξατμιστούν όλα τα υγρά που θα βγάλει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν. Προσθέτουμε το γάλα, τα αυγά, τη φέτα και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε για να σκορπιστούν ομοιόμορφα τα υλικά.

Ζεσταίνουμε το βούτυρο, μέχρι να λιώσει.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C και βουτυρώνουμε ελαφρώς το ταψί. Στρώνουμε 4 από τα φύλλα στο ταψί, βουτυρώνοντας το καθένα ξεχωριστά, με τρόπο ώστε να καλύψουμε τον πυθμένα και τα τοιχώματα. Αδειάζουμε τη γέμιση, τη στρώνουμε ομοιόμορφα και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 4 φύλλα, βουτυρώνοντας το καθένα ξεχωριστά. Γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων της βάσης, στρίβοντάς τες με τα δάχτυλά μας ώστε να δημιουργηθεί ένα όμορφο σχήμα (σαν κορδόνι).

Αλείφουμε καλά με το λιωμένο βούτυρο την επιφάνεια της πίτας και τη χαράσσουμε ελαφρώς σε κομμάτια.

Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα στο χαμηλό ράφι του φούρνου, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια, αλλά να ψηθεί και από κάτω. Ελέγχουμε ανασηκώνοντας προσεκτικά με μια σπάτουλα την άκρη της πίτας. (Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, αν χρειαστεί.) Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε την πίτα να κρυώσει λίγο και να γίνει χλιαρή και σερβίρουμε.

Στο ποτήρι μας: Μια καλοφτιαγμένη πίτα και ένα ποτήρι κρασί αποτελούν ένα θαυμάσιο γεύμα. Διαλέγουμε λοιπόν τα κρασιά μας!

Χριστόφορος Πέσκιας
Συνταγή: Χριστόφορος Πέσκιας

Ξεσκέπαστη πίτα με κίτρινη κολοκύθα

Μια εύκολη πίτα που δεν χρειάζεται φύλλο. Με το άρωμα και τη δροσιά της φθινοπωρινής φρέσκιας κολοκύθας. Τη σερβίρεις σαν πρώτο πιάτο με μια πράσινη σαλάτα αλλά ταιριάζει και σαν συνοδευτικό γκρατέν σε ψητό κοτόπουλο ή κρέας.

Υλικά

  • 500γρ. κολοκύθα κίτρινη, κομμένη σε χοντρές φέτες, με τη φλούδα
  • 1 φακελάκι μαγιά ξηρή
  • 3 αβγά
  • ½ λίτρο γάλα κρύο (ή λίγο παραπάνω)
  • 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή καλαμποκάλευρο
  • 400γρ. φέτα θρυμματισμένη
  • 1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC. Ρίχνετε την κολοκύθα σε ένα ταψάκι και την πασπαλίζετε με αλάτι. Την ψήνετε στο φούρνο μέχρι να μαλακώσει. Αφαιρείτε τη σάρκα και την αφήνετε σε σουρωτήρι για μισή ώρα περίπου για να στραγγίξουν τα υγρά της.

Διαλύετε τη μαγιά σε 2 κουταλιές από το γάλα. Ρίχνετε σε μια λεκάνη τη μαγιά, την κολοκύθα, τον δυόσμο, το γάλα, τα αβγά, τη φέτα, το πιπέρι, λίγο αλάτι και το αλεύρι και ανακατεύετε καλά. Θα πρέπει να πάρετε έναν σχετικά σφιχτό χυλό. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο ακόμη γάλα.

Λαδώνετε με το μισό ελαιόλαδο ένα ταψί, απλώνετε ομοιόμορφα το μίγμα και ραντίζετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Αφήνετε το χυλό να σταθεί για μισή ώρα σκεπασμένο με μια πετσέτα. Ψήνετε σε ζεστό φούρνο στους 200ºC μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Σερβίρετε την πίτα ζεστή ή κρύα.

Tips

Μπορείτε να κάνετε την ίδια πίτα με οποιοδήποτε σοταρισμένο λαχανικό ή να προσθέσετε μόνο σοταρισμένο κρεμμύδι, φρέσκα μυρωδικά, λουκάνικο, μανιτάρια ή ζαμπόν.

Ελένη Ψυχούλη
ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΠΟ:
Ελένη Ψυχούλη
Φωτογραφία-Food Styling: Αντωνία Κατή
olivemagazine.gr
Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button
Close