Το site μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγησή σας!
Accept
Melodia 88FM
Notification Show More
Latest News
Joe Bonamassa: Νέο τραγούδι και video clip
3 Ιουνίου 2023
Ανέκδοτο: Ήταν ένας παπάς και στην εξομολόγηση των γυναικών…
3 Ιουνίου 2023
Είσαι απ’τη Χαλκίδα; Δες τους λόγους που «τα σπάει» !
3 Ιουνίου 2023
Τέσσερις ηλεκτρικές συσκευές που καίνε πάρα πολύ ρεύμα
3 Ιουνίου 2023
DIY ιδέες διακόσμησης τοίχων
3 Ιουνίου 2023
Aa
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Ο ΣΤΑΘΜΟΣ
    • Το Προφίλ μας
    • Διαφήμιση
    • Διαφημιζόμενοι
  • ΑΚΟΥΣΕ LIVE
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Τοπικές
    • Ελλάδα
    • Σημαντικές
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Νέες Κυκλοφορίες
    • Μουσικά Νέα
  • MAGAZINE
    • Cinema – Σειρές – TV
    • Βιβλίο
    • Συνταγές & Άλλα
    • Εδώ Γελάμε
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Search
Reading: Μικρασιάτικα γεμιστά για μερακλήδες!
Share
Melodia 88FM
Aa
Search
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Ο ΣΤΑΘΜΟΣ
    • Το Προφίλ μας
    • Διαφήμιση
    • Διαφημιζόμενοι
  • ΑΚΟΥΣΕ LIVE
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Τοπικές
    • Ελλάδα
    • Σημαντικές
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Νέες Κυκλοφορίες
    • Μουσικά Νέα
  • MAGAZINE
    • Cinema – Σειρές – TV
    • Βιβλίο
    • Συνταγές & Άλλα
    • Εδώ Γελάμε
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Follow US
Melodia 88FM > ΔΙΑΦΟΡΑ > Συνταγές & Άλλα > Μικρασιάτικα γεμιστά για μερακλήδες!
Συνταγές & Άλλα

Μικρασιάτικα γεμιστά για μερακλήδες!

1 Απριλίου 2023
Updated 2023/04/01 at 10:20 ΠΜ
Share
SHARE

Τα γεμιστά είναι πάντα στην κορυφή των αγαπημένων φαγητών, ειδικά όταν ο καιρός… μυρίζει Καλοκαίρι! Η συγκεκριμένη μικρασιάτικη συνταγή είναι εξαιρετική, όχι απλά για τους λάτρεις του καλού φαγητού, αλλά και για εκείνους που αναζητούν στα πιάτα τους την πρωτοτυπία, την ώρα που οι γευστικοί τους κάλυκες αναζητούν σχεδόν φετιχιστικά μνήμες που … εγείρουν ενοχές.

Λένε ότι η όσφρηση είναι η εντονότερη των αισθήσεων. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν, ότι τα συγκεκριμένα μικρασιάτικα γεμιστά αναδύουν μια μαγευτική μυρωδιά, καθώς ψήνονται, λειτουργώντας ως το απόλυτο κάλεσμα για ένα καλοκαιρινό παραδοσιακό οικογενειακό τραπέζι.

Μικρό μυστικό για μυημένους στη γεύση: Κάντε τα γεμιστά από την προηγουμένη. Την άλλη μέρα είναι πιο νόστιμα. H διαδικασία του καθαρισμού των λαχανικών και μαγειρέματος της γέμισης είναι περίπου 1 ώρα. Ο συνολικός χρόνος με το ψήσιμο είναι 3 -3,5 ώρες.

Τα υλικά που θα χρειαστείτε για 8-10 άτομα
6 – 8 πιπεριές πράσινες σκούρες, πράσινες ανοιχτές,ή (τώρα που υπάρχουν κίτρινες, κόκκινες ή πορτοκαλί, μεσαίου μεγέθους)
6 – 8 ντομάτες μεσαίες ώριμες και υπαίθριες
4 κολοκύθια
2-3 μελιτζάνες
1-2 μεγάλα κρεμμύδια άσπρα ψιλοκομμένα
4-5 πατάτες κομμένες καρέ
Ωριμες υπαίθριες ντομάτες για τη γέμιση-σάλτσα  ή (1 κουτί ψιλοκομμένη ντομάτα)*
(1 κουτί χυμό ντομάτας)*
(2 φακελάκια ντοματοπολτό)*
(30γρ. (2 κ.σ.) μαύρη σταφίδα)
70 γρ. (4 κ.σ.) κουκουνάρι
1 – 2 κ.σ. δυόσμο ξερό
3 – 4 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 κ.γ. ζάχαρη
200 ml. ελαιόλαδο
50 ml. νερό
2 κ.γ. τριμμένη φρυγανιά
αλάτι, πιπέρι
1 ½ φλ. τσαγ. ρύζι μακρύκοκκο
½ φλυτζάνι πληγούρι

Επί το έργον:

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς C (ή στους 180 C με αέρα).

Eτοιμάζετε τα λαχανικά: Πριν οτιδήποτε  βάλτε τα λαχανικά προς γέμιση στο ταψί για να δείτε ότι χωράνε και επιλέξτε ποιά και πόσα θα χρησιμοποιήσετε. Κόψτε το καπάκι από τις πιπεριές, πετάξτε τους σπόρους, αφαιρέστε και κρατήστε όλο το σαρκώδες ασπροπράσινο εσωτερικό κάτω απ” το καπάκι και τα «νεύρα» τους.

Κάντε το ίδιο με τα κολοκύθια, τις ντομάτες και τις μελιτζάνες (τελευταίες στη σειρά) χρησιμοποιώντας -άν έχετε – το ειδικό εργαλείο για το βούτυρο που είναι τέλειο για το άδειασμα λαχανικών (βλ. φωτό).

Περάστε στον τρίφτη όλη την εσωτερική σάρκα που αφαιρέσατε από τα λαχανικά.

Ετοιμάζετε τη γέμιση:

Σε μεγάλοβαθύ τηγάνι με λίγο λάδι τσιγαρίστε το κρεμμύδι για 4 λεπτά, σε χαμηλή φωτιά. Ρίξτε το μείγμα των τριμμένων εσωτερικών από πιπεριά, κολοκύθι, μελιτζάνα και ντομάτα και ανακατέψτε καλά. (Προσθέστε ακόμα λίγη τριμμένη ώριμη ντομάτα ή το κουτί ψιλοκομμένης ντομάτας και το μισό φακελάκι ντοματοπολτό)*, το 1 κ.γ. ζάχαρης, τον δυόσμο, τον μαϊντανό, το κουκουνάρι, τη σταφίδα, αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψετε καλά και αφήστε για 10 λεπτά περίπου να πάρουν βράση. Προσθέστε το ρύζι και το πληγούρι και ανακατεύοντας μαγειρέψτε για 5 λεπτά. Σβήσε τη φωτιά και ρίξτε τα 80 γραμ. τυριού, ανακατέψτε και αδειάστε την γέμιση σε μεγάλο μπολ.

Tοποθετήστε τα ωραία στο ταψί, βάζοντας τις πατάτες ανάμεσά τους. Με κουτάλι γεμίζετε κάθε λαχανικό με το μείγμα γέμισης (όχι ασφυκτικά). Αν σας περισσέψει λίγο, ρίξτε το ανάμεσά τους (γίνεται πεντανόστιμη η σάλτσα). Βάλτε τα καπάκια και πάνω στο κέντρο τους, ρίξτε λίγο ντοματοπολτό (το υπόλοιπο μισό από το πρώτο φακελάκι), φρυγανιά και τέλος λίγο λάδι, μ” αυτή τη σειρά. Ρίξτε ανάμεσά τους ομοιόμορφα τον χυμό ντομάτας, τον δεύτερο ντοματοπολτό, το δεύτερο κ.γ. ζάχαρης, αλάτι, πιπέρι, το υπόλοιπο ελαιόλαδο (γύρω στα 180 ml) και τα 50ml νερό.

Βάλτε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο και ψήστε για περίπου 1 ώρα και 40 λεπτά -2 ώρες (1 ώρα & 30 λεπτά με αέρα), ανάλογα με το φούρνο και πόσο «ξεροψημένα» τα θέλετε, ρίχνοντας κάθε μισή ώρα σάλτσα πάνω τους.

Μυστικά της επιτυχίας:Οι ώριμες και νόστιμες ντομάτες του καλοκαιριού,το πολύ κρεμμύδι,η σάρκα των λαχανικών στη γέμιση,η ζάχαρη(εάν δεν είναι πολύ γλυκές οι ντομάτες) και τα αρωματικά (ιδιαίτερα ο μαϊντανός).

Πηγή: constantinoupoli.com

Αγιορείτικα γεμιστά από τον Μοναχό Νικήτα

γεμιστά

Αυτή η αγιορείτικη συνταγή για γεμιστά «ορφανά» θα σας κερδίσει σίγουρα μέσα από την απλότητά της. Την μοιράστηκε μαζί μας ο μοναχός Νικήτας και σίγουρα αξίζει να τη δοκιμάσετε!

Μυρωδάτα γεμιστά, χωρίς κιμά φυσικά μιας και οι μοναχοί απέχουν από το κρέας. Ένα άκρος καλοκαιρινό και  αγαπημένο λαδερό φαγητό, μαγειρεμένο με τον παραδοσιακό αγιορείτικο τρόπο.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για τα αγιορείτικα γεμιστά είναι:

8 κουταλιές της σούπας ρύζι γλασέ
3 μεγάλες και ώριμες ντομάτες
3 πιπεριές
4 κρεμμύδια τριμμένα
2 κολοκυθάκια τριμμένα
1 μελιτζάνα καθαρισμένη από τη φλούδα και ψιλοκομμένη
1/2 μάτσο μαϊντανός ψιλοκομμένος2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1/2 μάτσο άνηθος ψιλοκομμένος
1 φλιτζάνι λάδι
Αλάτι
Πιπέρι

Επί το έργον:

Αδειάζουμε προσεκτικά τις ντομάτες και τις πιπεριές. Ρίχνουμε μέσα λίγο αλάτι και τις γυρνάμε ανάποδα για να στραγγίσουν. Το εσωτερικό από τις ντομάτες το περνάμε στον τρίφτη. Τσιγαρίζουμε στο λάδι το κρεμμύδι, το σκόρδο, την μελιτζάνα και τα κολοκυθάκια. Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, μισό φλιτζάνι νερό, αλάτι, πιπέρι, τον μαϊντανό, τον άνηθο και το ρύζι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρουν μία μόνο βράση, για να μαλακώσει λίγο το ρύζι.

Γεμίζουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές μέχρι την μέση και τις αραδιάζουμε σε ταψί. Ρίχνουμε από πάνω λίγο λάδι και ένα φλιτζάνι νερό. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε την επιφάνεια των γεμιστών με τριμμένη φρυγανιά. Ψήνουμε στον φούρνο ώσπου να μαλακώσει το ρύζι και να μείνει το φαγητό με το λάδι του.

*Από το βιβλίο «Παραδοσιακές Αγιορείτικες Συνταγές» του Μοναχού Νικήτα Αγιορείτη
Πηγή: mounathos – eshop.com

TAGGED: ΄ΜΕΛΩΔΙΑ 88, ΛΑΜΙΑ, Μικρασιάτικα γεμιστά
Share this Article
Facebook TwitterEmail Print
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

-ΚΑΙΡΟΣ -
πρόγνωση καιρού από το k24.net
Ad imageAd image
Ad imageAd image
Ad imageAd image
Ad image
Ad image
Ad image

You Might Also Like

ΕΥ ΖΗΝ

Ανέκδοτο: Ήταν ένας παπάς και στην εξομολόγηση των γυναικών…

3 Ιουνίου 2023

Είσαι απ’τη Χαλκίδα; Δες τους λόγους που «τα σπάει» !

3 Ιουνίου 2023
ΕΥ ΖΗΝ

Τέσσερις ηλεκτρικές συσκευές που καίνε πάρα πολύ ρεύμα

3 Ιουνίου 2023
ΕΥ ΖΗΝ

DIY ιδέες διακόσμησης τοίχων

3 Ιουνίου 2023

Find Us on Socials

© 2022 Melodia 88FM. All Rights Reserved. Developed & Hosted by 19CLOUDS

Removed from reading list

Undo
Go to mobile version

Live Chat
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?