Σημαντικές

ΝΑΤΟ: Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν σε μηχανισμό στρατιωτικής αποκλιμάκωσης με απευθείας γραμμή επικοινωνίας

Ένας «διμερής μηχανισμός στρατιωτικής αποκλιμάκωσης» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δημιουργήθηκε μετά από μια σειρά τεχνικών συναντήσεων ανάμεσα στους στρατιωτικούς αντιπροσώπους Ελλάδας και Τουρκίας στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Συμμαχίας.

Όπως αναφέρεται, ο μηχανισμός αυτός έχει σκοπό να μειώσει τον κίνδυνο «περιστατικών και ατυχημάτων» στην ανατολική Μεσόγειο και περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας απευθείας γραμμής επικοινωνίας (hotline) μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για απεμπλοκή στη θάλασσα ή αέρα.

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε πως καλωσορίζει τη δημιουργία του μηχανισμού, ο οποίος «μπορεί να βοηθήσει να δημιουργηθεί ο χώρος για διπλωματικές προσπάθειες για την επίλυση της υποκείμενης διένεξης, και είμαστε έτοιμη να τον αναπτύξουμε περαιτέρω. Θα παραμείνω σε στενή επαφή και με τους δύο συμμάχους».

Στο μεταξύ, την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία εμφανίζεται να «φρενάρει» η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, στην ειδική Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε πως επιθυμεί «εποικοδομητικούς δεσμούς» με την Τουρκία, τη στιγμή που η Κύπρος αντιστέκεται σε πιέσεις να εγκρίνει τις κυρώσεις στη Λευκορωσία εάν δεν επιβληθούν κυρώσεις και στη γείτονα για τις παράνομες δραστηριότητές της στη Μεσόγειο.

 

 

 

 

 

news247.gr

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close