Συνταγές & Άλλα

ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΑ ΚΑΙ ΤΣΙΚΝΙΣΜΕΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΜΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΕΡΑ

Αυτή η Τσικνοπέμπτη θα είναι σίγουρα διαφορετική από τις άλλες. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να απολαύσουμε ένα νόστιμο γεύμα με τα, κατά παράδοση, ψητά κρέατα που επιβάλλει η μέρα.

Τσικνοπέμπτη ή Τσικνοπέφτη, ονομάζεται η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου, της Κρεατινής, επειδή αυτήν την ημέρα, στα σπίτια όλης της Ελλάδας ψήνουν κρέας ή λιώνουν το λίπος από τα χοιρινά, με αποτέλεσμα ο καπνός και η τσίκνα, να σκεπάζει τις πόλεις και τα χωριά, ολόκληρης της χώρας.

Από την τσίκνα που υπάρχει παντού, έχει πάρει και το όνομά της αυτή η μέρα και λέγεται Τσικνοπέμπτη.
Αυτήν τη μέρα, ξεκινούν και οι κύριες εκδηλώσεις της Αποκριάς, οι οποίες και κορυφώνονται με τα Κούλουμα, την Καθαρά Δευτέρα.Βεβαίως την τιμητική τους έχουν τα κάρβουνα, οι ψησταριές, τα χοιρινά σουβλάκια και γενικά τα κοψίδια.Το έθιμο αυτό, μας έρχεται από τα βάθη των αιώνων, χωρίς όμως να γνωρίζουμε την ακριβή προέλευσή του.
Εικάζεται πάντως, ότι μάλλον προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που παρέμειναν ζωντανές μετά την έλευση του Χριστιανισμού.Ωραιότατα μερακλίδικα μπριζολάκια που το να τα φτιάξετε είναι ένας πολύ καλός λόγος για να μην τσικνίσετε εκτός σπιτιού.

Υλικά

    • 16 χοιρινά μπριζολάκια, από σπάλα

Για τη μαρινάδα

  • 1 κουτάκι (330 ml) μπίρα απλή
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
  • 4 κουτ. σούπας μέλι
  • 2 κουτ. σούπας μουστάρδα της αρεσκείας σας
  • 2 κουτ. σούπας κέτσαπ βιολογικό
  • 100ml ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • ½ κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, τριμμένο
  • λίγο μπαχάρι σε σκόνη
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Σε ένα φαρδύ μπολ βάζετε όλα τα υλικά της μαρινάδας και ανακατεύετε καλά με ένα πιρούνι. Βάζετε μέσα τα μπριζολάκια, ανακατεύετε καλά με τα χέρια για να βραχούν και σκεπάζετε το μπολ. Τα μαρινάρετε εντός ψυγείου για 3 – 4 ώρες. Προθερμαίνετε το γκριλ σε δυνατή φωτιά (ή προθερμαίνετε μια οικιακή, ηλεκτρική ψησταριά, ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή). Μαζί ζεσταίνετε και τη σχάρα του φούρνου η οποία πρέπει να είναι καυτή για να μην κολλήσουν επάνω της τα μπριζολάκια.

Στραγγίζετε τα μπριζολάκια από τη μαρινάδα, την οποία βάζετε σε ένα μπολάκι και την αφήνετε κατά μέρος. Λαδώνετε τη σχάρα και αραδιάζετε τα μπριζολάκια στη σειρά. Την τοποθετείτε σε ένα από τα ψηλά ράφια του φούρνου. Σε ένα χαμηλότερο ράφι στερεώνετε ένα ταψί, για να συγκεντρωθούν εκεί τα υγρά και το λίπος από το ψήσιμο. Ψήνετε τα μπριζολάκια για 7-8 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν καλά εξωτερικά και να ψηθούν στο κέντρο τους. Στη διάρκεια του ψησίματος τα αλείφετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα με τη μαρινάδα χρησιμοποιώμντας ένα πινέλο. Σερβίρετε τα παιδάκια κλασικά, με τηγανιτές πατάτες.

Φωτογραφία-Food Styling: Αντωνία Κατή

Ντίνα Νικολάου
ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΠΟ:

Τηγανιά με λουκάνικα, πιπεριές και πατάτες

Πληθωρικός μεζές για την Τσικνοπέμπτη, αλλά και για κάθε στιγμή που αναζητάτε ένα νόστιμο συνοδευτικό για το κρασί ή τη μπίρα σας.

Υλικά

  • 1 κιλό χωριάτικα λουκάνικα, σε ροδέλες
  • 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 πιπεριά κόκκινη, σε καρεδάκια
  • 1 πιπεριά πράσινη, σε καρεδάκια
  • 1 κρασοπότηρο κρασί λευκό
  • 1 κιλό πατάτες χωρίς φλούδα, σε κύβους 1,5 εκ. περίπου
  • 2 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό (τα φυλλαράκια και τα τρυφερά κοτσάνια)
  • λίγο θυμάρι

Διαδικασία

Βράζετε τις πατάτες σε άφθονο αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν, όχι να λιώσουν, και τις στραγγίζετε.

Στο μεταξύ, σε ένα τηγάνι με βαρύ πάτο ή σε χαμηλή κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι και ρίχνετε τις φέτες από τα λουκάνικα, το κρεμμύδι, τις πιπεριές, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σοτάρετε ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για 7 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν καλά τα λουκάνικα.

Σβήνετε με το κρασί, αφήνετε να εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτετε τις πατάτες και μαγειρεύετε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας πολύ απαλά.

Στο τέλος πασπαλίζετε με το θυμάρι και το μαϊντανό και σερβίρετε αμέσως.

Φωτογραφία – Food styling: Αντωνία Κατή

Αρνίσια παϊδάκια ψητά στο φούρνο

Τα παϊδάκια, όπως και να το κάνουμε, είναι το πιάτο της ταβέρνας και της τσικνοπέμπτης. Αν δεν βάλετε ψησταριά, μια χαρά θα γίνουν και στο φούρνο.

Υλικά

  • 2 κιλά παϊδάκια καλά κομμένα από το χασάπη σας
  • μπόλικη ρίγανη
  • λίγο λάδι
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Ανοίξτε το πακέτο με τα παϊδάκια όπως σας το έδωσε ο χασάπης σας και απλώστε τα σε δύο τρεις σειρές μέσα σε ένα ταψί, περιχύνοντάς τα με λίγο λάδι. Αφήστε τα να μαριναριστούν για 1 ώρα.

Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 220°C και, όταν έρθει η ώρα του ψησίματος, βάζετε το ταψί στη μέση περίπου του φούρνου. Βγάζετε τη σχάρα, απλώνετε πάνω τα παϊδάκια το ένα δίπλα στο άλλο και τη βάζετε στη σκάλα πάνω από το ταψί. Ανάβετε το γκριλ και ψήνετε τα παϊδάκια για 15 λεπτά περίπου. Ελέγχετε αν πήραν χρώμα. Αν όχι, τα αφήνετε για 5-10 λεπτά επιπλέον, έπειτα τα βγάζετε, τα αναποδογυρίζετε και τα ξαναβάζετε στο φούρνο τα ψηθούν για περίπου 10-15 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Τα βγάζετε και τα ακουμπάτε σε σειρές πάνω σε μια μεγάλη πιατέλα. Τους ρίχνετε ρίγανη, αλάτι και πιπέρι, έπειτα τα περιχύνετε με το χυμό του λεμονιού και τα σερβίρετε καυτά στο τραπέζι.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος, Food Styling: Tina Webb

Ηλίας Μαμαλάκης
ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΠΟ:

Μπριζολάκια από μοσχαράκι γάλακτος με ψητά λαχανικά

Το πιάτο που θα λατρέψει κάθε γνήσιος κρεατοφάγος! Οι ζουμερές μπριζόλες συνδυάζονται άψογα με τα ψητά λαχανικά.

Υλικά

Για τα λαχανικά

    • 200ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
    • μελιτζάνες, σε φέτες
    • 2 κολοκύθια, σε ροδέλες
    • 2 καρότα, σε ροδέλες
    • 4 μανιτάρια πλευρώτους
    • 1 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
    • ανθό αλατιού, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τα μπριζολάκια

  • 1.500γρ. καρέ από μοσχαράκι γάλακτος, σε μερίδες των 150γρ.
  • 1 κλωνάρι δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας κάππαρη πλυμένη, στραγγισμένη, ψιλοκομμένη
  • 1 κουτ. σούπας θυμάρι, ψιλοκομμένο
  • χυμό + ξύσμα από 1 λεμόνι
  • ανθό αλατιού, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220οC, στο γκριλ. Βάζετε τα λαχανικά σε ρηχό ταψί, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Με ένα πινέλο τα λαδώνετε, τα αλατοπιπερώνετε και τα ψήνετε στο φούρνο για 10-15 λεπτά και από τις δύο πλευρές. Όταν πάρουν ωραίο χρώμα από τη μία πλευρά τα γυρίζετε και από την άλλη.

Ζεσταίνετε καλά ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι. Βάζετε τα μπριζολάκια σε μακρόστενο σκεύος, τα περιχύνετε ελαφρά με λίγο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνετε και κάνετε ελαφρύ μασάζ με τα χέρια. Τα σοτάρετε στο τηγάνι σε δόσεις, για 2 λεπτά και από τις δύο πλευρές να πάρουν χρώμα.

Τα μεταφέρετε σε ταψί, πασπαλίζετε με το δεντρολίβανο, την κάππαρη, το θυμάρι και το ξύσμα λεμονιού. Ολοκληρώνετε το ψήσιμό τους στον φούρνο για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά, φροντίζοντας να μην ξεροψηθούν αλλά να παραμείνουν ζουμερά.

Σερβίρετε τα μπριζολάκια σε μια ζεστή πιατέλα περιχύνοντας με τον χυμό λεμονιού. Σε δεύτερη πιατέλα σερβίρετε τα λαχανικά ζεστά, περιχύνοντας με όσο ελαιόλαδο θέλετε και με το βαλσαμικό ξίδι.

Φωτογραφία: Studiom.com – Food styling: Μάκης Γεωργιάδης – Styling: Κατερίνα Λυκουρέση

Σωτήρης Ευαγγέλου
ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΠΟ:
Λατρεύουμε τα ψητά στη σχάρα και την Τσικνοπέμπτη την τιμάμε κάθε χρόνο. Αλήθεια όμως, ποιο είναι το πιο δημοφιλές φαγητό για τσίκνισμα;

Ποιο είναι το πιο δημοφιλές φαγητό για τσίκνισμα;

Παϊδάκια αρνιού

Παϊδάκια αρνιού

Παϊδάκια χοιρινά

Παϊδάκια χοιρινά

Μπριζόλα

Μπριζόλα

Φιλέτο κοτόπουλο

Φιλέτο κοτόπουλο

Κεμπάμπ

Κεμπάμπ

Λουκάνικο

Λουκάνικο

Σουβλάκια χοιρινά

Σουβλάκια χοιρινά

Ψητά λαχανικά

Ψητά λαχανικά

Γαρίδες σουβλάκι

Γαρίδες σουβλάκι

Η  ΕΠΙΛΟΓΗ  ΟΛΗ  ΔΙΚΗ  ΣΑΣ

 

Καλή Σαρακοστή.

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close