Τοπικές

Μέτρα στήριξης των αγροτών στην Περιφέρεια Στερεάς ζητά ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης από τον Υπουργό Μ.Βορίδη

Τη λήψη άμεσων μέτρων στήριξης των αγροτών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ζήτησε με επιστολή του ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης- Κτηνιατρικής και Περιβάλλοντος κ.Δημήτριος Βουρδάνος προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Μαυρουδή Βορίδη, για τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την πανδημία του Covid-19.

Στην επιστολή του ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρει:

“Στις δύσκολες ημέρες που βιώνει η χώρα μας και ο ελληνικός λαός, ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού που απασχολείται στον πρωτογενή τομέα (αγρότες, κτηνοτρόφοι, αλιείς) δέχεται ένα ακόμη μεγάλο πλήγμα.
Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ο πρωτογενής τομέας αποτελεί κύριο επάγγελμα και αποκλειστικό εισόδημα διαβίωσης για ένα μεγάλο και σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού και στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες.
Η αλλαγή των οικονομικών συνθηκών στην ύπαιθρο, η λήψη έκτακτων μέτρων στις μετακινήσεις, ο αποκλεισμός των αγροτών – παραγωγών της Στερεάς Ελλάδας από τις Λαϊκές αγορές της Αττικής δημιουργούν μεγάλα προβλήματα, τα οποία ενόψει της έναρξης της νέας καλλιεργητικής περιόδου, με πρωταρχικό μέλημα την αγορά σπόρων, καθιστούν με τη σειρά τους επιτακτική την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων στήριξης. Τα μέτρα αυτά κρίνονται αναγκαία προκειμένου αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι και αλιείς να συνεχίσουν να παράγουν τα υψηλής ποιότητας και μεγάλης προστιθέμενης αξίας προϊόντα για την Περιφέρειά μας αλλά και για τις όμορες περιφέρειες και φυσικά για τον εφοδιασμό της μεγάλης αγοράς της Περιφέρειας Αττικής.
Κύριε Υπουργέ,
Το τελευταίο χρονικό διάστημα ο αγρότης της Στερεάς Ελλάδας, μετά από μια ολόκληρη 10ετία σκληρής οικονομικής κρίσης, δέχεται μια μεγάλη και ανεπάντεχη δοκιμασία από την πανδημία του Covid-19, με αποτέλεσμα να βιώνει τεράστια αγωνία για την επόμενη μέρα. Για τον λόγο αυτόν, θεωρείται επιτακτική η ανάγκη στήριξης από το Υπουργείο με στοχευμένα μέτρα.
Μέτρα ανακούφισης και θωράκισης των παραγωγών που διαθέτουν τα προϊόντα τους σε λαϊκές αγορές της Περιφέρειας Αττικής μετά τον αποκλεισμό τους ή και τον περιορισμό συμμετοχής τους σε αυτές, των κτηνοτρόφων, και ειδικότερα των αιγοπροβατοτρόφων παραγωγών, που συνεργάζονται με καταστήματα που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, το πάγωμα της συγκεκριμμένης αγοράς ενόψει της πασχαλινής περιόδου και φυσικά για όσο διάστημα χρειαστεί.
• Να επεκταθεί η εφάπαξ ενίσχυση των 800 ευρώ σε όλους τους επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα.
• Να δοθούν λύσεις ρευστότητας, με την ενεργοποίηση της Κάρτας του Αγρότη, για να μη χαθούν ρυθμίσεις δανείων, οφειλών προς το δημόσιο, καθώς και φορολoγικών και ασφαλιστικών εκκρεμοτήτων προς ΕΛΓΑ, ΕΦΚΑ ΔΕΚΟ.
• Να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες ελέγχου και αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ προς τους πληγέντες παραγωγούς που εκκρεμούν, για να δώσουν μια ανάσα στους αγρότες.
• Να δοθούν παρατάσεις στις ημερομηνίες δέσμευσης για όσους έχουν ενταχθεί σε Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης του Υπουργείου 2014-2020.
• Στις ανακοινώσεις των μέτρων της ΔΕΗ και στις εκπτώσεις για το πάγιο που αφορούν οικιακούς καταναλωτές και επιχειρήσεις, να συμπεριληφθούν και οι αγρότες με το αγροτικό ρεύμα, για τις υποχρεώσεις – οφειλές ρεύματος προς την ΔΕΗ και της χρήσης νερού προς τα ΤΟΕΒ, όπου σήμερα αρχίζει η νέα καλλιεργητική περίοδος.
Επίσης, θα ήθελα να σας μεταφέρω την ανησυχία των παραγωγών της Περιφέρειάς μας ότι κάθε είδους περιοριστικού μέτρου λόγω της πανδημίας, να μην λάβει μόνιμη μορφή η εφαρμογή τους μετά την άρση των απαγορεύσεων για τη συμμετοχής τους σε λαϊκές αγορές της Περιφέρειας Αττικής και εν γένει εκτός Περιφέρειας.
Θα ήθελα, τέλος, να σας μεταφέρω το κλίμα παραγκωνισμού που εισέπραξε ο αγροτικός κόσμος μετά την ψήφιση του πρόσφατου νόμου για την ενέργεια και τα αγροτικά φωτοβολταϊκά και παρακαλώ όπως εξετάσετε τη δυνατότητα αποκατάστασης αυτής της δυσμενούς συνθήκης”.

Σήμερα η καταβολή 22 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ σε 9.952 δικαιούχους

Καταβάλλονται σήμερα, Τετάρτη 1 Απριλίου, συνολικά 22 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ σε 9.952 δικαιούχους, αγρότες, ασφαλισμένους του.

Το ακριβές ποσό ανέρχεται σε 22.001.409 ευρώ και, όπως τόνισε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, αφορά «αποζημιώσεις σε καταστροφές φυτικού και ζωικού κεφαλαίου του έτους 2019».

Όπως σημείωσε «εντός του μήνα Απριλίου θα καταβληθεί μια ακόμη δόση αποζημιώσεων, για όλες τις νέες εκθέσεις εκτιμήσεων οι οποίες θα έχουν εκκαθαριστεί» και υπογράμμισε μεταξύ άλλως πως «περαιτέρω και με τη συνεργασία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, σχεδιάζουμε μια νέα αισιόδοξη εποχή ασφαλίσεων, αξιόπιστων εκτιμήσεων των ζημιών και φερεγγυότητας του Οργανισμού μας».

Παράλληλα, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΕΛΓΑ, «ορισμένες καταβολές αποζημιώσεων αφορούν πίνακες ζημιάς που δεν έχουν κοινοποιηθεί στους δήμους, καθώς δεν υπάρχει προς το παρόν δυνατότητα δημόσιας έκθεσης και τυχόν υποβολής ένστασης επί των αναγραφόμενων πορισμάτων ζημιάς. Στα πορίσματα ζημιάς, που τους αφορούν, οι παραγωγοί έχουν πλέον πρόσβαση μέσω της ιστοσελίδας του ΕΛΓΑ και συγκεκριμένα μετά από σύνδεση, με τους κωδικούς taxis, στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Υποβολές τυχόν ενστάσεων θα γίνουν όταν αυτό καταστεί εφικτό».

Το μεγαλύτερο μέρος των πληρωμών θα κατευθυνθεί στο νομό Πέλλας και θα ανέρχεται σε 5.777.830 ευρώ, ακολουθεί ο νομός Χαλκιδικής με 4.897.239 ευρώ και ο νομός Ημαθίας με 2.523.813 ευρώ.

 

 

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close