Μυρμηγκάτο. Συνταγή για το πεντανόστιμο γλυκό που έχουν λατρέψει όλοι. Πολύ εύκολο και νόστιμο.

Μυρμηγκάτο
Servings: 12
Υλικά
- 250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 625 γρ. και 7 κ.σ. ζάχαρη
- 6 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 225 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 2 κ.γλ. βανίλια σε σκόνη
- 150 γρ. σοκολατένια τρούφα και επιπλέον για το πασπάλισμα
- 250 ml νερό
- ξύσμα πορτοκαλιού
- 4 κ.σ. κακάο άγλυκο
- 2 κ.σ. κορν φλάουρ
- 130 ml γάλα με πλήρη λιπαρά σε θερμοκρασία δωματίου
Εκτέλεση
-
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα. Στο σταθερό μίξερ χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα 125 γρ. βούτυρο με 225 γρ. ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια και τη σοκολατένια τρούφα και ανακατεύουμε απαλά. Ρίχνουμε το μείγμα σε αλευρωμένο και βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά.
-
Παράλληλα ετοιμάζουμε το σιρόπι ώστε να έχει κρυώσει μέχρι να ξεφουρνίσουμε το κέικ: σε κατσαρολάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά βράζουμε 400 γρ. ζάχαρη, 400 γρ. νερό και το ξύσμα πορτοκαλιού. Αφήνουμε να βράσει μέχρι να κοχλάσει και να πήξει, για περίπου 8-9 λεπτά. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Ξεφουρνίζουμε το κέικ και όπως είναι καυτό, το χαράζουμε με μαχαίρι και το σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι. Το αφήνουμε να κρυώσει.
-
Ετοιμάζουμε την επικάλυψη: Σε μπολ αναμειγνύουμε 7 κ.σ. ζάχαρη, 4 κ.σ. κακάο, 2 κ.σ. κορν φλάουρ, 250 ml νερό και 125 ml γάλα. Σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε 125 γρ. βούτυρο. Προσθέτουμε το μείγμα γάλακτος. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να βράσει και να πήξει καλά η κρέμα.
-
Επικαλύπτουμε το κέικ με την κρέμα. Πασπαλίζουμε με λίγη επιπλέον τρούφα σοκολάτας. Βάζουμε το μυρμηγκάτο το ψυγείο πριν το σερβίρουμε.
Εξοχικό
Παραδοσιακή κυριακάτικη συνταγή που θα λατρέψετε!
#tsoulotip: Θωρακίζουμε το κρέας πριν το βάλουμε στη λαδόκολλα για να μη χάσει τα υγρά του.
ΥΛΙΚΑ
500 γρ. χοιρινό λαιμό, κομμένο σε κυβάκια
400 γρ. κεφαλογραβιέρα, κομμένο σε κυβάκια
200 γρ. baby πατάτες, κομμένες στη μέση
40 γρ. καρότα, κομμένα σε κυβάκια
3 κρεμμύδια, κομμένα στα έξι
3 σκ. σκόρδο, σπασμένες
2 ντομάτες, κομμένες στα έξι
1 κίτρινη πιπεριά, κομμένη στα οκτώ
1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη στα οκτώ
1 πράσινη πιπεριά, κομμένη στα οκτώ
1 κολοκύθι, κομμένο στη μέση και σε ροδέλες
100 ml κόκκινο κρασί
3 κλ. θυμάρι, μόνο τα φύλλα ψιλοκομμένα
3 κλ. δεντρολίβανο, μόνο τα φύλλα ψιλοκομμένα
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1Τοποθετούμε μία βαθιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και την αφήνουμε να κάψει. Αφού κάψει, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, το χοιρινό και το θωρακίζουμε καλά από όλες τις πλευρές.
ΠΗΓΗ;mamapeinao.gr