Συνταγές & Άλλα

Νηστίσιμο κέικ χωρίς μίξερ- και-Νηστίσιμο κέικ σοκολάτας

Χωρίς αυγά και βούτυρο με σοκολατένια γεύση! Πανεύκολο χωρις να λερώνουμε το μίξερ.

Τι χρειαζόμαστε:

1 φλ. ζάχαρη (λευκή ή καστανή)
3/4 φλ. καλαμποκέλαιο (ή οποιδήποτε λάδι θέλουμε)
1 1/2 κ.σ. ξύδι (από καλό κόκκινο ξύδι)
1 1/2 κ.σ. κονιάκ
2 βανίλιες
1 πρέζα αλάτι
ξύσμα απο 2 πορτοκάλια
2/3 φλ. φυσικό χυμό πορτοκάλι
1/2 φλ. κακάο άγλυκο
3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
1 φλ. νερό
Προαιρετικά κομματάκια σοκολάτας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανακατεύουμε σε ενα μπολ τη ζάχαρη και το καλαμποκέλαιο με ενα κουτάλι έως ότου λιώσει η ζάχαρη.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τις βανίλιες, το αλάτι, το ξύδι, το ξύσμα πορτοκαλιού και το κονιάκ (εν τω μεταξύ συνεχίζουμε να ανακατεύουμε πολύ καλά, κάθε φορά που προσθέτουμε το κάθε υλικό).

Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το χυμό πορτοκαλιού και προσθέτουμε τη μαγειρική σόδα. (Προσέχουμε γιατί ο χυμός πορτοκαλιού φουσκώνει λόγω της σόδας και υπάρχει περίπτωση να υπερχειλίσει απο το μπολ). Αφού λοιπόν το ανακατέψουμε το προσθέτουμε στο    μπολ με τα υλικά μας

Έπειτα προσθέτουμε και το νεράκι.

Τέλος κοσκινίζουμε το αλεύρι το μπέικιν πάουντερ και το κακάο μέσα στο μείγμα και ανακατεύουμε στο κέντρο του μπολ γρήγορα και σιγά σιγά προς τα έξω. Μολις απορροφίσει το αλεύρι σταματάμε το ανακάτεμα.

Στο σημείο αυτό προσθέτουμε τα κομματάκια σοκολάτας.

Λαδώνουμε τη φόρμα του κέικ και αδειάζουμε το μείγμα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 40 με 50 λεπτά.

ΠΗΓΗ:vimaorthodoxias.gr

Το απίστευτο, αφράτο, νηστίσιμο κέικ σοκολάτας του Άκη Πετρετζίκη – Ιδανικό και για χορτοφάγους!

Η πιο σοκολατένια “αμαρτία” από τον κορυφαίο σεφ!

ΥΛΙΚΑ

130 γρ. ηλιέλαιο
370 γρ. νερό
350 γρ. ζάχαρη
1 κ.σ. ξίδι
6 κ.σ. κακάο
½ κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
450 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κ.γ. σόδα

Για το γλάσο

80 γρ. κακάο
220 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κ.σ. ηλιέλαιο
120 γρ. χυμό πορτοκάλι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το ηλιέλαιο, το νερό και τη ζάχαρη με ένα σύρμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ξίδι, το κακάο, το αλάτι, τη βανίλια, το ξύσμα από το πορτοκάλι, το αλεύρι, τη σόδα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα ωραίο ομοιογενές μείγμα.

Αδειάζουμε το μείγμα σε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ με τρύπα 28 εκ. την οποία την  έχουμε λαδώσει ελαφρά με ηλιέλαιο και πασπαλίζουμε με λίγο κακάο. Ψήνουμε για 35-40 λεπτά μέχρι να βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο κέικ και να βγαίνει καθαρό.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά για το γλάσο με τη βοήθεια ενός σύρματος. Όταν το κέικ είναι έτοιμο αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε για 5 λεπτά.

Ξεφορμάρουμε το κέικ, το τοποθετούμε σε μια σχάρα, το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και  τέλος περιχύνουμε με το γλάσο και σερβίρουμε.

 

 

eirinika.gr

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close